Konditorens beste tips for perfekt sukkerbrød
Det kan være fristende å ty til butikkjøpt sukkerbrød, men Lars Lian anbefaler alle å bake det selv for best smak og resultat.
– Det første man bør tenke på når det kommer til sukkerbrød, er å lage det selv. Det er ekstremt enkelt når man først har lært seg det, sier han.
Trondheimskonditoren har en grunnoppskrift som han alltid sverger til og som han selv mener er «bombesikker». Det er imidlertid noen tips og triks som er nyttig å ha med i bakeprosessen.
Mange tar ut eggene i forkant, slik at de er romtempererte. Med Lians fremgangsmåte er ikke dette nødvendig; han starter nemlig med å ha egg og sukker i en bolle som legges i et vannbad. Formålet er å løse opp sukkeret ordentlig før pisking.
– Du kan gjerne gjøre noe annet i mellomtiden, men rør av og til i blandingen til sukkeret er helt oppløst. Kjenn med fingrene om det er noen sukkerkorn igjen.
Få oppskriften på Lars Lians sukkerbrød nederst i saken!
Neste steg er å kjøre blandingen på full hastighet på kjøkkenmaskinen i 5-6 minutter.
– Du ser at eggedosisen er ferdig når den er lys i fargen og veldig høy, forklarer Lian.
Bruk slikkepott
Videre må melet siktes oppi - og helst alt i samme slengen på toppen av eggedosisen, ifølge konditoren. Vispen skal du derimot la ligge når du skal blande mel og eggedosis. Lian har tidligere være dommer i TV-konkurransen «Kakekrigen», hvor han har sett samme tabbe om og om igjen:
– Det er viktig å bruke en slikkepott for å vende inn melet. Det er mange som glemmer det og bruker visp, da går det galt fordi melet vil ikke blande seg og noe av det vil ligge igjen på bunnen, påpeker konditoren.
– Hvis du ønsker litt ekstra smak er det veldig godt med revet sitronskall i når du vender inn melet, legger han til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Og når deigen skal over i springformen, er konditorens beste tips å stryke massen langs kanten i formen, slik at innsiden av ringen er dekket med deigmasse hele veien rundt. Da unngår du at kaken sprekker på toppen når den er ferdigstekt.
Ikke for varm ovn
Er det likevel slått sprekker i kaken, kan det være at den rett og slett er stekt på for høy varme. En annen årsak kan være at melet ikke er godt nok iblandet. Resultatet blir fort en rå kake med skorpe på toppen.
– Pass på å ikke steke kaken i en for varm ovn. Generelt bruker jeg 170 grader på varmluft. Steketiden er cirka 30-35 minutter, men det er selvfølgelig avhengig av størrelsen på formen, tipser Lian.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Har du opplevd det motsatte; nemlig at kaken har falt sammen i midten etter den er tatt ut fra ovnen? Da har mest sannsynlig luften blitt slått ut av kaken. For å unngå at all dampen går i luften, lar konditoren alltid kaken avkjøle opp ned i romtemperatur.
– Når du tar kakeformen ut av ovnen, skal den vendes opp ned på et bakepapir (med litt sukker på) med engang - da bevarer du all saftigheten.
Publisert: 11.05.2018 kl. 12:04
Lag deg en gratis konto