Friske, fete fastelavensboller
En egen dag for bollefråtsing er en tradisjon som ligger mitt hjerte nært. Det er bare å klappe i hendene og sende en stor takk til de som kom på denne usedvanlige gode idéen.
Planen var å fete seg opp før fasten. Skikken var noe sånt som at man skulle spise ni ganger i hvert hjørne av stua på fastelavnssøndag, eller fleskesøndag som den også ble kalt. Fastelavnsboller er rester av denne skikken, og la det ikke være noen tvil om at disse bollene vil være direkte fetende, men én (eller to) går fint.
Velg selv om du vil gå for elegante boller fylt med en hjemmelaget marsipanlignende mandelmasse og rause mengder myk pisket krem, toppet med et tykt lag melisdryss. Eller rustikke sjokoladeboller med tykk sjokoladekrem og hjemmelaget bringebærsyltetøy med vanilje.
Luftige vannbakkels fylt med frisk pasjonsfruktkrem er også en deilig mulighet.
Vær forberedt på at den påfølgende blåmandagen fort kan bli litt tøff, men når feitetirsdagen kommer kan du igjen skeie skikkelig ut. Askeonsdag og de neste 40 magre dagene har etter hvert blitt forbigått i stillhet. Litt selektiv til hvilke tradisjoner man skal være tro mot der altså.
Tips
En enklere variant i bollene er å blande pisket krem med revet god marsipan eller finhakkede nøtter. Eller gå for klassikeren syltetøy og pisket krem, veldig godt det også.
Tips
Pasjonsfruktkrem kan erstattes med sitronkrem eller syltetøy. Pisket krem kan erstattes med vaniljekrem.
Publisert: 24.02.2017 kl. 10:13
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:46
Lag deg en gratis konto