Fru Timians beste retter til påskefesten
Marit Røttingsnes Westlie, bak matbloggen Fru Timian, inviterer på treretters middag.
En varm og smilende Marit «Fru Timian» Røttingsnes Westlie åpner døren til matverkstedet sitt og ønsker velkommen inn. Med en gang kjennes en duft av smør og urter. På matverkstedet i Rakkestad i tjukkeste Østfold har Westlie laget mat til bloggen frutimian.no de siste fem-seks årene.
Hun er i gang med å tilberede årets påskemeny: Butterdeigsterter med blåmuggost, pærer og valnøtter til forrett, utbeinet lammesadel med diverse tilbehør til hovedrett og en dobbel sjokoladekake til dessert.
Oppskriftene finner du nederst i saken!
Mens Westlie forbereder forretten forteller hun hvordan matinteressen oppsto allerede som ung.
– Jeg pleide å se på Ingrid Espeli Hovig på TV, og satt med notatboka. Dette var jo mange år før internettet kom, men oppskriftene kom på rulleteksten etterpå og da satt jeg klar med notatboka og noterte, sier hun.
Etter det har det utviklet seg. Først med matspalter til aviser, deretter til hennes første kokebok og så kom bloggen Fru Timian. Nå har hun også sluppet sin tiende kokebok.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Westlie holder ikke det vi kaller middagsselskap, men besøk har hun masse av, noe hun er veldig glad i. Hos henne skal gjestene føle seg hjemme, de kan gjerne hjelpe til med å dekke bord og om de trenger noe kan de finne det selv i skapene – det blir hun lykkelig av.
– Litt sånn som man ser i amerikanske, romantiske familiefilmer, hvor de sitter rundt det store bordet og skravler med et glass vin mens barna springer rundt. Det er mitt ideal. Det syns jeg er superhyggelig, forteller hun.
Matbloggeren foretrekker det uhøytidelige, og lager helst flere småretter eller mat anlagt på store fat på kjøkkenet, der gjestene kan forsyne seg selv.
– Jeg er definitivt den verten som vil sitte rundt bordet med de andre, og som ikke vil stå på kjøkkenet og lage a la carte mat og styre og stresse, sier hun.
Derfor pleier hun alltid å forberede så mye som mulig av maten på forhånd, slik at det bare er en liten innspurt som gjenstår når gjestene er ankommet.
– Jeg får litt noia av at alt skal være for pent og pyntelig, at det skal være så høytidelig. Lag heller en forrett som du kan gjøre nesten ferdig før gjestene kommer – og en hovedrett som også er sånn. Det synes jeg er viktig. Gjestene kommer først og fremst for å være sammen med deg og dere, og ikke bare for å spise maten, sier hun.
Forretten er servert og Westlie har begynt på hovedretten. Steketermometeret er stukket i kjøttet og kjøttet blir plassert i ovnen.
– Lam er jo veldig påske, forteller Westlie.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For henne handler påsken om fridager, kos med familie og venner, god mat og feriemodus. Og hvert år baker hun brioche.
– Det er jo en gjærdeig med mye egg, og egg er jo viktig i påsken. Fra gammelt av har det vært da hønene begynte å verpe ordentlig igjen. Vi har seks høner, og rundt påske begynner de å verpe ett egg om dagen igjen. Pluss at egg symboliserer liv, forteller hun.
– Også liker jeg å koke egg og farge dem til påskefrokosten.
Lam og egg er viktige råvarer i påsken, men Westlie tenker råvarer året rundt.
– Jeg liker å bruke gode, skikkelig råvarer. Når det gjelder protein er jeg glad i å vite at det har vært god dyrevelferd, og jeg prøver å kjøpe fra lokale produsenter. Og skrei og skalldyr er jo ganske sesongbasert. Grønnsaker bruker jeg veldig etter sesong – jeg lager ikke jordbærkake i februar, liksom. Det blir litt uinteressant.
Hovedretten er straks ferdig, det eneste som gjenstår er å ha smøret i sausen. Hun skjærer smøret i terninger og har i en og en bit mens hun rører godt. Så anretter hun maten på et stort fat.
– Det skal ikke være for symmetrisk når jeg dekker bordet. Det skal være fint og jeg vil folk skal tenke «oi, her får jeg lyst til å sette meg!», men jeg har gjerne ulike fat for eksempel. Jeg kan ikke ha alt likt, da blir det for pent og pyntelig. Også bruker jeg aldri høye lys eller blomster, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fingrene hennes plukker opp flaksalt fra en liten bolle og drysser det over potetene og det grønne. Hovedretten er servert og desserten gjenstår: En dobbel sjokoladekake. Hun begynner å pynte.
– Jeg er ikke så god på pynt, forteller hun, og danderer noen rosa sjokolade-dekte nøtter oppå den allerede gullstøv-pyntede kaken.
Et av hennes beste tips er å lage en dessert som kan lages dagen i forveien.
– Lag en kake, dronning Mauds pudding, crème brûlée eller lignende. Stressa verter er ikke noe hyggelig.
Det endelige tipset til den uhøytidelige matbloggeren, som elsker å ha besøk, er enkelt:
– Ikke sett standarden så høyt. Det er bedre å ha det hyggelig! Folk er jo der for selskapet, ikke maten.