Smaken av soya er smaken av Japan
I Japan elsker de soyasaus. Den legger nemlig en helt ny smaksdimensjon til maten.
Før snakket vi om de fire smakene. Salt, søtt, surt og bittert. Nå snakker vi også om en femte: Umami.
Umami er smaken av soyasaus. Eller, det er vel ikke helt sant. Men skal en beskrive umami, kan en godt si at det smaker som soyasaus. Umamismaken er det som gjør at vi beskriver noe som «smakfullt», det gir maten en rundere smak, som sitter lenge igjen på tungen.
I Japan, og mange andre asiatiske land, er umami like viktig å ta hensyn til når man lager mat som hvor søt eller salt den er. For å tilføre og justere umamismaken, bruker de soyasaus.
Soyasaus er laget av en blanding av soyabønner, hvete, salt og gjær. Hveten fungerer som «mat» for gjæren, som igjen sørger for fermentering av soyabønnene – som er det soya eller shoyu betyr på japansk: fermentert matolje. Som en god vin eller spekeskinke, lagres soyasausen på fat i minst seks måneder før den tappes på flasker.
Her får du tips til å bruke soyasaus på japansk vis – som basis i en teryiakisaus til kylling, som dippesaus til japanske dumplings eller til en laks tilberedt på tataki-vis.
Publisert: 20.05.2016 kl. 11:01
Oppdatert: 03.08.2016 kl. 10:09
Lag deg en gratis konto