Oslo-butikk gjør suksess med vill istopping - her er deres siste påfunn

GØYALT: Skal det være litt brunost på softisen? Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
GØYALT: Skal det være litt brunost på softisen? Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Maria Tveiten Helgeby

Tutti frutti og sjokoladepulver blir aldri det samme igjen.

– Kan jeg få to softis?

Klokken er halv ti en stille onsdag morgen, men det stopper ikke den eldre mannen fra å starte dagen med en is.

Bak disken står Benedicte Stenerud Eriksen, butikksjef ved delikatesseforretningen Gutta på Haugen - Oslo-butikken det har kokt rundt i hele sommer.

For noen uker siden fant de nemlig ut at de skulle toppe softisen med sprøstekt bacon. Med ett var både VG, Aftenposten og TV2 på plass for å dokumentere det søtsalte og iskalde fenomenet.

Eriksen selv var på ferie og hadde bedt de andre i butikken om telefonfri til hun var tilbake på jobb. Plutselig en dag så hun butikken og bacon-softisen på VG. Så var den på nyhetene på TV2. Da måtte hun ta en telefon til de andre.

– Det tok helt av. Vi stekte opp 15 kilo bacon, og i løpet av én uke solgte vi 1800 softis. Til sammenlikning har vi solgt 10.000 softis fra påske og frem til i dag, forteller Eriksen til Godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INNOVATIVT: Butikksjef Benedicte Stenerud Eriksen og de andre på Gutta på Haugen liker å tenke utenfor boksen når de lager softistopping. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
INNOVATIVT: Butikksjef Benedicte Stenerud Eriksen og de andre på Gutta på Haugen liker å tenke utenfor boksen når de lager softistopping. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Nå tar de en pause fra bacon-toppingen. Det tok rett og slett for lang tid å lage det: Baconet må stekes i to omganger, og tørkes helt mellom hver gang. Det må være helt knusktørt før det knuses opp. Hvis ikke ender det bare opp som en stor bacon-klump.

– Vi hadde en kar som stod og lagde baconstrø en hel dag. Han klarer ikke spise bacon den dag i dag, ler butikksjefen.

IKKE FOR ALLE: Ville du prøvd softis med mynte og pepper? Foto: Gutta på haugen / Instagram.com/GuttaPaHaugen
IKKE FOR ALLE: Ville du prøvd softis med mynte og pepper? Foto: Gutta på haugen / Instagram.com/GuttaPaHaugen

Istedenfor å fortsette med bacon, har de nå et nytt strø hver helg.

Tidligere har de toppet softis med svart pepper og mynte, olivenolje og havsalt, frossen blåmuggost, og kraftig geitost fra Undredal.

– Vi forstod vi hadde gjort noe riktig da en guttegjeng på 8-10 år kom innom og ville ha softis med olivenolje, ler toppingeksperten.

Denne helgens smak er mørke italienske sjokoladecookies med skogsblåbær. Tutti frutti, derimot, kommer de aldri til å servere.

- Det er bare masse kjipe strø ellers i Norge. Sjokoladestrø og syntetiske greier. Vi har lyst til å pushe grensene litt. Apropos, nå fikk jeg en idé: Hva med sprøstekt chorizo som topping?

NAM: Siden påske har de solgt 10.000 softis - toppet med blant annet pepper og olivenolje. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
NAM: Siden påske har de solgt 10.000 softis - toppet med blant annet pepper og olivenolje. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Hva tenker du om det elleville softis-strøsselet? Del gjerne dine tanker under!

Denne softisen er ikke for alle

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?