Rimelige matvarer du enkelt kan forvandle til gode middager
Du trenger ikke å spise nudler og spaghetti med ketchup for å spare penger. Her er noen nyttige ingredienser du kan lage smakfull mat av som ikke koster skjorta.
Det nye året er godt i gang, og mange ønsker kanskje å bruke litt mindre penger i årets første måned. Om du brukte litt mye penger på juleshopping, eller har du gått på en smell på nyttårssalget?
Det er fort gjort å gå i fella og bare kjøpe nudler og kneip for å spare penger.
Det mange kanskje ikke vet er at det er flust av billige, mettende og sunne matvarer i butikken som fungerer supert til middag og lunsj.
Godt har derfor plukket ut 15 matvarer med oppskrifter til inspirasjon. Sjekk ut vår liste under:
Frossen spinat kan brukes til masse, og er i tillegg supersunt og fullt av jern. Lag en enkel spinatsuppe med buljong og hardkokt egg eller en deilig spinatstuing til laks eller kylling.
Vanlig gul løk er noe av det billigste man kan kjøpe og koster bare noen kroner. Stekt sei med løk er en superrimelig middagsklassiker.
Purre ser kanskje fancy ut, men den lekre grønnhvite veksten er faktisk ganske rimelig. Selv om kiloprisen kanskje ikke er den laveste, veier purre såpass lite at man får piffet opp mange middagsretter for noen kroner.
Fisk er en viktig del av kostholdet, og hvis man ikke har nok til å kjøpe for eksempel fersk laks eller torsk, er frossen sei et supert alternativ. Det krever litt saging og muskelkraft, men hvis du deler de frosne blokkene i flere biter og bare tiner akkurat så mye du trenger, varer den i tillegg lenge.
Som student er det smart å tenke kvanta - store mengder koster mindre. I enkelte matbutikker får man kjøpt store pakker med frossen kylling. Det føles kanskje ille å svi av 130 kroner der og da, men da sitter man til gjengjeld igjen med mange middager.
Ikke bli skremt av navnet. Pølseavskjær er en super skjult hemmelighet for alle som er glad i salami. I noen matbutikker får man kjøpt store poser med for eksempel endestykker eller salamiskiver som ikke «ser fine ut». Her blandes alt fra vanlig salami til fårepølse, som både kan brukes på matpakken og til middags. For husk: Det er ikke utseendet som smaker.
Poteter er supre fordi de kan varieres på utrolig mange måter. Delt i båter og ovnsbakt med olje og rosmarin, bakt hele og spist med rømme og skinke, kokt og spist hele, eller kanskje most til en deilig hjemmelaget potetmos. Billig er det òg.
Sjampinjong er genialt. De trekker til seg smak som svamper og koster omtrent ingenting. Siden de er rimelig nøytrale i smaken passer de i tillegg til det meste. Sleng noen skivede sjampinjonger i pastasausen eller omeletten for er mer mettende måltid.
Dette må da være essensen av studentmat. Kanskje ikke veldig næringsrikt i seg selv, men kjempegodt, supert som vomfyll og perfekt som en del av et større måltid. Hva med pasta med pesto, laks og sjampinjong? Eller nudler stekt med egg, grønnsaker og sweet chili sauce? Billig og kjempegodt.
Fiskekaker er kjempegodt og kjempebillig. Det skal sies at de rimeligste variantene ikke inneholder like mye fisk som sine dyrere kompanjonger, men litt fisk er bedre enn ingenting i en knepen studenttilværelse. Har du forresten prøvd å bytte ut den vanlige hamburgeren med en fiskekake? Topp med remulade eller tzatziki for et helt nydelig måltid.
Tomater i løsvekt er et supert utgangspunkt for mange retter, som hjemmelaget enkel tomatsuppe, pastasaus, tomatsalat, eller rett og slett på brødskiven for et lite «grønt» innslag.
Linser, bønner og kikerter er super studentmat fordi det er fullt av proteiner og kjempebillig. Hvis du i tillegg gidder å kjøpe tørkede linser i store kvanta har du mat i lang tid fremover. Hva med å bytte ut tacokjøttdeigen med linser eller bønner for et mer rimelig, og like smakfullt, alternativ?
Mais på boks er nok noe mange forbinder med taco, men det er supert ved siden av alt fra kylling og løvbiff, til i salater og omeletter.
Man kan kjøpe store pakker med kokt skinke til en veldig billig penge i flere matbutikker. Kokt skinke er supert fordi det både kan brukes på matpakken og i middagsretter som pita, pasta og paier.
Sist men ikke minst: Tunfisk på boks. Dette er en helt genial råvare som virkelig metter. Tunfisk funker kjempebra i tomatsaus til pasta, i salat hvis man er i et grønnere humør, eller som nydelig tunfisksalat à la Finckenhagen sett på bildet over.
Hva er dine studenttips? Del gjerne i kommentarfeltet under.