Ti ting du kanskje ikke visste om kakao

27. oktober 2017Aktuelt
VARMENDE: Få ting er bedre enn en varmende kopp kakao foran peisen eller TV-en i det kalde høstværet. Foto: Sara Johannessen/VG
VARMENDE: Få ting er bedre enn en varmende kopp kakao foran peisen eller TV-en i det kalde høstværet. Foto: Sara Johannessen/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Vi er midt i den perfekte kakao-sesongen, og etter du har lest dette kanskje du tar den neste koppen med skikkelig god samvittighet.

1. Kakao kommer fra kakaotreet. Ifølge Store norske leksikon vokser treet vilt i Sør-Amerika. Der har de vokst siden før spanjolene kom dit, og kakaobønnene kom først til Europa på begynnelsen av 1500-tallet.

2. Kakaofrukten vokser rett fra stammen på kakaotreet. Kakaobønnene ligger i kjernen av denne frukten, står det på Nidar sine hjemmesider.

3. Ifølge framtiden.no er de viktigste kakaoprodusentene i verden Elfenbeinkysten, Ghana og Indonesia. Sammen med en del mindre produsenter i Afrika og Latin-Amerika.

4. Kakaobønner har en bitter smak, og må gjennom en gjæringsprosess på fem-seks dager for å begynne å få sjokoladesmaken. NRK har skrevet om prosessen, og skriver blant annet at bønnene også må tørke i 8-10 dager etter gjæringen. Smaken blir best hvis de tørker i solen.

5. Det er faktisk forskjell på kakao og varm sjokolade, skal vi tro klikk.no. Forskjellen er at kakao har en høyere andel kakaopulver og mindre andel kakaosmør, mens varm sjokolade har høyere andel kakaosmør og lavere andel kakaopulver. Kakaopulveret gir en mer intens sjokoladesmak, men en slankere munnfølelse. Kakaosmøret gir en mildere sjokoladesmak, men en rikere og mer kremet munnfølelse.

6. En kopp kakao laget av to spiseskjeer rent kakaopulver og varmt vann har dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin, opptil tre ganger så mye som en kopp grønn te og opptil fem ganger så mye som svart te, ifølge BBC. Kakao er altså sunnere (ikke kalorier medregnet) enn både rødvin og te.

7. Verdens største kopp med varm sjokolade rommer 3331,16 liter av drikken, ifølge Guinness World Records. Prøv å drikk opp den, du!

8. Ifølge mentalfloss.com ble varm sjokolade gitt som restitusjons- og styrkedrikk til skadde og døende soldater under den amerikanske uavhengighetskrigen.

9. Det latinske navnet for kakaotreet er Theobroma cacao, som betyr «mat for guder», ifølge NRK. Mayaindianerne er de første som oppdaget kakaobønnene, og kakaobønnene var svært verdifulle for dem - ifølge Freia ble de brukt som medisin, i ulike seremonier og som betalingsmiddel.

10. Den gode kakaosmaken vi kjenner i dag kan vi takke den nederlandske kjemikeren Johannes Van Houten for, ifølge vanhoutendrinks.com. Det var nemlig han som i 1828 utviklet en metode som delte det bitre kakaosmøret fra ristede, malte bønner – noe som gjorde at smaken ble mildere.

Hva er din favorittoppskrift på kakao? Del din kakaokopp med oss på Instagram ved å tagge #godtno - så kanskje vi republiserer bildet ditt!

Publisert: 27.10.2017 kl. 15:41
Oppdatert: 29.11.2017 kl. 14:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?