Disse er nominert til «Årets matblogger 2016» - stem på finalistene

FINALISTENE: En av disse fire matbloggerne blir kåret som Norges beste matblogger i november - og du kan være med å bestemme hvem. Foto: Gry Traaen/Privat/Thomas Smedshammer/Marte Marie Forsberg
FINALISTENE: En av disse fire matbloggerne blir kåret som Norges beste matblogger i november - og du kan være med å bestemme hvem. Foto: Gry Traaen/Privat/Thomas Smedshammer/Marte Marie Forsberg
Natalie Ngo Granum

Nå kan du være med og avgjøre hvem som blir kåret Norges beste matblogger.

For å finne Norges beste matblogger for andre gang har Mathallen i Oslo og Godt.no gått sammen om å arrangere landets største matbloggpris.

Etter en åpen nominasjonsrunde er fire finalekandidater endelig plukket ut til den gjeve prisen «Årets matblogger 2016». De andre prisene i underkategoriene blir bestemt av en fagjury, mens vinneren av hovedprisen blir stemt frem av folket.

Klikk her for å stemme på den du mener er Norges beste matblogger! Avstemningen er åpen frem til torsdag 3. november.

Finaleshowet, hvor vinneren av Årets matblogger 2016 blir kåret, går av stabelen lørdag 5. november klokken 18.00 i Mathallen Vulkan og er åpent for alle.

Siden begynnelsen av september har leserne kunne nominere sine egne bloggfavoritter til både hovedprisen og øvrige kategorier. På den korte tiden har det kommet inn over 2500 individuelle nominasjoner.

– Det å skulle plukke ut fire finalekandidater fra et utgangspunkt på flere tusen nominasjoner er et stort stykke arbeid. Det har vært inspirerende å se at siden 2014 har det dukket opp nye blogger som allerede har markert seg blant leserne og blitt store på kort tid. Vi ser en veldig god utvikling på både tekst og bildekvalitet, mens det kanskje innenfor innovasjon og utvikling står litt mer stille. Det er lett å se at bloggerne lar seg inspirere av hverandre og mange blogger er bygget opp relativt likt med mye av det samme innholdet. Det er de bloggene som klarer å skille seg ut som ser ut til å være de som vokser mest, sier daglig leder Frode Rønne Malmo i Mathallen.

Han sitter i juryen med Bodil Skjørestad, daglig leder i Norske Kokkemesteres Landsforening Fotograf, Gyldendal-redaktør Lars Røtterud, fotograf Lisa Westgaard, Gunnar Skogland, kommunikasjonssjef hos Vinarius AS, og Godt.no-journalist Pia Cecilie Vabro.

Alt i alt er juryen veldig godt fornøyd med antall nominasjoner som har kommet og kvaliteten på bloggene.

– Det gror godt og stadig dukker nye spennende matformidlere opp. Vi i juryen har vært relativt samstemte i vårt arbeid og vi gleder oss til å presentere vinnerne under finalen. Det blir nok noen overraskelser, fortsetter Malmo.

Foto: Privat
Foto: Privat

Aicha Bouhlou (52)

Bor i: Bergen

Sivilstatus: Gift, to barn og to bonusbarn

Jobb: Matfotograf, matskribent og kokebokforfatter

Antall lesere i måneden: 5.000

Dette kjennetegner bloggen: Maten min er enkel, ser fristende ut og er lett å lage for alle. Samtidig som den er litt eksotisk. Hverdagsmat står sentralt hos meg , og den skal være fargerik og sunn med mye krydder og urter. Leserne skal forføres til å bli kjent med nye retter og kombinasjoner fra andre kulturer med mat som er laget av lett tilgjengelig norske råvarer.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Jeg bruker omtrent 1 time hver dag.

Derfor er jeg matblogger: En alvorlig sykdomsdiagnose var slutten for meg i min jobb som gallerist og kunstformidler. Et ønske om å skifte fokus fra sykdom til noe positivt fikk meg til å begynne å fotografere. Det mest nærliggende å fotografere var maten jeg lagde hver dag. Bildene ble først delt på Instagram, så kom det tilbud fra Gyldendal om å utgi kokebok. Mens jeg jobbet med boken opparbeidet jeg meg et stort arkiv og derfra var veien ikke lang til å etablere en egen blogg.

Bloggingen har betydd at jeg har klart å skape meg et nytt levebrød, samtidig som jeg kan dele det jeg har vært mest opptatt av hele mitt voksne liv: Visuelle opplevelser og grenseløs matglede.

Hvorfor skal folk stemme på deg? Folk skal stemme på Aichas Mat fordi de synes bloggen er inspirerende og skaper ukomplisert, raffinert matglede i hverdagen.

Vi har tidligere tatt en prat med alle finalistene: Bli bedre kjent med Aicha her!

Foto: Trine Hisdal
Foto: Trine Hisdal

Trine Sandberg (52)

Bor i: Lørenskog

Sivilstatus: Gift og tre barn

Jobb: Matblogger og kokebokforfatter

Antall lesere i måneden: 720.000

Dette kjennetegner bloggen: Trines matblogg inneholder fristende, smakfulle, ujålete og gjennomarbeidede oppskrifter til hverdag og til fest. Jeg fokuserer på enkle retter laget fra bunnen av, med mye fisk, frukt og grønnsaker, og de fleste råvarene får du kjøpt i nærbutikken. Jeg har fokus på matgleden, og at det skal være lov til å kose seg en gang iblant - med god samvittighet.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Det tør jeg ikke tenke på! Bloggen og alt som følger med har blitt både fulltidsjobb og hobby.

Derfor er jeg matblogger: Jeg opprettet en blogg fordi det så ut som en praktisk måte å samle og dele oppskriftene mine på. Hovedformålet var da eget bruk, samt å enkelt kunne dele oppskrifter med familie og venner som ofte spurte etter oppskrifter. I dag betyr bloggen utrolig mye for meg! At jeg sluttet i en spennende juristjobb for å kunne fortsette å blogge på fulltid sier vel sitt! Bloggen er en arena hvor jeg deler mine matgleder og får brukt mine kreative evner.

Hvorfor skal folk stemme på deg? Jeg ønsker rett og slett at folk skal stemme på meg dersom de liker bloggen min, og har hatt gode matopplevelser inspirert av en eller flere av oppskriftene mine. Jeg har blogget regelmessig i snart 10 år, og er fortsatt motivert, inspirert og har mange gode oppskrifter og spennende planer på gang i tiden som kommer. Å bli kåret til «Årets matblogger» igjen vil jeg oppleve som en stor ære, og det vil også være en viktig motivasjonsfaktor til å fortsette å dele mine matgleder fremover.

Vi har tidligere tatt en prat med alle finalistene: Bli bedre kjent med Trine her!

Foto: Trond Smedshammer
Foto: Trond Smedshammer

Silje Feiring (34)

Bor i: Lillehammer

Sivilstatus: Samboer

Jobb: Selvstendig næringsdrivende i Spoon.no

Antall lesere : Ca. 80 om dagen

Dette kjennetegner bloggen: Enkle, gode oppskrifter som smaker godt og ser bra ut.

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Jeg er ganske selektiv med hva jeg legger ut, men når jeg først legger ut noe er det mat som jeg tror vil inspirere og glede mine lesere.

Derfor er jeg matblogger: Det hele startet med en ide om å lage skikkelig mat, og alle oppskriftene måtte jo skrives ned. Jeg ble tipset om å lage en blogg for å samle oppskrifter og notater elektronisk. Så jeg opprettet en blogg i all hemmelighet. For å dokumentere oppskriftene begynte jeg å knipse bilder. Og gjett om jeg likte å ta bilder av mat! Det ble fort en hobby og vips, så var jeg igang. Jeg pleier å si at jeg kom i 30-årskrisen og laget en blogg.

Hvis mine oppskrifter og bilder kan få andre til å sette i gang på kjøkkenet gir det meg en enorm glede. Jeg vil at folk skal bruke oppskriftene som en inspirasjon, smake seg frem å tørre å feile og prøve nye ting.

Hvorfor skal folk stemme på deg? Hvis du klikker deg inn på bloggen min og blir sulten, inspirert og får skikkelig lyst å lage mat - da skal du stemme på meg!

Vi har tidligere tatt en prat med alle finalistene: Bli bedre kjent med Silje her!

Foto: Marte Marie Forsberg
Foto: Marte Marie Forsberg

Ina-Janine Johnsen (52)

Bor i: Oslo

Sivilstatus: Gift

Jobb: Matblogger og forfatter

Antall lesere i måneden: 100.000

Dette kjennetegner bloggen: Jeg legger ut det jeg selv har lyst på og har glede av å spise. Med min bakgrunn kan noen av oppskriftene kanskje fremstå som litt utypisk norsk, men det er meg. Jeg liker også å utfordre litt, finne nye variasjoner, prøve nye ingredienser, lage retter fra andre land og kulturer. Samtidig er jeg opptatt av å ikke legge terskelen for høyt - jeg ønsker jo at oppskriftene skal kunne brukes og da må det være mulig å få tak i ingredienser og ikke være så altfor komplisert å lage. Jeg ønsker å vise at det ikke er vanskelig å lage mat - at det kan være en «time out» i en ellers hektisk hverdag. God mat fra bunnen av skal være mulig for de fleste!

Så mye tid bruker jeg på bloggen: Bloggen og aktiviteter rundt den er en fulltidsjobb nå. Egentlig tenker jeg hele tiden på bloggen: Hva jeg skal lage, hvordan retten skal fotograferes, hvilke bilder jeg skal legge ut på Instagram, hva jeg skal publisere på Facebook eller lage stories på Snapchat.

Derfor er jeg matblogger: Jeg begynte å blogge om mat ved en tilfeldighet. Jeg drev skolens julemarked og lagde en blogg for bodene. Det viste seg å være et utrolig nyttig verktøy, så jeg lagde en blogg for meg selv der jeg kunne samle mine oppskrifter som den gang lå over alt; revet ut av blader og lagt i en perm (eller ikke), håndskrevet på lapper eller i en notisbok, bilder hengende på tavla osv. Etterhvert så begynte jeg å få tilbakemeldinger og spørsmål via kommentarfeltet og jeg skjønte at det var andre som hadde nytte av min «oppskriftskatalog». Det ble min motivasjon for å legge ut oppskrifter oftere, også har ballen bare rullet videre. Bloggen har ført til en uventet karriereendring. Jeg elsker den nye jobben min!

Hvorfor skal folk stemme på deg? Vel, jeg synes at de skal få lov til å bestemme selv hvilken blogger de synes bør være «Årets matblogger». For min del er det utrolig motiverende å ha kommet til finalen og enda mer motiverende om jeg vinner. En så stor klapp på skulderen hadde vært fantastisk!

Vi har tidligere tatt en prat med alle finalistene: Bli bedre kjent med Ina her!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?