Så enkelt lager du kjøkkenhage i vinduskarmen

URTEHAGE: Det er bare noen enkle grep som skal til, så kan du plukke friske urter til salaten rett fra din egen vinduskarm. Foto: NTB Scanpix.
URTEHAGE: Det er bare noen enkle grep som skal til, så kan du plukke friske urter til salaten rett fra din egen vinduskarm. Foto: NTB Scanpix.
Nina Andersen

Lengter du etter sol og sommer? Sett fart på våren og start dyrking av dine egne favoritturter og grønnsaker i vinduskarmen.

Selv om du mangler tilgang til en hageflekk, er det nemlig fullt mulig å lage din egen kjøkkenhage innendørs. Start på kjøkkenbenken med å så frø i små potter.

Skal du ha en skikkelig kickstart på dyrkingen, er det en god idé å starte med noe som nesten ikke kan slå feil. Som krydderurter eller spiring. Aller enklest er det å lykkes med ferdige planter, som ferske urter i potter fra butikken - og ikke frø. Da kan du også forsyne deg med godsakene rett fra kjøkkenbenken etter hvert som plantene vokser.

- I tillegg et det både sunt, enkelt, miljøvennlig og trendy, mener Mono-kokk, musiker og geriljagartner Håkon Mella.

Fersk vårløk, hvitløk og purre mener han også er godt egnet for vinduskarmen. Når sommeren kommer for fullt kan plantene og grønnsakene settes ut på terrassen eller plantes i balkongkassene.

Med bred erfaring fra eksperimenter i vinduskarmen til skolehagen på Geitmyra i Oslo, er Mella nå aktuell med boken «Enkel kjøkkenhage på 1-2-3». Her har han delt sine beste tips til hva du må tenke på før du går i gang med å dyrke grønnsaker og urter som garantert gir suksess.

- Ingenting er som følelsen av å sette fingeren i jorda og se at den blir grønn, sier Mella.

Har du ekstra grønne fingre, gir han deg også tips til hvordan du kan få til eksotiske frukter som melon, kiwi og ananas til å trives i vinduskarmen din.

Et av de enkleste stedene å starte en kjøkkenhage innendørs er på kjøkkenbenken. Her er Håkon Mellas forslag til noe av det du kan dyrke i vinduskarmen, i potter ute eller i balkongkassen.

Urter lukter godt og er anvendelige til alskens bruk. I de fleste butikker selges det urter i potter for en billig penge. Disse kan lett deles og plantes ut i større potter med god jord og gjødsel. Er du heldig vil det etter noen ukers stell utvikles mer solide røtter, som deretter plantes ut i større potter. Men krydderurtene er som kjent sårbare etter hard dyrking på kort tid, så ikke bli overrasket om noen av plantene bukker under.

- Både gressløk, basilikum og rosmarin er robuste og lette å lykkes med, mener Mella.

RETT I JORDEN: Gul og rød løk plantes rett i jorden. Hvitløk settes i jorden som enkle fedd. Foto: Roger Neumann
RETT I JORDEN: Gul og rød løk plantes rett i jorden. Hvitløk settes i jorden som enkle fedd. Foto: Roger Neumann

- For å være trygg på et godt resultat, gå for løkvariantene først, anbefaler han.

Løk er også noen hardhauser med en misunnelsesverdig livskraft. Både gul og rød løk, sjalottløk eller hvitløk kan plantes rett i potter. Hvitløken settes som enkle fedd i jorden, løken plantes hel, og dekkes med 2/3 fuktig jord. Når de setter grønne skudd, kan disse spises underveis. Med vårløk og purre hakker du deg ned fra toppen av det grønne og ned til der de begynner å bli hvite. Deretter settes rotstumpene i et glass vann som så vidt dekker røttene og litt til. Når de har fått 2-3 cm lange røtter, plantes de ut ifuktig jord i en potte, som settes på et lyst og lunt sted på kjøkkenbenken. La lyset stå på. Etter hvert vil disse sette skudd som kan klippes av og brukes i matlaging.

SPIRENDE: Grønne linser spirer raskt. Foto: Henning Mella
SPIRENDE: Grønne linser spirer raskt. Foto: Henning Mella

- Noe av det aller enkleste å lykkes med er allikevel dyrking av spirer, sier Mella.

Prinsippet er å bløtgjøre frø til de spirer, for deretter å spise dem.

- Det finnes mange typer bønner, linser og erter som egner seg for spiring, og i tillegg blir de rene næringsbombene. smaker også godt i både salater og asiatisk mat, tipser Mella.

Fås kjøpt i både innvandrerbutikker og i billigkjeder. Det eneste du trenger til spiring er noe å spire, et tomt syltetøyglass og vann.

SMÅ OG RØDE: Cherrytomater er små, men gir store avlinger. Foto: Roger Neumann
SMÅ OG RØDE: Cherrytomater er små, men gir store avlinger. Foto: Roger Neumann

Tomaten er glad i varme og lune balkonger og godt egnet til hjemmedyrking.

- Velg cherrytomater. De er små, men gir store avlinger og krever lite stell. Så tomatene innendørs nå, og plant dem uti slutten av mai i bøtter som gir god plass og næring til røttene, sier Mella.

PLUKK: Lollo-salaten er godt egnet å plukke bladene av, til hjemmedyrking. Foto: Roger Neumann
PLUKK: Lollo-salaten er godt egnet å plukke bladene av, til hjemmedyrking. Foto: Roger Neumann

- Planter du salat i balkongkassen, har du nesten alltid salat tilgjengelig.

Velg plukksalat, ikke de som blir store, faste hoder. Fordelen med plukksalat som lollo, frisè eller mangold er at du kan bryte av blader, mens det fortsatt vil vokse ut nye.

Ta frø fra en melon du kjøper i butikken, vask frøene, tørk dem og putt dem i en potte med jord.

- Er du heldig kan du spise meloner med et stor tropisk smil om munnen, sier Håkon Mella.

Foto: Annemor Larsen
Foto: Annemor Larsen

Brekk en bit av ingefærroten fra butikken. Ta en bit som ser fersk ut (ikke skrukkete). Legg den i lyset så den får dannet vekstkopper ytterst i leddene. Deretter leges den i vann over natten, og dagen etter puttes du roten ned ien potte med jord. Sørg for at jorden er fuktig, men ikke våt. Ingefæren kan høstes når bladverket visner, etter 8-10 måneder.

Foto: Jørgen Braastad
Foto: Jørgen Braastad

Dyrkes frem av frø som skrapes ut av en frukt, som deretter vaskes og tørkes. For å bli spiredyktige bør frøene legges noen uker eller måneder i kjøleskap eller fryser. Kiwi er en klatreplante som kan bli flere meter lang. Vær obs på at du må ha både en hunn- og hannplante for å få frukt.

Kilde: Fra «Enkel kjøkkenhage på 1-2-3»

HELSEBRINGENDE ANTIOKSIDANTER

  • Friske krydderurter er fulle av helsebringende antioksidanter.
  • Et norsk-japansk forskningsprosjekt gjennomført ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo, isamarbeid med NLH og Planteforsk i 2003, viste at antioksidantinnholdet i krydderurter, tørkede og friske, var svært høyt.
  • Undersøkelsen viste også at antioksidanteffekten i enkelte krydderurter til og med kan være høyere enn i frukt, bær og grønnsaker.
  • Kjente krydderurter som timian, basilikum, estragon og rosmarin kom alle ut med et meget høyt innhold av antioksidanter i undersøkelsen.

Kilde: Frukt.no

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?