Til hovedinnhold

«Hele Norge baker»-vinner: – Mest intense jeg har vært med på

FINALEVERK: Den tekniske oppgaven var å lage to sukkersvaner. Signaturoppgaven var en pièce montée - her skulle Berits kake forestille en regnskog satt sammen av sukkerbrød, makroner, vannbakkels og fingerkjeks toppet med en sukkerkolibri. Foto: Rune Bendiksen/TV3
FINALEVERK: Den tekniske oppgaven var å lage to sukkersvaner. Signaturoppgaven var en pièce montée - her skulle Berits kake forestille en regnskog satt sammen av sukkerbrød, makroner, vannbakkels og fingerkjeks toppet med en sukkerkolibri. Foto: Rune Bendiksen/TV3

Gjennom hele bakekonkurransen imponerte Berit Nordgarden dommerne med vågale smakskombinasjoner. Tross uferdig finalekake, gikk hun helt til topps.

– Jeg ble så overrasket over at jeg vant! Helt alvorlig, jeg ble helt forvirret da Line sa navnet mitt fordi jeg hadde konkludert med at enten Fredrik eller Anne ville vinne. Men det var fantastisk morsomt å vinne, forteller Berit Nordgarden (42) til Godt.

BAKEGLAD: Berit har ikke blitt lei baking ennå, og har bakt mye etter konkurransen. Oppskriftene deler hun på bakebloggen Søtsiden. Foto: Rune Bendiksen/TV3
BAKEGLAD: Berit har ikke blitt lei baking ennå, og har bakt mye etter konkurransen. Oppskriftene deler hun på bakebloggen Søtsiden. Foto: Rune Bendiksen/TV3

Hun stod igjen som en av tre finalister sammen med Fredrik Solbakk Andersen (18) og Anne Bullen Eek (59) da Norges beste amatørbaker endelig skulle kåres. Det var en sjokkert Berit som kunne juble over førsteplassen i «Hele Norge baker» da finalen ble sendt på TV3 tirsdag kveld.

– Det var en anerkjennelse for alt man hadde gjort i løpet av konkurransen. Vi hadde jobbet innmari hardt og alt var veldig intenst. Finalen var noe av det mest intense jeg har vært med på i hele mitt liv, sier 42-åringen og fortsetter:

– En ting er at det er utrolig mye man skal gjennomføre på kort tid, også er det presset at du er på TV med lydmenn, kameramenn og dommerne rundt deg. Man er 20 mil unna komfortsonen sin, og det er man på TV. I tillegg er man så sliten fordi man har holdt på i mange timer. Det høres kanskje rart ut at baking skal være så intenst, men det kan være slitsomt, også mentalt. Men det har også vært noe av det morsomste jeg har vært med på!

Gikk dårlig med finaleoppgaven

Den nybakte vinneren jobber vanligvis i et IT-selskap i Oslo, og hadde hun ikke gjort det hadde hun nok blitt konditor. Men et forhold til bakekonkurranser hadde hun ikke før «Hele Norge baker». Berit hadde nemlig ikke TV hjemme før hun selv dukket opp på skjermen og måte finne en måtte å få med seg programmet på. Egentlig var det helt tilfeldig at hun ble med i konkurransen:

– Jeg satt på Pascals konditori en dag og kom i prat med ham. Jeg viste noen bilder av kaker og bakst jeg lagde, så kom han med et påmeldingsskjema til konkurransen. Jeg tenkte det virket gøy og dro på audition.

Realitykonkurransen startet med tolv dyktige amatørbakere og vanskelighetsgraden i programmet ble stadig høyere for hver uke. I finalen var det om å gjøre å imponere dommerne én siste gang da signaturoppgaven var å lage en pièce montée, som kort forklart skal være et spiselig show piece satt sammen av ulike komponenter, i løpet av 5 timer. Det skal også være 50 centimeter høyt. Berit var den eneste av finalistene som fikk kunstverket høyt nok.

– Det er ganske kompliserte saker. Jeg tenkte underveis at det gikk ordentlig dårlig, og det gikk jo dårlig; den ble ikke ferdig. I kjøleskapet stod det flere boller med glasur som jeg ikke hadde fått med, og jeg manglet en haug med sukkerdekorasjoner. Det ferdige resultatet var egentlig skjelettet.

– Hele greia var litt flau. Jeg tenkte at jeg kan jo mye bedre enn det der. Jeg hadde heller ikke tenkt på hvordan man skulle spise den. Må bare flire når jeg tenker tilbake på det, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KREVENDE: Etter ni intense uker var det endelig duket for finalen av sesong 3 «Hele Norge baker». Berit var så nervøs på finaledagen at hun ikke klarte å spise ordentlig frokost, men tok til slutt hele kaken og vant. Foto: TV3
KREVENDE: Etter ni intense uker var det endelig duket for finalen av sesong 3 «Hele Norge baker». Berit var så nervøs på finaledagen at hun ikke klarte å spise ordentlig frokost, men tok til slutt hele kaken og vant. Foto: TV3

Spennende smaker

Det blir imidlertid ikke siste gang hun lager en pièce montée. I etterkant har hun fått mange kule ideer på hva hun kunne gjort i stedet. Utfordringen er å få tid til det innimellom full jobb og to barn på 2 og 4 år.

Bakeinteressen ble for alvor en altoppslukende hobby da hun var i mammapermisjon.

– Jeg har alltid likt å bake, men hadde mange andre hobbyer. Da jeg måtte være hjemme i permen gjenoppdaget jeg det, også ble jeg bare mer og mer interessert. Jeg har lært utrolig mye i løpet av de siste fire årene etter jeg fikk barn, så jeg har ikke bakt lenge, men mye, sier tobarnsmoren.

Gjennom «Hele Norge baker» har Berit fått særlig skryt av dommerne Pascal Dupuy og Linda Roalstad for å sette sammen utradisjonelle og spennende smakskombinasjoner. Nå har hun også startet sin egen bakeblogg hvor hun håper å inspirere flere til å våge og prøve nye smaker, og ikke minst, bruke naturens spisskammer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYSKAPENDE: Berit ble kåret til ukens mesterbaker tre ganger i løpet av konkurransen. Første gang fikk hun det gule forkleet da hun leverte denne bløtkaken med smak av kirsebærblomst og grønn te. Foto: Rune Bendiksen/TV3
NYSKAPENDE: Berit ble kåret til ukens mesterbaker tre ganger i løpet av konkurransen. Første gang fikk hun det gule forkleet da hun leverte denne bløtkaken med smak av kirsebærblomst og grønn te. Foto: Rune Bendiksen/TV3

– Bruk naturen

Med marka i nærheten av hjemmet på Oppsal og et eget småbruk i Alvdal, er Berit ikke fremmed for å eksperimentere med kortreiste ingredienser fra norsk natur.

– Fascinasjonen startet egentlig da jeg var på bryllupsreise og vi syklet fra Lindesnes til Tromsø. Da vi stoppet i Hardanger ble jeg inspirert til å bruke både geitrams, bjørk, granskudd og ramsløk. Jeg har oppdaget en hel verden av fantasiske smaker i vill norsk natur. I påsken laget jeg granbar-biscotti - det lukter litt vissent juletre av granbarpulveret, men når det stekes dufter det nydelig og smaker veldig godt.

– Det som er så gøy er at det er noe alle kan gjøre; bare gå ut i naturen og plukk. Du må vite hva du plukker, på samme måte som med sopp. Det finnes mange nettsteder og bøker som har god oversikt.

Her er Berits beste baketips:

  • Bruk sesongens råvarer, men det aller viktigste er å bruke gode råvarer. Du får ikke bedre kaker enn det du legger av ingredienser i den.
  • Vær litt vågal med smaker og prøv noe nytt. Det er alltid gøy å overraske med nye smaksopplevelser.
  • Til festkakesesongen som kommer nå er det perfekt å plukke friske blomster fra naturen. Du kan kandisere dem ved å pensle over litt eggehvite, strø over sukker og la dem tørke - og vips, har du utrolig fin kakepynt. Det er mange blomster som er spiselige som for eksempel natt og dog, ringblomst, hestehov og gullstjerne.
  • Less is more! Konsentrer deg om få smaker, hvis ikke blir det bare forvirrende og bråkete. Jeg tror det appelerer mer til smakssansene hvis man har noen få gode smaker. Da kommer dessuten hver smak mer til sin rett.
  • Smak er viktigst, og det er altfor mye pynt på mange kaker jeg ser. Less is more også her. Tenk heller en harmoni mellom pynt og smak; pynten kan hinte litt om hva kaken smaker.
  • Lag gjerne litt mindre kaker. Det er mer appetittvekkende å se på, og så kan man også lage flere og heller ha det mer morsomt med å eksperimentere.
  • Balansen mellom det friske og det søte er alltid en hit. Kaker og desserter blir ofte litt tungt, derfor pleier jeg ofte å ha noe friskt.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?