Som ungdommen liker det
Lam hører høsten til. Men variasjon skader ikke.
Å varme opp fårikålgryta for femte gang er ikke nødvendigvis måten å skape begeistring for den mest tradisjonsrike kjøttråvare i Norge på.
Selv er vi altetende på lam. Vi er like begeistret om vi blir invitert på lammelår, lammefrikassé, lammeskank eller for all del oppvarmet fårikål. Men vi er for lengst havnet i en livs-situasjon med unge verdensmestre rundt oss. Og de tenker ikke at alt som blir servert er godt inntil det motsatte er bevist.
Vi har merket at matlysten ikke øker av at huset lukter gammel sau i ukesvis. Ting må lures inn. Men virkemidlene til lureriet trenger en ikke gå på tryllekunstakademi i årevis for å lære seg. Ligner det litt på taco, er det greit.
Chili con carne er en rett for mange anledninger. Det er fest, det er moro, det samler generasjonene og det er lett å lage til mange.
I dag lager vi det med lammekjøtt, oppskriften kan meget godt brukes til andre typer kjøtt, og kan varieres med andre typer bønner enn de vanligste hvite bønner i tomatsaus fra boks. Du kan variere styrkegrad. Lager du den etter denne oppskriften, er det litt sting, men ikke verre enn at alle aldersgrupper tåler det.
Det som virkelig er viktig her, er at gryta får koke tilstrekkelig lenge.
Denne forkokingen kan du foreta lang tid i forveien, gjerne dagen før. Så tas sitron, honning og koriander oppi når maten skal varmes opp før gjestene kommer.
Kjenner vi deg rett, så tar du ingen sjanser på at det ikke skal bli nok mat til alle, og lager en stor porsjon. Vi kan berolige deg med at i likhet med fårikål er lammechili enda bedre dagen etter...
Lammechili
Foto: Vegard Eggen.
6 sultne personer:
1 kg renskåret lammelår (eller tilsvarende)
2 løk
olivenolje
5 fedd hvitløk
2 ss spisskummen
1 stor chili med frø
1 stort glass rødvin
2 bokser tomat
0,5 ts kanel
1 glass vann
3 ss akasiehonning
1 potte koriander
saften av en halv sitron
2 bokser tomatbønner (eller tilsvarende kidneybønner)
naturris
tortillachips
Renskjær kjøttet, skjær i biter og skjær bort de verste trevlene.
Krydre kjøttet med pepper og steik brunt i litt olivenolje i en gryte på høy varme. Steik kjøttet i minst to omganger.
Ta i godt med olje, hakket løk og finhakket hvitløk i gryta - og steik blankt under omrøring. Ta i kummin og krydre med salt og pepper.
Hakk chili og tilsett i gryta. Tilsett vin, vann og tomater. La koke i oppimot to timer. Kok ris så den er ferdig i tide til at gryta skal serveres.
Tilsett honning, sitron og koriander rett før servering.
Server sammen med naturris og gjerne tortillachips, om du vil.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto