Har funnet opp «tårefri» rødløk

16. februar 2015Aktuelt
SVIR: Rødløk passer perfekt i salater, på pølser, syltet, stekt og rå. Foto: Sara Johannessen/VG
SVIR: Rødløk passer perfekt i salater, på pølser, syltet, stekt og rå. Foto: Sara Johannessen/VG

Nå kan det bli slutt på løkskjæring med rennende øyne. Britiske bønder skal ha funnet opp en rødløk som ikke svir i øynene.

Selv om løk er både godt og sunt, er den unektelig en av de mer frustrerende grønnsakene på markedet: Tårer, sviende øyne og løk går liksom hånd i hånd. Men nå kan det hende dette endrer seg.

Bønder i det engelske distriktsfylket Bedforshire sier de nå har funnet opp en helt ny type rødløk som verken skal føre til tårer eller løkdunst, skriver Telegraph. I en rekke videoer postet på avisens nettsider ser man en av journalistene teste ut effekten av en gul løk versus den nye tårefrie rødløken - til stor suksess.

- Hvis du er en fan av mascara, så er det mer sannsynlig at den nye søte løken vil beskytte sminken din, skriver journalisten.

Mildere smak

Den tårefrie løken kommer etter over 20 år (!) med smaking og evaluering av over 400-500 løk per sesong, skriver den britiske butikkjeden ASDA, som nå skal selge den nye løken.

Rødløken skal ha den samme pikante smaken som en vanlig løk, men uten den sterke syrligheten. Den skal også være mildere, saftigere og sprøere enn den klassiske rødløken, skriver de videre.

Det er forøvrig ikke bare fryd og gammen med den nye løk-varianten: Til tross for at den skal fungere bra i salater og sylting, skal den mildere smaken gjøre den uegnet som en substitutt for vanlig rødløk, skriver Kitchenette.

Så da er det opp til hver enkelt å bedømme hva som er viktigst: Smertefri øyne, eller en løksmak med «punch».

Artikkelen fortsetter under bildet.

DIGG: Kanskje du snart kan lage en tårefri luksusburger med syltet rødløk? Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen / VG
DIGG: Kanskje du snart kan lage en tårefri luksusburger med syltet rødløk? Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen / VG

Rekordår

Her i Norge selger Bama 30 tusen tonn løk årlig, hvorav 60 prosent er produsert i Norge.

Hanne Linnert er kommunikasjonssjef i selskapet, og kan fortelle at også de vurderer flere nye og milde løkvarianter - til tross for foreløpig lav etterspørsel.

- Vi har tilbudt «mildløk» i flere år, en løkvariant som ikke fremkaller tårer i like stor grad. Men etterspørselen er ikke stor, og dermed inngår den ikke i det faste sortimentet hos våre kunder. Men vi mener absolutt at det er et marked for slike løkvarianter, sier Linnert.

Løk er forøvrig en svært anvendelig grønnsak som kan brukes i alt fra sprø butterdeig med rødløkskompott og chèvre, til klassisk seibiff med løk à la Terje Næss. Eller hva med syltet rødløk til grillpølsen?

Hva tenker du? Er løk verdt tårene? Diskuter gjerne i feltet under.

Publisert: 16.02.2015 kl. 11:35
Oppdatert: 18.03.2015 kl. 20:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?