Fra lefser med smørkrem til tjukkmjølksis og nýr - dette bør du kjøpe med fra Matstreif

HELT NORSK: Helgens matfestival byr oslofolket på alle slags norske spesialiteter. Foto: Godt.no
HELT NORSK: Helgens matfestival byr oslofolket på alle slags norske spesialiteter. Foto: Godt.no

Landets største matfestival byr på det beste av norske råvarer. Her er det du ikke må gå glipp av.

Er du opptatt av norsk mat og drikke er Matstreif stedet å være i helgen. Norges nasjonale matfestival arrangeres for 11. gang og strekker seg fra Rådhusplassen til Tjuvholmen i Oslo. Matfestivalen byr på alt fra gedigne ostebord til fersk sjømat, samt et mekka med lokalprodusert øl.

I tillegg til flere konkurranser og kurs, bugner festivalen over av boder med det ypperste mat-Norge har å by på. Her kan du bli kjent med nye produkter og smake deg gjennom Norges langstrakte matfat. Det er dessuten en gylden anledning til å plukke med deg gode norske råvarer hjem som ikke er like tilgjengelige ellers. Men i et mylder av folkemengde og boder er det ikke like lett å få oversikten.

  • Deilig tradisjonsbakst er alltid en slager, enten det er tynne eller tykke lefser, lomper eller sveler. Her er det bare å velge og vrake mellom flere hjemmebakerier. Et ekstra tips er å kjøpe med en av smørkremene til lefsene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYSTEKT: Sveler er populær mat på Matstreif. Foto: Godt.no.
NYSTEKT: Sveler er populær mat på Matstreif. Foto: Godt.no.
  • Du finner kanskje det beste utvalget av spekemat samlet på ett sted her; alt fra geografisk beskyttede elgpølser fra Valdres til urøkt skinke fra Suldal.
  • Glem Mors flatbrød fra dagligvarehandelen. Her får du skikkelig flatbrød både med og uten smak, og enkelte steder også uten gluten. Smak deg frem til din favoritt blant alle flatbrødbakerne.
  • Krabbe. Det er tross alt krabbesesong, og i helgen kan du få tak i krabber både fra Hitra og Smøla i bodene på Aker Brygge.
  • Elgburger. Eller elgbab. Eller reinburger. Eller reinbab, for den saks skyld. Det er masse norsk vilt å smake på. Kjøp med deg kvernet vilt-kjøtt hjem og prøv deg på å lage skikkelig norsk burger hjemme.
  • Gourmetpølser. Pølse er ikke lenger bare pølse etter at du har smakt på utvalget på Matstreif. Dette er kanskje en av sensommerens siste grillhelger, vi anbefaler å gjøre det til en pølsefest med gourmetpølser fra matfestivalen.
PØLSEKOS: Det er mange gode pølseboder å velge mellom på matfestivalen. Foto: Godt.no.
PØLSEKOS: Det er mange gode pølseboder å velge mellom på matfestivalen. Foto: Godt.no.
  • Ost. Det er plenty av ysterier representert på Matstreif. Alle med sine signaturoster. Både på kumelk og geitemelk. Mange av ysteriene har også begynt med nýr, som er en slags syrlig ferskost som kan brukes istedenfor rømme eller fløte når du lager mat. Verdt å prøve.
  • Is. Det skal være litt søtt også. Tjukkmjølksis og iskrem på egg og melk fra gårder i Østfold er verdt å smake på. Og ta med hjem.

Matstreif er åpen fredag kl. 12-20 og lørdag kl. 10-17.

NB! Det er også en egen Barnas Matstreif som har kurs og moroaktiviteter for barn. Den finner du helt ytterst på Tjuvholmen, ved The Thief.

Og er du ikke matlei når lørdagen er omme, så er heldigvis ikke festen helt over. På søndag braker det nemlig løs for Norsk Street Food på Aker Brygge og Tjuvholmen, hvor du kan spise gatemat laget av norske delikatesser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NOE FOR ENHVER: Du får både norsk og meksikansk gatemat i food trucksene på Matstreif. Foto: Godt.no.
NOE FOR ENHVER: Du får både norsk og meksikansk gatemat i food trucksene på Matstreif. Foto: Godt.no.

Gatemat som serveres via food trucks har lenge vært en trend i utlandet, men har sakte også ankommet Norge og serverer alt fra taco til gourmetmat. Fem food trucks er allerede på plass fra festivalstart, rett ved ølteltet, slik at du kan bestille såkalt gatemat når sulten melder seg. Og på søndag åpner ti food trucks til lukene sine på Tjuvholmen. Da kan du prøve alt fra burger til pannekaker, suppe og tacos i gatematform.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?