Til hovedinnhold

Samler Kokke-Norge for å hedre Karla Siverts

8. juni 2017Aktuelt
STIPEND: På søndag deles det første stipendet av Kokkekarlas Legat ut. Her ses Thorleif Linhave Bamle og Karla Siverts i 2013. Foto: Terje Bringedal/VG
STIPEND: På søndag deles det første stipendet av Kokkekarlas Legat ut. Her ses Thorleif Linhave Bamle og Karla Siverts i 2013. Foto: Terje Bringedal/VG

På søndag deles det første stipendet i KokkeKarlas Legat ut.

- Dette var viktig for oss på mange vis, samtidig som det er min måte å bringe arven hennes videre, sier Thorleif Linhave Bamle (37).

LAGET LEGAT: Thorleif Linhave Bamle og Karla Siverts opprettet et legat i Siverts' navn. Foto: Privat
LAGET LEGAT: Thorleif Linhave Bamle og Karla Siverts opprettet et legat i Siverts' navn. Foto: Privat

Da den fremadstormende kokken Karla Siverts, som blant annet var kjøkkensjef på Oslo-restauranten Smalhans, var alvorlig kreftsyk i fjor, ble det arrangert en storstilt middag hvor en rekke anerkjente kokker troppet opp for å samle inn penger til Siverts' immunterapi.

Behandlingen ble dessverre aldri aktuell, og Siverts døde i juni i fjor. Men før hun gikk bort opprettet hun og mannen Thorleif Linhave Bamle «KokkeKarlas Legat» til støtte for både unge kvinner i kokkebransjen og unge mennesker som havner i en lignende situasjon som de selv gjorde.

Middag med stjernekokker

Det er Jonas Gahr Støre som deler ut stipendet på Oslo-restauranten Sentralen, og flere av de beste kokkene og restaurantene i Norge stiller opp for å hedre Siverts og legatet.

Bamle sier det forteller noe om hvordan Siverts var.

- Det sier noe om hva hun klarte å legge igjen til tross for sin unge alder. Det er ingen som har møtt Karla som ikke syntes det var en fantastisk fin opplevelse, sier Thorleif Linhave Bamle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMLET INN: I fjor ble det holdt en middag til inntekt for Siverts' nye legat. Her ses blant annet Björn Svensson fra Fauna (nå stengt) og Sven Erik Renaa fra Re-Naa. Foto: Mattis Sandblad/VG
SAMLET INN: I fjor ble det holdt en middag til inntekt for Siverts' nye legat. Her ses blant annet Björn Svensson fra Fauna (nå stengt) og Sven Erik Renaa fra Re-Naa. Foto: Mattis Sandblad/VG

For å støtte legatet lager kokkene en niretters veldedighetsmiddag. I tillegg donerer en rekke anerkjente restauranter bord hvor inntektene uavkortet går til legatet. På denne listen finnes blant annet Michelin-restaurantene Kontrast, Statholdergaarden og RE-NAA, vestlandsstjernene Lysverket og Tango, samt anmelderfavorittene Pjoltergeist og Bokbacka.

Vil støtte kvinner

Bamle forteller at de sammen bestemte seg for å dele legatet i to. Den ene delen skal gå til unge kvinner i kokkebransjen.

- Karla var en kvinne og en kokk i en svært mannsdominert bransje, og fikk kjenne på kroppen hvilke utfordringer det bydde på underveis. Hun ble for eksempel ofte omtalt som «kvinnelig kokk» istedenfor «kokk» av pressen, og det føltes på et vis som en klasseinndeling av typen «Oi, du er flink - selv om du er en kvinne!». Kjønnet kunne føltes som en belastning, og noe som kunne trekke fagkompetansen i tvil, forteller Bamle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEDRES: Karla Siverts var også med TV-programmet Kokkenes Kamp. Foto: Roger Neumann/VG
HEDRES: Karla Siverts var også med TV-programmet Kokkenes Kamp. Foto: Roger Neumann/VG

Han fortsetter:

- Det er helt tydelig at dette yrket trenger en høyere andel kvinner, og derfor vil vi fremme unge talenter med stipendet, sier han.

Den andre delen av legatet skal gå til unge mennesker som havner i vanskelige situasjoner på grunn av sykdom, og Bamle forteller at folk skal kunne sende inn søknad fra og med høsten.

- Hvis vi ikke hadde hatt innsamlingsaksjonen hadde situasjonen for meg og min datter vært betraktelig mye vanskeligere i dag. Unge mennesker har ikke nødvendigvis den samme økonomiske grunnmuren som mange eldre har, forteller Bamle.

- En ære å hedre henne

Konditor Sverre Sætre og kokk Lise Finckenhagen er to av mesterkokkene som stiller på søndag.

- Karla var et bilde på hva en flott og sterk og kunnskapsrik kokk er. I tillegg er det et mannsdominert fag, og som i høyeste grad trenger flere kvinner, sier Sætre.

Konditoren har selv følt sykdommen tett på kroppen.

- Jeg mistet min søster (Anbjørg Sætre Håtun - journ. anm.) til kreft for tre år siden, og har hatt sykdommen tett på kroppen både gjennom familie og venner. Jeg føler veldig med folk som er i denne situasjonen, så det er et viktig arrangement, sier Sætre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto:
Foto:

Sammen med Finckenhagen skal han lage en dessert med sjokolade og solbær.

- Vi skal lage en dessert Karla og jeg lagde sammen på Sommeråpent for noen år siden. Den sier noe om hvem hun var, og vi skal lage den i hennes ånd, forteller konditoren.

Kokk Lise Finckenhagen forteller at det er viktig for henne å være med.

- Karla var en fantastisk viktig og dyktig kokk. Hun betydde mye for bransjen, og dette er en fin måte å gi noe tilbake på og vise at man bryr seg. Det er en ære å hedre henne, sier Finckenhagen.

Publisert: 08.06.2017 kl. 13:27
Oppdatert: 08.06.2017 kl. 13:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?