Til hovedinnhold

10 hakkandes dyre råvarer

HVIT TRØFFEL: Under den årlige trøffelauksjonen i Italia viser auksjonarrangør Giselle Oberti frem en italiensk hvit trøffel på 338 gram. Det var den største trøffelen noensinne funnet i Toscana. Foto: NTB Scanpix
HVIT TRØFFEL: Under den årlige trøffelauksjonen i Italia viser auksjonarrangør Giselle Oberti frem en italiensk hvit trøffel på 338 gram. Det var den største trøffelen noensinne funnet i Toscana. Foto: NTB Scanpix

Folk betaler dyre penger for avføring, sjeldne sopper og «vanlig» frukt. Men er det verdt utgiftene? Se listen over de dyreste råvarene og hør kokkens dom!


Hva som regnes inn blant «de dyreste råvarene» på denne topp 10-listen avhenger helt av hva som regnes som råvare, hvor i verden man befinner seg og hva man anser som nyttig å bruke i matlaging. For eksempel er svalereder en svært eksklusiv råvare, men lite populært i vår del av verden. Noen kuriositeter har vi likevel valgt å ta med for moro skyld. Det viktigste er tross alt å stimulere til fler folk lager mer mat, og ikke minst, med bedre råvarer.

Godt har plukket ut ti elleville råvarer og fått matansvarlig og kokk Jon Krog Pedersen til å dømme om de faktisk er verdt pengene.

Hvite trøfler

Hvert år skaper trøffel-auksjonene overskrifter verden over. Noen sopper har hanket inn opp mot en million kroner når restauranteiere, kjendiskokker og nyrike russere byr over hverandre for å sikre seg en neve underjordisk sopp - men det er ikke helt uten grunn.

- Dette vil jeg påstå er verdt hver krone! Hvite trøfler gir en fantastisk smak, men husk at du trenger utrolig lite for å tilføre denne smaken. Man har så lett for å henge seg opp i kiloprisen på ting. La oss si at du skal lage pastamiddag med hvite trøfler til 10 personer, da trenger du ikke bruke mer penger på trøfler enn det som tilsvarer en flaske brus til hver. Og litt brus til gjestene kan du ta deg råd til.

Gull

GULLBLADER: Lise Finckenhagen har pyntet opp sjokoladesuffléen med bladgull for en eksklusiv touch. Foto: Magnar Kirknes/VG
GULLBLADER: Lise Finckenhagen har pyntet opp sjokoladesuffléen med bladgull for en eksklusiv touch. Foto: Magnar Kirknes/VG

Gull er langt fra noe næringsmiddel, men brukes med hell i både mat og drikke. Prismessig selges gull fra 68 kroner grammet for 8 karat, og opp til 245 kroner grammet for 24 karat. Det er ingen smaksforskjell.

- Gull er tull, men det kan være gøy å se på. En fyr i Milano lager en fantastisk risotto med bladgull. Den ser veldig god ut, selv om gullet kun er der for dekor. Den gode smaken kommer fra noe annet gult, nemlig smør. Sykt mye smør. Kuas gull?

Safran

DYRT KRYDDER: Safran består av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Til ett kilo safran kreves minst 70.000 krokuser. Foto: Magnar Kirknes/VG
DYRT KRYDDER: Safran består av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Til ett kilo safran kreves minst 70.000 krokuser. Foto: Magnar Kirknes/VG

Fra krokusblomsten kommer det dyreste krydderet i kokeboka. Det blir nesten latterlig å operere med kilopris, men den kan fort bikke 20.000 kroner. Hobbykokker klarer seg med mindre mengder.

- Safran er et spesielt krydder og helt uunværlig i matretter som paellla. Det er svært små mengder, nesten ingenting som skal til før den distinkte smaken og fargen kommer frem. En klype veier vel ikke mer enn 1/3 gram, og holder ofte i massevis.

Kaviar

RUSSISK: Russiske soldater jobber for å hindre tyvfiske i Kaspihavet i Dagestan. I vesten betales det opp mot 60.000 kroner for en kilo russisk kaviar, mens fiskeren i Kaspihavet sitter igjen med 1000 til 1500 kroner. Foto: NTB Scanpix
RUSSISK: Russiske soldater jobber for å hindre tyvfiske i Kaspihavet i Dagestan. I vesten betales det opp mot 60.000 kroner for en kilo russisk kaviar, mens fiskeren i Kaspihavet sitter igjen med 1000 til 1500 kroner. Foto: NTB Scanpix

Det sier seg selv at hvis du skal klemme eggene ut av magen på en gigantisk rovfisk som ligger og lurer på elvebunnen, da kan man kreve relativt høy kilopris. Verdens dyreste kaviar produseres i Russland og Iran. Kaviaren fra Beluga-støren regnes som den mest eksklusive, med kilopriser fra 30.000 til 70.000 kroner. Kaviaren har vært underlagt strenge handelsrestriksjoner, noe som blant annet har ført til et svart kaviarmarked.

- Kaviar er kjempegodt. Noen har begynt med oppdrett, og jeg har hørt at det går bra, men har ikke testet denne selv. Men ordentlig kaviar er noe man kan bruke litt penger på ved en spesiell anledning. Man spiser den som der er, på kjeks med litt rømme og rødløk.

Vanilje

EKSKLUSIVT: Vaniljekrydderet kommer fra vaniljestengene, som også kan brukes til å lage eget vaniljesukker. Foto: NTB Scanpix
EKSKLUSIVT: Vaniljekrydderet kommer fra vaniljestengene, som også kan brukes til å lage eget vaniljesukker. Foto: NTB Scanpix

Vanilje fra Madagaskar er et eksklusivt og velsmakende krydder. En vanlijestang veier ikke mange grammene, men koster likevel rundt 60-70 kroner. Men er dette egentlig så dyrt?

– Kanskje ikke, men det er definitivt en av de eksklusive og relativt dyre råvarene som man bør ha tilgjengelig. I hvert fall hvis man skal lage skikkelig vaniljeis, eller vaniljesaus for den saks skyld. Vaniljeis uten svarte prikker er laget av avfall fra papirindustrien. Dessuten kan man bruke stengene til å lage sitt eget vaniljesukker, som holder i evigheter i skapet. Bare stikk stengene ned i et glass med sukker og sett på lokket.

Kopi luwak-kaffe

KAFFE AV AVFØRING: Verdens dyreste kaffe produseres i Indonesia, og er laget av toddy-kattens avføring. Foto: Getty Images/All Over Press
KAFFE AV AVFØRING: Verdens dyreste kaffe produseres i Indonesia, og er laget av toddy-kattens avføring. Foto: Getty Images/All Over Press

Beste kaffen du noensinne har smak, sier du? Kanskje er den laget av avføring. I Sør-Asia lever et lite kattelignende pattedyr med det lokale navnet kopi luwak, eller toddy cat på engelsk. Dyret har blant annet kaffebær i sin diett, og i avføringen vil kaffebønnene klupe seg sammen slik du ser på bildet over. Enzymene i magen til toddy-katten bidrar til at kaffen som bokstavelig talt brygges på ekskrementer smaker ekstra mildt - og godt nok til at folk betaler over 4000 kroner per kilo.

– Dette har jeg ikke prøvd. Norske baristaer er jo blant de beste i verden, men har ikke hørt de snakke mye om kaffe laget av avføring? Jeg liker god kaffe, men setter også pris på den vonde kaffen i VG-kantina, sier Jon Krog Pedersen.

Kobe-biff

IMPORTERT: Her er ekte kobe-biff importert fra Japan til Hong Kong. Foto: NTB Scanpix
IMPORTERT: Her er ekte kobe-biff importert fra Japan til Hong Kong. Foto: NTB Scanpix

Frem til 2012 ble angivelig ikke «ekte» kobe-biff eksportert til utlandet. Det ble likevel solgt, og spist, mengder av kobe-biff under «falsk» merkelapp. Den første eksportlasten av biff fra det legendariske Kobe-området i Japan gikk til den beryktede rikmannsøya Macao. Fra februar 2012 til mars 2013 ble det eksportert mindre enn 400 kilo biff til USA, så dette er eksklusiv vare. Kiloprisen er riktignok stiv, opp mot 1000 kroner.

- Jeg unner alle å smake ekte kobe-biff. Fettmarmoreringen i kjøttet er heftigere enn noe annet. Kjøp noen få skiver og stek den bare så vidt. Den skal være nesten rå. Hvis du spiser den hjemme istedenfor restaurant, er vel prisen overkommelig.

Spansk skinke - jamón ibérico

JAMÓN IBÉRICO: Spekeskinken med nøtteaktig smak fra Spania er verdens beste, mener Godt-Jon. Foto: NTB Scanpix
JAMÓN IBÉRICO: Spekeskinken med nøtteaktig smak fra Spania er verdens beste, mener Godt-Jon. Foto: NTB Scanpix

Har du ekstra plass på kjøkkenet kan du investere i en spansk skinke av typen Jamón ibérico. De fleste unner seg et par skiver til tapasen, men skal du imponere i førtiårslaget er det bare å bestille et helt grisebein - prisen er avhengig av vekten, men du vil uansett måtte ut med et par tusenlapper - per kilo.

- Dette er verdens beste spekeskinke. Den fantastiske smaken oppstår på grunn av det området skinken lages i. Grisene som skinken lages av lever blant annet på en diett av eikenøtter, men det er ikke dette som gir den nøtteaktige smaken, slik mange tror. Hemmeligheten til jamón ibérico er at grisene spiser en spesiell sopp som bare vokser i dette området, og det er denne soppen som gir skinken dens karakteristiske smak. Den er verdt hver krone!

Matsutake-sopp

DYR SOPP: Den japanske matsutake-soppen vokser som all annen sopp i skogen, og under trær. Den er likevel blant verdens mest eksklusive. Foto: NTB Scanpix
DYR SOPP: Den japanske matsutake-soppen vokser som all annen sopp i skogen, og under trær. Den er likevel blant verdens mest eksklusive. Foto: NTB Scanpix

Ved siden av trøfler finnes en annen, og muligens enda mer eksklusiv sopp, japansk matsutake. De dyreste og mest velduftende eksemplarene selges for over 10.000 kroner per kilo.

- Denne har jeg ikke smakt. Men sopp er jo en av de eksklusive råvarene som du kan finne like i marka, sier Jon Krog Pedersen.

«Densuke»-vannmelon

SJELDEN: Den sorte vannmelonen er såpass sjelden at den auksjoneres bort i Japan. Foto: NTB Scanpix
SJELDEN: Den sorte vannmelonen er såpass sjelden at den auksjoneres bort i Japan. Foto: NTB Scanpix

Tidligere i år ble en sort vannmelon av typen «densuke » solgt på auksjone for den nette sum av 18.000 kroner. Disse vannmelonene dyrkes i den lille byen Toma i Japan og er angivelig en populær gave. De første modne melonene selges på auksjon og det er dette som vanligvis presser prisen opp.

– Jeg synes det høre dyrt ut for noen som i bunn og grunn er en agurk. (Vannmelon og agurk er i samme familie red. anm). Jeg håper melonen ikke er melen, det er det verste jeg vet.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?