Endelig i sesong: Derfor bør du spise bringebær

21. juli 2015Aktuelt
FRISKE: ... men også søte. Bringebær, men sin knallrosa farge, er noe av det aller beste med sommeren. Foto: Magnar Kirknes/VG
FRISKE: ... men også søte. Bringebær, men sin knallrosa farge, er noe av det aller beste med sommeren. Foto: Magnar Kirknes/VG
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Sommerens romantikk er å plukke bringebær, spør du matblogger Ina-Janine Johnsen.

Gi matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen en kurv med friske bringebær, og hun vil trylle frem et langbord av fristelser. Dette er hennes klare favoritt, og nå er sesongen for de norske bærene endelig her.

- Jeg elsker dem! Smaken, den deilige kombinasjonen av det syrlige og søte, den passer min gane, sier Johnsen, som står bak bloggen Mat på bordet.

Bærene bruker hun til syltetøy, kaker, ispinner og sommerlige frokoster. Hun lager også sin egen bringebæreddik, som kan brukes nesten som en balsamico.

BRINGEBÆRFAN: Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen lager både syltetøy og kaker av bringebær. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
BRINGEBÆRFAN: Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen lager både syltetøy og kaker av bringebær. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Helst plukker hun bærene selv. Om sommeren oppsøker Johnsen gårder som tilbyr selvplukk for noen kroner kurven.

- Det er jo så romantisk og strålende!

Hun plukker massevis og fryser ned så hun har for hele året. Er hun så heldig å komme over en busk full av villbringebær på skogstur, deler hun dem med hunden sin, som også har bærene som snacksfavoritt.

- Dette med å sanke i naturen er litt eksotisk for meg. Jeg er halvt tysk og vokste opp i Amerika. Der er det ikke samme tradisjon for slikt. Om sommeren pleide vi å reise til Norge på ferie, og da hadde jeg en tante som tok meg med ut på tur for å plukke bær, mimrer Johnsen.

Bringebær kjennetegnes av sin sterke rosa farge. Men visste du at de også kommer i gult?

- Folk tror de er gule fordi de er umodne, men det stemmer ikke. I fjor plukket jeg veldig mange av dem og har fortsatt noen kurver i fryseren. De smaker litt søtere enn de rosa, kanskje litt som fersken, forklarer Johnsen.

Bringebær er en velsmakende kilde til gode næringsstoffer kroppen din vil bli glad for. Du kan rett og slett kose deg til en rekke vitaminer og antioksidanter. Det søte lille bæret inneholder vitamin C, kalsium, kalium, magnesium og kostfiber, ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt. Det er også en fantastisk kilde til fenoler, en gruppe antioksidanter som skal være spesielt forebyggende mot kreft og hjertesykdom.

Gode grunner der altså, til å spise mer bringebær. Ina-Janine Johnsen tipser om å legge noen på toppen av en brownie-røre før den stekes.

- Sjokolade og bringebær er en strålende kombinasjon. Kjempegodt!

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYDELIG: Hjemmelaget is med bringebær og vanilje er både enkelt og godt. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
NYDELIG: Hjemmelaget is med bringebær og vanilje er både enkelt og godt. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Fakta:

Roseslekt: Bringebær hører til rosefamilien. Kanskje du har lagt merke til at bringebærbusken har torner? Bærene kan du finne over store deler av Norge. De trives best i lysninger i bar- og løvskog. Sesongen for norske bringebær er i juli-august. Medisinske evner: Te kokt på bringebærblader skal ha en beroligende effekt, samt virke mot menstruasjonssmerter. Teen skal også kunne drikkes når du er forkjølet, har feber eller influensa.

Oppskrift:

Ispinner av mango og bringebær (8 ispinner)

Ingredienser:

2 pakistanske mango

200g bringebær

Skrell mangoen og kutt den opp i mindre biter. Lag en klumpfri mos av fruktkjøttet og press mosen gjennom en sil. Modne pakistanske mangoer er særdeles søte og vil antageligvis ikke trenge noe søtningsmiddel.

Gjør det samme med bringebærene. Mos og press gjennom en sil. Smak til med sirup, gjerne agave.

Hell de to fruktmosene lagvis i ispinne-former. Rør forsiktig rundt med en pinne for å lage fint spill i isen. Sett i fryseboksen og la ispinnene fryse helt (ca. 6 timer) før de serveres.

Kilder: Wikipedia, BAMA, Rolv.no

Hvordan pleier du å servere bringebær? Ta gjerne bilde av dine bringebærfavoritter, merk det med #godtno, og legg det ut på Instagram.

Og her er flere tips til å lage noe godt med bringebær:

Publisert: 21.07.2015 kl. 13:50
Oppdatert: 14.07.2016 kl. 09:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?