Denne osten har blitt trendy

11. august 2014Aktuelt
ANVENDELIG: Cottage cheese er godt med blant frisk frukt eller syltetøy. Eller kanskje under en dæsj Nugatti? Foto: Tagashova Elena/Scanpix
ANVENDELIG: Cottage cheese er godt med blant frisk frukt eller syltetøy. Eller kanskje under en dæsj Nugatti? Foto: Tagashova Elena/Scanpix
Marit Sunnanå Aalrust
Marit Sunnanå Aalrust

Cottage cheese er frisk i smaken og anvendelig til mange typer måltider. I tillegg er den sunn fordi den er lav på fett og rik på proteiner og mineraler.

Du ser dem på butikken. Med nakkehårene fortsatt våte av svette der de står i treningstightsen og strekker seg mot øverste hylle blant meieriproduktene og begeret med den engelske stavelsen.

FAN: Idrettsfysiolog Ina Garthe er en stor tilhenger av cottage cheese. Foto: Frode Hansen/VG
FAN: Idrettsfysiolog Ina Garthe er en stor tilhenger av cottage cheese. Foto: Frode Hansen/VG

Cottage cheese, eller hytteost om du vil, er inne i sin glansperiode. Fra 2009 til i dag har salget hos Tine mer enn doblet seg. Produksjonslokalene ble akkurat bestemt å bygges ut for å møte etterspørselen. Den hvite, klumpete ferskosten er rett og slett blitt trendy.

Da Ina Garthe, fagsjef for idrettsernæring hos Olympiatoppen, for første gang ble oppmerksom på cottage cheese, signaliserte osten derimot alt annet.

- Noe for middelaldrende slankere, husker jeg at jeg tenkte, forteller Garthe.

- Jeg leste først om den i en oppskrift av Grete Roede. Den virket ikke attraktiv i det hele tatt, og det tok lang tid før jeg i det hele tatt gadd å smake på den.

Kaldt og varmt

Det høye proteininnholdet kunne hun likevel ikke ignorere, og da Cottage Cheese dukket opp i stadig nye oppskrifter, både i kalde og varme retter og i alt fra frokost til dessert, måtte hun til slutt prøve.

- Da var jeg solgt. Nå er den i kjøleskapet hver dag. En absolutt favoritt fordi den kan brukes til så mye. Den er fast innslag til frokosten, ofte som mellommåltid og restitusjonsmåltid og en og annen gang også i middagsretten, for ikke å snakke om som noe godt etterpå.

Brukes til så mangt

Cottage cheese med friske bær eller syltetøy. Cottage cheese med eplebiter og kanel. Eller bare grov brødskive eller knekkebrød med nugatti og cottage cheese. Garthe ramser opp.

- Jeg bruker den også i lasagne og havregrøt. Du får et naturlig økt proteininnhold med den gode metthetsfølelsen det medbringer. I tillegg nyttige vitaminer og mineraler, samt en relativt stor andel essensielle aminosyre.

Vektklubb har testet ut cottage cheese med smak - les dommen, og få tips til sunne oppskrifter her.

Det er disse som er gunstige når du for eksempel driver med styrketrening. De stimulerer muskelproteinsyntesen, forklarer ernæringseksperten.

- Det er positivt at muskler er blitt inn hos jenter, også sammenlignet med det syltynne idealet tidligere, men det er fullt mulig å bli ekstrem denne veien også. Det er med disse produktene som med alt annet: Variasjon er bra uansett hvilken diett du går på.

DEILIG: Cottage cheese er i tillegg kjempegodt i Lise Finckenhagens luftige pannekaker, som smaker nydelig med rørte blåbær. Foto: Sara Johannessen/VG
DEILIG: Cottage cheese er i tillegg kjempegodt i Lise Finckenhagens luftige pannekaker, som smaker nydelig med rørte blåbær. Foto: Sara Johannessen/VG

Hytteosten

Akkurat hvorfor cottage cheese har fått det hjemmekoselige navnet, er ikke kjent, men antagelig fordi den ble produsert i hjem og hytter.

Dens opphav går langt tilbake i tid, fordi den baserer seg på naturlig syrning av melk, som var den første form for ost. Fellesmeieriene begynte å produsere hytteosten i 1968.

Anvendeligheten er en av denne ostens styrker. Den milde og friske smaken går godt sammen med karbohydratkilder som syltetøy og honning. Cottage cheese passer også som topping i kornblanding, på brødskiven eller i grøt.

Hva synes du om cottage cheese? Har du noen favorittoppskrifter? Del gjerne i kommentarfeltet.

Publisert: 11.08.2014 kl. 08:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?