Til hovedinnhold

Rimelige matvarer du enkelt kan forvandle til gode middager

RIMELIG GODT: Løk og poteter er billige alternativer som passer supert for en slunken studentlommebok, og som du kan trylle frem mye godt med på kjøkkenet Foto: Magnar Kirknes/Charlie Drevstam
RIMELIG GODT: Løk og poteter er billige alternativer som passer supert for en slunken studentlommebok, og som du kan trylle frem mye godt med på kjøkkenet Foto: Magnar Kirknes/Charlie Drevstam

Du trenger ikke å spise nudler og spaghetti med ketchup for å spare penger. Her er noen nyttige ingredienser du kan lage smakfull mat av som ikke koster skjorta.


Det nye året er godt i gang, og mange ønsker kanskje å bruke litt mindre penger i årets første måned. Om du brukte litt mye penger på juleshopping, eller har du gått på en smell på nyttårssalget?

Det er fort gjort å gå i fella og bare kjøpe nudler og kneip for å spare penger.

Det mange kanskje ikke vet er at det er flust av billige, mettende og sunne matvarer i butikken som fungerer supert til middag og lunsj.

Godt har derfor plukket ut 15 matvarer med oppskrifter til inspirasjon. Sjekk ut vår liste under:

Frossen spinat

Frossen spinat kan brukes til masse, og er i tillegg supersunt og fullt av jern. Lag en enkel spinatsuppe med buljong og hardkokt egg eller en deilig spinatstuing til laks eller kylling.

Løk

BILLIG: Løksuppe er både rimelig og godt. Til denne gratinerte varianten får du også brukt opp overliggende tørt brød.  Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
BILLIG: Løksuppe er både rimelig og godt. Til denne gratinerte varianten får du også brukt opp overliggende tørt brød. Klikk her for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Vanlig gul løk er noe av det billigste man kan kjøpe og koster bare noen kroner. Stekt sei med løk er en superrimelig middagsklassiker.

Purre

VARMENDE: Denne enkle potet- og purreløkssuppen finner du her. Foto: Jon Krog Pedersen
VARMENDE: Denne enkle potet- og purreløkssuppen finner du her. Foto: Jon Krog Pedersen

Purre ser kanskje fancy ut, men den lekre grønnhvite veksten er faktisk ganske rimelig. Selv om kiloprisen kanskje ikke er den laveste, veier purre såpass lite at man får piffet opp mange middagsretter for noen kroner.

Frossen sei

BILLIG: Det er nok ikke alle studenter som slår til med kantareller til seien. Bytt den gjerne ut med sjampinjong for et mer rimelig alternativ. Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
BILLIG: Det er nok ikke alle studenter som slår til med kantareller til seien. Bytt den gjerne ut med sjampinjong for et mer rimelig alternativ. Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Fisk er en viktig del av kostholdet, og hvis man ikke har nok til å kjøpe for eksempel fersk laks eller torsk, er frossen sei et supert alternativ. Det krever litt saging og muskelkraft, men hvis du deler de frosne blokkene i flere biter og bare tiner akkurat så mye du trenger, varer den i tillegg lenge.

Frossen kyllingfilet

DIGG: Kyllingsuppe med karri og kokosmelk? Ja, takk. Spleis med venner og unn dere noe godt. Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
DIGG: Kyllingsuppe med karri og kokosmelk? Ja, takk. Spleis med venner og unn dere noe godt. Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Som student er det smart å tenke kvanta - store mengder koster mindre. I enkelte matbutikker får man kjøpt store pakker med frossen kylling. Det føles kanskje ille å svi av 130 kroner der og da, men da sitter man til gjengjeld igjen med mange middager.

Pølseavskjær

KLASSIKER: Pizza kan gjøres kjempeenkelt med salami og ost. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
KLASSIKER: Pizza kan gjøres kjempeenkelt med salami og ost. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Ikke bli skremt av navnet. Pølseavskjær er en super skjult hemmelighet for alle som er glad i salami. I noen matbutikker får man kjøpt store poser med for eksempel endestykker eller salamiskiver som ikke «ser fine ut». Her blandes alt fra vanlig salami til fårepølse, som både kan brukes på matpakken og til middags. For husk: Det er ikke utseendet som smaker.

Poteter

Poteter er supre fordi de kan varieres på utrolig mange måter. Delt i båter og ovnsbakt med olje og rosmarin, bakt hele og spist med rømme og skinke, kokt og spist hele, eller kanskje most til en deilig hjemmelaget potetmos. Billig er det òg.

Sjampinjong

SNADDER: Sleng sjampinjong i alt fra supper til pasta for en mettende og billig middagsopplevelse. Foto: Magnar Kirknes/VG
SNADDER: Sleng sjampinjong i alt fra supper til pasta for en mettende og billig middagsopplevelse. Foto: Magnar Kirknes/VG

Sjampinjong er genialt. De trekker til seg smak som svamper og koster omtrent ingenting. Siden de er rimelig nøytrale i smaken passer de i tillegg til det meste. Sleng noen skivede sjampinjonger i pastasausen eller omeletten for er mer mettende måltid.

Pasta og nudler

NAM: Pasta er supergodt. Hvor fristende ser ikke denne makaronipaien ut? Klikk for oppskrift. Foto: Viveka Oftedal/VG
NAM: Pasta er supergodt. Hvor fristende ser ikke denne makaronipaien ut? Klikk for oppskrift. Foto: Viveka Oftedal/VG

Dette må da være essensen av studentmat. Kanskje ikke veldig næringsrikt i seg selv, men kjempegodt, supert som vomfyll og perfekt som en del av et større måltid. Hva med pasta med pesto, laks og sjampinjong? Eller nudler stekt med egg, grønnsaker og sweet chili sauce? Billig og kjempegodt.

Fiskekaker

FISK: Fiskekaker kan varieres på utallige måter. Server gjerne med ovnsbakte grønnsaker og en dæsj remulade. Foto: Magnar Kirknes/VG
FISK: Fiskekaker kan varieres på utallige måter. Server gjerne med ovnsbakte grønnsaker og en dæsj remulade. Foto: Magnar Kirknes/VG

Fiskekaker er kjempegodt og kjempebillig. Det skal sies at de rimeligste variantene ikke inneholder like mye fisk som sine dyrere kompanjonger, men litt fisk er bedre enn ingenting i en knepen studenttilværelse. Har du forresten prøvd å bytte ut den vanlige hamburgeren med en fiskekake? Topp med remulade eller tzatziki for et helt nydelig måltid.

Tomat i løsvekt

FRISKT: Lekre farger og smaker - tomat i omelett er en supergod og enkel kombinasjon. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen / VG.
FRISKT: Lekre farger og smaker - tomat i omelett er en supergod og enkel kombinasjon. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen / VG.

Tomater i løsvekt er et supert utgangspunkt for mange retter, som hjemmelaget enkel tomatsuppe, pastasaus, tomatsalat, eller rett og slett på brødskiven for et lite «grønt» innslag.

Linser og bønner

VARMENDE: Høsten nærmer seg. Da passer det perfekt med varmende linsesuppe. Klikk for oppskrift. Foto: Julie Ilona Balas
VARMENDE: Høsten nærmer seg. Da passer det perfekt med varmende linsesuppe. Klikk for oppskrift. Foto: Julie Ilona Balas

Linser, bønner og kikerter er super studentmat fordi det er fullt av proteiner og kjempebillig. Hvis du i tillegg gidder å kjøpe tørkede linser i store kvanta har du mat i lang tid fremover. Hva med å bytte ut tacokjøttdeigen med linser eller bønner for et mer rimelig, og like smakfullt, alternativ?

Hermetisk mais

FIESTA: Hvem elsker vel ikke taco? Her i en spennende paiform. Klikk for oppskrift. Foto: Petter Oftedal/VG
FIESTA: Hvem elsker vel ikke taco? Her i en spennende paiform. Klikk for oppskrift. Foto: Petter Oftedal/VG

Mais på boks er nok noe mange forbinder med taco, men det er supert ved siden av alt fra kylling og løvbiff, til i salater og omeletter.

Kokt skinke

KLASSIKER: Pasta og studenter går hånd i hånd. Kombinert med fløte og skinke får du et deilig måltid. Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
KLASSIKER: Pasta og studenter går hånd i hånd. Kombinert med fløte og skinke får du et deilig måltid. Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Man kan kjøpe store pakker med kokt skinke til en veldig billig penge i flere matbutikker. Kokt skinke er supert fordi det både kan brukes på matpakken og i middagsretter som pita, pasta og paier.

Tunfisk på boks

SUNT: Deilig tunfiskrøre på grovbrød. Noen ganger er det enkle det beste. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
SUNT: Deilig tunfiskrøre på grovbrød. Noen ganger er det enkle det beste. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Sist men ikke minst: Tunfisk på boks. Dette er en helt genial råvare som virkelig metter. Tunfisk funker kjempebra i tomatsaus til pasta, i salat hvis man er i et grønnere humør, eller som nydelig tunfisksalat à la Finckenhagen sett på bildet over.

Hva er dine studenttips? Del gjerne i kommentarfeltet under.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?