Norge får Europas første undervanns-restaurant

FISKEMAT: Gjestene vil sitte på 5,5 meters dyp i restaurant Under, som blir Europas første restaurant under vann. Foto: MIR og Snøhetta
FISKEMAT: Gjestene vil sitte på 5,5 meters dyp i restaurant Under, som blir Europas første restaurant under vann. Foto: MIR og Snøhetta
Maria Tveiten Helgeby

Restaurant Under får internasjonal oppmerksomhet.

- Vi håpet at restauranten skulle bli godt mottatt, men dette er i overkant av det vi hadde forventet og trodd. Det er ikke hver dag man prater med New York Times og Discovery Channel, sier Gaute Ubostad til Godt.

Restaurant Under, som åpner i 2019, har vært en stor snakkis de siste dagene. Det spektakulære bygget er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta, og skal være en del av Lindesnes havhotell - som Ubostad drifter med broren Stig. Restauranten skal være på 592 kvadratmeter, skal kunne huse omlag 100 gjester - og ligger altså delvis under vann.

Oppmerksomheten har også vært internasjonal: CNN, CNN Japan, Independent og TIME er noen av mediene som har skrevet om den norske restauranten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPESIELT: Gjestene går inn i restauranten tre meter over havoverflaten. Foto: MIR og Snøhetta
SPESIELT: Gjestene går inn i restauranten tre meter over havoverflaten. Foto: MIR og Snøhetta

- Det er klart all oppmerksomheten skaper et ekstra forventningspress, det må vi bare innse. Den største utfordringen vår nå blir å gjøre alt helt perfekt. Så lenge det er godt nok på alle elementer, vil vi lykkes. Det blir en spennende prosess fremover, sier Ubostad.

Nicolai Ellitsgaard skal være kjøkkensjef på restauranten. Han omtaler responsen som «ekstrem».

– Vi hadde nok ikke forventet såpass mye oppmerksomhet. Det er herlig å se at resten av verdens synes det er veldig kult, og ikke bare «klisjé» eller dumt, sier Ellitsgaard til Godt.

Kokken forteller at han har fått litt mer sommerfugler i magen på grunn av oppmerksomheten, men at han klarer å ta det med ro siden han har laget mat i såpass mange år.

– Men jeg ble selvfølgelig litt sånn, «oh shit..!», ler han.

Restauranten er formet som et avlangt betongrør, og har en grov overflate for at blåskjell skal kunne feste seg over tid. Det er også planlagt at dempet belysning fra både innsiden av restauranten og på havbunnen vil «iscenesette naturkreftene», ifølge en pressemelding fra Snøhetta.

Blant reaksjonenen i internasjonale medier finner man blant annet sammenligninger med sci-fi:

– Denne undervannsrestauranten ser ut som at den kommer rett ut av en science fiction, skriver TIME.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SCI-FI: TIME mener at restauranten minner om noe fra en science fiction. Foto: MIR og Snøhetta
SCI-FI: TIME mener at restauranten minner om noe fra en science fiction. Foto: MIR og Snøhetta

I tillegg har magasinet VOGUE postet en facebookvideo om restauranten som i løpet av det siste døgnet har blitt sett over 668 000 ganger og har fått over 10 000 reaksjoner.

- Europas første undersjøiske restaurant i Norge ser utrolig ut, heter det i videoen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HAVBUNN: – Det skal være en restaurant med høyt nivå og fokus på sjømat, forteller hotelleier Gaute Ubostad. Foto: MIR og Snøhetta
HAVBUNN: – Det skal være en restaurant med høyt nivå og fokus på sjømat, forteller hotelleier Gaute Ubostad. Foto: MIR og Snøhetta

Kjøkkensjef Ellitsgaard forteller at de skal servere «nordisk og lokal» mat.

KJØKKENSJEF: Nicolai Ellitsgaard blir kjøkkensjef på den nye restauranten. Foto: Svein Bringsdal
KJØKKENSJEF: Nicolai Ellitsgaard blir kjøkkensjef på den nye restauranten. Foto: Svein Bringsdal

– Vi kommer til å bruke både gamle tilberedningsteknikker, og velkjente asiatiske teknikker med norske råvarer. Og så blir det selvfølgelig masse tang og sjømat - uten at det blir en fiskerestaurant. Vi kommer også til å samarbeide med lokale jegere til å skyte alt fra alker til ender og rådyr som lever i skogene i Lindesnes-regionen, sier kjøkkensjefen.

Prisnivået omtaler Ellitsgaard som «litt i den dyre enden», med en stor tastingmeny - og en litt rimeligere og mindre tastingmeny.

Restauranten går for øvrig over tre etasjer.

– Gjestene går inn tre meter over havet. Deretter kommer man til en mellometasje som både består av en lounge og en sjampanjebar. Selve restauranten ligger 5,5 meter under havoverflaten, sier hotelleier Gaute Ubostad. Han forteller at de gikk for undervannsbygget fordi de tenkte at spennende arkitektur, marinbiologisk mangfold og gastronomi hadde «attraksjonskraft».

– Responsen på sosiale medier og i mediene generelt tyder jo på at dette stemte, sier han.

Selv om restaurant Under er den første undervannrestauranten i Europa, finnes det flere undervanns-konsepter rundt omkring i verden.

Subsix i Maldivene omtaler seg som verdens første undervannspub, skriver BBC. Her kan gjestene ta seg en drink og danse seks meter under vann.

Ithaa, derimot, er verdens første undervannsrestaurant, skriver The Telegraph. Denne befinner seg også i Maldivene, og har et buet tak som gir gjestene fullt utsyn til fiskene som svømmer over dem. Her er det dog kun plass til 14 gjester om gangen.

Hva tenker du om restauranten? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?