Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Dessertpai med rips og marengs

20. august 2015Aktuelt
GODT: Lag deilig ripscurd som du fyller paien med, og topp med marengs. Bedre blir det ikke. Foto: Maria Villmones Bondeson
GODT: Lag deilig ripscurd som du fyller paien med, og topp med marengs. Bedre blir det ikke. Foto: Maria Villmones Bondeson

Nyt sensommeren med en pai full av norske bær og fantastisk smak.

Ukens matblogger Maria Villmones Bondeson (38)
Er redaktør og matskribent.
Bor i Tønsberg.
Favorittråvaren er ekte smør.
Favorittredskap er slikkepott. Viktig å ikke la noe gå til spille.
Når jeg lager mat så liker jeg: God tid og gode råvarer.
Blogg: Mariassaltogsott.noFoto: Bjørgli og Bergersen
Ukens matblogger Maria Villmones Bondeson (38) Er redaktør og matskribent. Bor i Tønsberg. Favorittråvaren er ekte smør. Favorittredskap er slikkepott. Viktig å ikke la noe gå til spille. Når jeg lager mat så liker jeg: God tid og gode råvarer. Blogg: Mariassaltogsott.noFoto: Bjørgli og Bergersen

- Her kan du bruke herlige, norske bær i sesong. Dessuten er denne desserten mer enn bare en dessert, den gir en fantastisk smaksopplevelse, sier ukens matblogger Maria Villmones Bondeson til Godt.no.

- Jeg elsker kontraster i smak og tekstur, og en munnfull av denne paien gir deg både søtt og syrlig, fløyelsmykt og sprøtt. For meg er det den perfekte desserten, sier Maria.

- Dette er kanskje ikke en pai du rører sammen på noen minutter. For min del er den forbeholdt helger når jeg har god tid, men den er helt perfekt hvis du får kaffebesøk eller har invitert til «Afternoon tea», sier hun.

- Vanligvis lages curd av sitron, men denne gangen ville jeg prøve meg på ripsene i hagen. Første gang jeg laget en tilsvarende pai var etter å ha lest en oppskrift av Nigella Lawson, men det er mange år siden, og siden den tid har jeg prøvd meg på mange varianter, sier Maria.

- Når du lager curden er det viktig å ikke bli utålmodig og skru opp varmen for høyt. Da kan curden skille seg, eller du kan ende opp med en slags søt ripsomelett, og det tror jeg ikke blir særlig godt, forklarer hun.

Les bloggen til Maria her, og følg henne på Facebook og Instagram også.

Ingredienser for 4 små paier

Ripscurd

500 rips, renset og skyllet
225 g sukker
6 eggeplommer
110 g romtemperert smør, skåret i små biter

Deig

120 g hvetemel
1 ss melis
60 g kaldt smør, skåret i små biter
2 eggeplommer

Marengstopping

2 eggehviter
150 g sukker
3 ss glukose
1 ts sitronsaft
frø fra 1 vaniljestang (valgfritt)

Slik gjør du det

Maria bruker 1 – 1,5 time, pluss tid til avkjøling av curd og deig.

Lag ripscurden først, gjerne dagen før siden den må bli helt kald før bruk.

Ha ripsene i en liten, tykkbunnet kjele og varm opp på middels varme mens du moser bærene lett. La dem småkoke i 10-15 minutter. Hell alt gjennom en sil og over i en bolle, og mål opp 1 1/4 dl av saften. Hell 1 1/4 dl ripssaft tilbake i kjelen og tilsett sukker og eggeplommene. Sett kjelen på lav til middels varme, og varm opp blandingen mens du rører hele tiden. Rør til blandingen tykner, dette tar ca. 15 minutter. Det er viktig at det ikke koker. Når ripsblandingen har tyknet, tar du kjelen av varmen. Tilsett smøret i terninger, litt etter litt, mens du rører godt til smøret har smeltet og du har en jevn og fin curd. Hell den ferdige curden gjennom en sil og over i en bolle eller skål. Dekk til overflaten av curden med plastfolie og sett bollen i kjøleskapet i noen timer, eller til den er blitt helt kald.

Lag paideigen ved å ha hvetemel, melis og kaldt smør i en matprosessor. Kjør maskinen i 20-30 sekunder, eller til smøret er smuldret opp i melet. Tilsett eggeplommene og kjør maskinen noen sekunder til, bare til deigen kommer sammen. Ikke kjør maskinen mer enn høyst nødvendig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet en times tid.

Smør fire små paiformer, eller bruk en form på 22-22 cm. Kjevle ut paideigen mellom to biter plastfolie. Den skal være nokså tynn, og kjevlet nok til at den er litt større enn formen. Lager du småpaier deler du deigen i fire og kjevler den ut i fire omganger. Legg den kjevlede deigen i formen og klem den inn i alle kriker og kroker. Skjær av overflødig deig og sett formen(e) i kjøleskapet i 30 minutter.

Paiskallet stekes på 200 C i 20-25 minutter, eller 12-15 minutter hvis du lager små. Kantene skal ha fått litt farge, og bunnen skal kjennes tørr ut. Avkjøles helt.

Lag marengstoppingen. Ha alle ingrediensene i en glass- eller metallbolle og sett den over en kjele med småkokende vann. Bunnen av bollen bør ikke komme i kontakt med vannet. Rør i blandingen med en håndvisp til sukkeret er oppløst, ca. 4-5 minutter. Bruk så en håndmikser, fortsatt med bollen over kjelen, og visp i 5 minutter, eller til du har en hvit, blank og luftig marengs.

Fyll paiene med kald ripscurd og jevn til overflaten. Legg marengs oppå fyllet, og brenn ev. toppen litt med en brenner. Pynt med friske rips.

Publisert: 20.08.2015 kl. 11:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?