Til hovedinnhold

Bacon kan brukes til alt

22. mars 2015Aktuelt
BACON ER BEST: Bacon passer til både kjøttretter og fiskeretter. Til frokost og lunsj. Og til og med til donuts. Foto: NTB Scanpix.
BACON ER BEST: Bacon passer til både kjøttretter og fiskeretter. Til frokost og lunsj. Og til og med til donuts. Foto: NTB Scanpix.
Lars Chr. Wegner
Lars Chr. Wegner

Til frokost og nattmat. Til salt mat og søt mat. For grillkongen Craig Whitson er det mye som blir bedre med bacon.

- Det er ikke først og fremst smaken, det er lukten, mener Craig Whitson. I oppveksten i USA var det ikke kaffelukten som varslet en ny dag, men duften av bacon på morgenkvisten.

- Altså, den lukten, sprøstekt bacon i pannen... Det er så godt, det gjør noe med deg. Vi har så mye stress i livene våre, men når du lukter bacon, da slapper du av, og gleder deg.

- Det har en terapeutisk effekt?

- Helt klart!

GRILLKONGEN: Craig Whitson kan sitt kjøtt. Og er særlig glad i bacon. Foto: Hugo Bergsaker/VG.
GRILLKONGEN: Craig Whitson kan sitt kjøtt. Og er særlig glad i bacon. Foto: Hugo Bergsaker/VG.

Craig Whitson kom til Stavanger fra Oklahoma. Gjennom flere restauranter i oljebyen, og en serie kokebøker og matkurs, er han kjent som mannen som har påtatt seg å lære nordmenn å grille. Men for å steke bacon trenger man ingen grill.
Fikk du lyst på bacon? Våre beste baconoppskrifter finner du her.

- Lær oss nå gode baconmanerer: Stekeovn eller stekepanne?

- Jernpanne! Jeg bruker aldri teflon, men selvsagt kan du bruke det, eller stål eller aluminium, også. Men det er som med biff, det blir best i jernpanne. Skal du lage mye, kan du bruke stekeovnen.

- Det skal være sprøstekt?

- Så klart. Høy varme, det aller beste er tørrsaltet bacon. Vanlig bacon inneholder vann som du bør sile av og kaste, ellers blir det vanskelig å få baconet sprøstekt.

Noe av det geniale med bacon er at det ikke bare er den perfekte frokost, men også utmerket nattmat, mener 60-åringen.

- Men bacon er da ikke veldig sunt?!

- Det meste kan egentlig være sunt. Det som er usunt, er når du misbruker noe. Jeg spiser ikke bacon tre ganger om dagen, men husk at det er lov å kose seg i livet, også. Det synes jeg er veldig viktig!

Til fettfattig kjøtt er bacon fint for å holde på saftigheten. Svinefilet, kylling, kalkun og svinestek kan pakkes inn med baconskiver, og vips, har du saftigere kjøtt.

Bacon er fint til fisk, også, mener Craig. Ikke bare lutefisk.

- Faktisk er det ikke mange typer sjømat hvor bacon ikke kan brukes.

Også til grønn mat kan man bruke bacon, mener Craig. - Prøv litt smuldret, sprøstekt bacon på salaten. Hjemme i sørstatene er jeg vant til langkokt kål med bacon.

Ja, til og med til søtmat, kan bacon brukes. - Jeg glemmer aldri «Voodoo Dough- nuts» i Portland i Oregon. De hadde en donut med lønnesirupglasur og baconskiver oppå! Jeg drømmer om den ennå, minnes Craig, og blir myk og varm i røsten.

Visste du at ...:
Bacon er røkt og lettsaltet sideflesk fra gris. I følge Store norske leksikon inneholder bacon ca. 30 g fett per 100 g og har et høyt innhold av natrium (salt). Fra gammelt av ble bacon naturlig røkt ved bruk av vedfyrt ovn, men i dagens industrielle produksjon er det mer vanlig å tilføre kunstig røyksmak som sprayes på. Ifølge Mattilsynet er dette mindre skadelig enn tradisjonell flisrøyk. Tørrsaltet bacon er dyrere enn vanlig lake-saltet bacon, som er sprøytet med saltvann.

Craigs ostesmørbrød med bacon

To skiver tørrsaltet bacon
To skiver loff (gjerne hjemmelaget)
Litt meierismør
Noen skiver ost, norsk gulost eller engelsk cheddar
1 ss usaltet smør

Sprøstek baconskivene i en tung panne, og legg dem på tørkepapir så fettet renner av.
Ta smør på toppen av begge loffskivene, legg osten oppå den ene, og legg den andre skiven på toppen (med smørsiden opp). Ha usaltet smør i stekepannen, bruk middels varme. Stek til sandwichen har fått en fin farge. Snu sandwichen, legg baconskivene inni, oppå osten, og stek til fargen er fin og osten smeltet. Snur du sandwichen et par ganger mot slutten, slipper du å svi den. Til slutt deler du den i to, gjerne på skrå.

MED ELLER UTEN LOKK: Ostesmørbrød med bacon er godt; du kan steke den som Craig med brødskiver både som topp og bunn - eller bare legge oste- og baconskiver på sprøstekte loffeskiver og gratinere i ovnen. Foto: NTB Scanpix.
MED ELLER UTEN LOKK: Ostesmørbrød med bacon er godt; du kan steke den som Craig med brødskiver både som topp og bunn - eller bare legge oste- og baconskiver på sprøstekte loffeskiver og gratinere i ovnen. Foto: NTB Scanpix.

Publisert: 22.03.2015 kl. 19:31
Oppdatert: 22.03.2015 kl. 20:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?