Friske, fete fastelavensboller

24. februar 2017Aktuelt
BOLLEFRÅTSING: Fastelavensbollene kan fylles med marsipankrem, sjokoladekrem eller kanskje vannbakkels med pasjonsfruktkrem er mer din smak.
BOLLEFRÅTSING: Fastelavensbollene kan fylles med marsipankrem, sjokoladekrem eller kanskje vannbakkels med pasjonsfruktkrem er mer din smak.
Foto: Foto: Sara Johannessen VG

En egen dag for bollefråtsing er en tradisjon som ligger mitt hjerte nært. Det er bare å klappe i hendene og sende en stor takk til de som kom på denne usedvanlige gode idéen.

Planen var å fete seg opp før fasten. Skikken var noe sånt som at man skulle spise ni ganger i hvert hjørne av stua på fastelavnssøndag, eller fleskesøndag som den også ble kalt. Fastelavnsboller er rester av denne skikken, og la det ikke være noen tvil om at disse bollene vil være direkte fetende, men én (eller to) går fint.

Velg selv om du vil gå for elegante boller fylt med en hjemmelaget marsipanlignende mandelmasse og rause mengder myk pisket krem, toppet med et tykt lag melisdryss. Eller rustikke sjokoladeboller med tykk sjokoladekrem og hjemmelaget bringebærsyltetøy med vanilje.

Luftige vannbakkels fylt med frisk pasjonsfruktkrem er også en deilig mulighet.

Vær forberedt på at den påfølgende blåmandagen fort kan bli litt tøff, men når feitetirsdagen kommer kan du igjen skeie skikkelig ut. Askeonsdag og de neste 40 magre dagene har etter hvert blitt forbigått i stillhet. Litt selektiv til hvilke tradisjoner man skal være tro mot der altså.

Tips

En enklere variant i bollene er å blande pisket krem med revet god marsipan eller finhakkede nøtter. Eller gå for klassikeren syltetøy og pisket krem, veldig godt det også.

Tips

Pasjonsfruktkrem kan erstattes med sitronkrem eller syltetøy. Pisket krem kan erstattes med vaniljekrem.

Publisert: 24.02.2017 kl. 10:13
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:46


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?