Til hovedinnhold

Bruk kjøkkenutstyret på nye måter

NYTTIG: Denne kan brukes til mer enn å dele egg. Sjekk flere smarte tips og triks under. Foto: Annemor Larsen/VG
NYTTIG: Denne kan brukes til mer enn å dele egg. Sjekk flere smarte tips og triks under. Foto: Annemor Larsen/VG

Vi gir deg syv tips til hvordan kjøkkenutstyret får flere bruksområder


Det finnes utallige produkter og «smarte» løsninger for matlagingen, som bare ender med at man kjøper mer og mer ting. Men mye av det vanligste utstyret du har liggende, kan brukes til så mye mer enn det de egentlig er ment for.

1. Eggdeleren gjør jobben

KJENT OG KJÆR: Dette redskapet, som finnes i de fleste hjem,  kan brukes til mer enn å bare dele egg. Foto: Annemor Larsen/VG
KJENT OG KJÆR: Dette redskapet, som finnes i de fleste hjem, kan brukes til mer enn å bare dele egg. Foto: Annemor Larsen/VG

Denne klassikeren har vel de fleste liggende i kjøkkenskuffen. Og tillegg til å dele egg, kan du bruke den til å dele andre myke matprodukter, som jordbær og mozzarellaost. Skal du lage eggesalat kan du dessuten bruke deleren til å kutte eggene i små biter. Bare del egge først på langs og så på tvers, så har du små biter av egg uten å måtte skitne til fjøl og kniv.

2. Skarpe kniver uten knivsliper

SKARPE KNIVER: Knivene trenger ikke å forbli sløve selv om du mangler knivsliper. Foto: Hanne Buxrud
SKARPE KNIVER: Knivene trenger ikke å forbli sløve selv om du mangler knivsliper. Foto: Hanne Buxrud

Det er utrolig irriterende å bruke en sløv kniv til matlagingen. Kuttejobben går så mye lettere når man bruker skarpe, gode kniver. Har du ikke en knivsliper, er løsningen en kopp eller skål av keramikk. Bare slip bladet langs den grove undersiden og kniven vil bli skarp og fin.

3. Kjøl ned piknikkurven

TURMAT: Det er kjekt å kunne holde maten kald også på tur. Foto: Nils Bjåland/VG
TURMAT: Det er kjekt å kunne holde maten kald også på tur. Foto: Nils Bjåland/VG

I sommermånedene pakker man gjerne med seg mat for å spise i parken eller på stranda. Du trenger ikke fryse-elementer for å holde maten kald. En lur måte å holde maten kjølig på, er å fukte kjøkkensvamper og fryse de ned. Putt de i en tett plastpose og legg i matbagen. Etter hvert som svampene tiner, suger de selv opp vannet. Mindre søl, og mindre dødvekt i piknikkurven.

4. Rasp istedenfor å finhakke

PRAKTISK REDSKAP: Bruk rivjernet til ingredienser som skal finhakkes. Foto: Trond Solberg/VG
PRAKTISK REDSKAP: Bruk rivjernet til ingredienser som skal finhakkes. Foto: Trond Solberg/VG

Matvarer som ingefær og hvitløk skal ofte finhakkes når de tilsettes matretter. En enklere måte er rett og slett å raspe de på rivjernet. Det går mye raskere, og du slipper å plutselig bite ned i en hvitløksbit som slapp unna kniven.

Denne oppskriften inneholder både hvitløk og ingefær, og er perfekt til å teste ut rivjernet.

5. Brygg te i presskannen

Presskannen kan mer enn å bare brygge kaffen din. Te, spesielt i løsvekt, fungerer også utmerket i kannen. Hell i teblader og tøm over varmt vann, akkurat som når du brygger vanlig te. La teen trekke, og press ned filteret før servering. Dermed kan du brygge te til mange, selv om du ikke har tekanne.

6. Og mens vi er inne på kaffe...

KRYDDER: Du kan enkelt lage din egen krydderblanding, ved hjelp av kaffekvernen. Foto: Magnar Kirknes/VG
KRYDDER: Du kan enkelt lage din egen krydderblanding, ved hjelp av kaffekvernen. Foto: Magnar Kirknes/VG

Ei kaffekvern er alfa omega hvis du skal ha nykvernet kaffe, men det er ikke det eneste du kan bruke den til. Hele krydre, som kardemomme, spisskummin eller anis, kan finmales i kaffekvernen, og du kan lage din egen krydderblanding. For å unngå kryddersmak på kaffen bør du børste vekk krydderrestene etterpå, og oppbevare kvernen med lokket av sånn at den luftes ut.

7. Juice uten juicemaskin

Både fruktjuice og grønnsaksjuice er utrolig godt, og en fin måte å få i seg vitaminer. Og du trenger ikke å gå til innkjøp av en juicemaskin for å lage din egen juice hjemme. Blenderen fungerer like godt, og det fine med den er at den har flere bruksområder. Legg frukten og grønnsakene du vil bruke oppi blenderen. Det kan være lurt å legge de mykere, mer saftfylte fruktene i bånn, og de harde grønnsakene øverst. Kjør til du har en glatt masse, og hell gjennom en sil. Voilá, juicen er servert!

Du kan for eksempel prøve deg på denne forfriskende juicen:

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?