Som å drikke stjernene

22. desember 2014Aktuelt
BOBLER OG STJERNESKUDD: Nyttårsaften er en festaften, og da byr vi aller helst på boblende viner. Foto: NTB Scanpix.
BOBLER OG STJERNESKUDD: Nyttårsaften er en festaften, og da byr vi aller helst på boblende viner. Foto: NTB Scanpix.

De beste Champagnene gir en opplevelse av det aller ypperste. De lureste boblevinene til nyttårsaften er dem som gir alt du trenger til ditt bruk, men som ikke koster skjorta.

Det er den kjente situasjonen. Du står på Polet, skal kjøpe noen bobleviner til nyttårsaften. Men hva og hvilke? Det er jo alt avhengig av hvor mye du vil bruke på opplevelsen. Og hva vinen skal passe til. Her har vi testet musserende viner oppover fra en flott prosecco til 140 kroner og helt i smakstoppen med Dom Perignon og Krug. Med bruksanbefalinger til alle.

Best blant de billigste er La Gioiosa, en prosecco fra den mest sentrale delen av dette Veneto-området, nemlig Cartizze. Så er André Delorme Blanc de Noir, laget på 100 prosent rødbærsfrukt fra Pinot Noir, en skikkelig arbeidshest.

I midtsjiktet mellom 250 og 500 kroner er konkurransen beinhard. Her er det mye godt. Solide valg er Roederer Brut Premier (omtalt i forrige uke), Bollinger, Lanson Gold Label Vintage 2005.

På toppen troner Dom Perignon Vintage 2004 og Krug med to vidt forskjellige stiler. Dom Perignon er for mange referansepunktet, men i blindtester har jeg av og til vært skuffet. Den gir litt lite. I en test med ca. 20 av mine kolleger, var det flere som heller ville ha drukket andre og rimeligere Champagner. Men den drikkes trolig for ung. Selv 10 år som denne nå er, er i yngste laget. Men kvaliteten i 2004 er det ingenting å si på. Jeg fikk virkelig godfølelsen av denne. Som å drikke stjerner!

Også Krug virker ung i den siste tapningen. Krugs basisvin er sammensatt av flere årganger, vinen har gjæret og fått opphold på gamle eikefat, og det gir den litt krydder og en svak, kontrollert oksidasjon. Krug er ofte min favoritt blant toppdråpene, men i vår test får den samme poengsum som Dom Perignon.

Et glasstips til sist: Har du en god Champagne, vil det ofte være best å drikke den fra et lite hvitvinsglass. Da utvikles aromaene bedre enn i de såkalte «flutes» hvor glassveggene går parallelt.

Husk også at Champagne smaker bedre med en tur i kjøleren med is og vann, enn å stå i dagevis i kjøleskapet.

La Gioiosa Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut

Veneto, Italia

1097301

Pris: Kr 144,80

82 poeng

En rimelig sjarmbombe! Hvis du vil ha en ukomplisert, velsmakende, passe krisp, passe sødmefull musserende, er dette vinen for deg. Streif av pære, grønt eple og stikkelsbær. Bruk: Kosevin. Smaksnøytrale, italienske småretter, snøfonnvin. Drikk: Nå. Temp: 5–7.

Terningkast: 5

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2012

Bourgogne, Frankrike

9099801

Pris: Kr 157,00

82 poeng

Lys kobberbrun på farge, svakt parfymert på duft med innslag av rognebær, jordbær og rødt eple i smaken, ganske kraftig med skikkelig skyv i midtpartiet. 100 prosent Pinot Noir. Bruk: Matchampagne. Fisk. Lyst kjøtt. BA. Drikk: Nå. Temp: 6–8.

Terningkast: 5

Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2010

Bourgogne, Frankrike

731401

Kr 158,00

82 poeng

Krisp, mineralsk og syrefrisk musserende. Forsiktig innslag av sitrus, toast og grønt eple. Bruk: Aperitiff. Østers. BA. Drikk: Nå. Temp: 7–9.

Terningkast: 5

Nicolas Feuillatte Brut

Champagne, Frankrike

3951301

Pris: Kr 324,90

87 poeng

Sympatisk pris rett over 300 kroner. Sjarmerende og frisk vin med grønne epler, kjeks, lime og sitron i aromabildet. Streif av hasselnøtter og mineraler også. God lengde. Bruk: Aperitiff og kosevin. Drikk: Nå. Temp: 6–8.

Terningkast: 5

Charles Heidsieck Brut Reserve

Champagne, Frankrike

3761801

Pris: Kr 399,00

88 poeng

Energisk, frisk smak med flott mineralsk dybde og et streif av grønne urter og asparges. Litt grønne epler også. Ganske rik i stilen. 10 g restsukker gir en harmonisk avrunding. Bruk: Aperitiff og allround, til skalldyrforretter. Østers. BU. Drikk: Nå. Temp: 7–9.

Terningkast: 5

Bollinger Spécial Cuvée, Brut

Champagne, Frankrike

87901

Pris: Kr 399,50

89 poeng

Alltid mye smak i denne, både syre og fruktsødme er fremtredende, kjeks og brødbakst, miks av røde og gule epler i smaken. Kremete og lang finish. En virkelig universalchampagne. Bruk: All-round. BA. Drikk: Nå. Temp: 7–9.

Terningkast: 6

Lanson Gold Label Vintage 2005

Champagne, Frankrike

4260901

Pris: Kr 455,-

90 poeng

Flott «tolagschampagne» med en elegant syrefriskhet i bunnen og en elegant eple- og bærfrukt i toppen. Innslag av mineraler og pære. Lett i stilen med et utrolig delikat smaksbilde. Bruk: Aperitiff og til gastronomi. BA. Drikk: Nå. Temp: 8–10.

Terningkast: 6

Moët & Chandon Dom Pérignon Brut 2004

Champagne, Frankrike

232101

Pris: Kr 1082,90

93 poeng

Svakt grønngul på farge, svært fine bobler med en duft av salte kjeks og litt sjø og grønne epler. Innslag av kritt, stein og pære. En fin sitrusnote varer hele smaksforløpet. Avrunder med en ren, mineralsk smak som varer og varer. Bruk: Aperitiff. Nytes for seg selv. BA. Drikk: Nå – 2030. Temp: 8–10.

Terningkast: 5

Krug Grande Cuvée Brut

Champagne, Frankrike

354501

Pris: Kr 1182,90

93 poeng

Lys gyllen på farge, fine bobler, røstede nøtter og brødbakst og krydder på duft og smak, moden, sitronaktig midtsmak med en kremete, lang finish. Mye smak, mye friskhet, perfekt balanse. Bruk: Fin matvin, til eksklusiv fisk og skalldyr. Ikke østers. BU. Drikk: Nå – 2025. Temp: 8–10

Terningkast: 5

Publisert: 22.12.2014 kl. 10:53
Oppdatert: 27.12.2014 kl. 10:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?