Slik lager du hjemmelaget iskaffe - få eksperttipsene

9. august 2013Aktuelt
AVKJØLENDE: Desto mer isbiter jo lenger holder kaffedrinken seg kald. Ellers er det bare å eksperimentere med kvalitetskaffe etter ønske og ferske ingredienser. Foto: Kyrre Lien/VG
AVKJØLENDE: Desto mer isbiter jo lenger holder kaffedrinken seg kald. Ellers er det bare å eksperimentere med kvalitetskaffe etter ønske og ferske ingredienser. Foto: Kyrre Lien/VG

Vil du ha noe oppkvikkende og forfriskende i sommer? Godt hjelper deg å lage perfekt islatte og tre andre iskaffer.

AVKJØLENDE: Kaffesjef Ben Symes forteller at de serverer 50/50 varm og kald kaffe på Fuglen i sommermånedene. Foto: Kyrre Lien/VG
AVKJØLENDE: Kaffesjef Ben Symes forteller at de serverer 50/50 varm og kald kaffe på Fuglen i sommermånedene. Foto: Kyrre Lien/VG

Det er endelig finvær i store deler av Norge fremover. Og når solen varmer er det ikke alltid like fristende med kokende, varm kaffe.

Kjøl ned kaffen og innta dagens dose koffein med is til. Enten du liker kaffen svart eller med melk eller fløte i: Nyt iskaffen på terrassen eller i hagen «on the rocks».

– Iskaffe trenger ikke å være veldig komplisert eller vanskelig å lage. Du kommer langt med kaffe av god kvalitet og ferske ingredienser, men vær alltid nøyaktig når det kommer til måling og timing, tipser kaffesjef Ben Symes ved den anerkjente kaffebaren Fuglen i Oslo.

Under deler han oppskriftene på islatte, frappe, cold brew og espresso shakerato som du enkelt kan lage selv hjemme.

Kaffesjefens personlige favoritt er «cold brew»:

– Avkjølt kaffe fremhever kaffesmaken og gir en ekstra deilig smak. En fruktig og frisk kaffe fungerer som regel best som iskaffe. Afrikanske kaffetyper er et godt alternativ og er særlig i sesong nå på sommeren, forklarer Symes.

Her er noen kjappe tips for å lage den beste iskaffen:

  • Ha nok isbiter – desto mer is som er i glasset eller shakeren jo kaldere blir drinken. Dette er fordi isen smelter saktere og du slipper mindre utvanning av kaffedrinken.
  • Sørg for at isbitene er så iskalde som mulig. Delvis smeltet is smelter raskere i drinken, og igjen utvanner kaffen.
  • Når du skal kjøle ned varmbrygget kaffe – gjør det så raskt som mulig for å unngå ekstra bitter smak.
  • Det er enkelt å lage din egen sukkerlake eller sirup til iskaffen. Sukkerlake lager du med halvparten hvitt sukker og halvparten kokende vann. Rør sukker i vannet til det er oppløst og du har en sirupkonsistens.
  • Tilsett kanel, vaniljestang eller annet krydder etter ønske i sukkerlaken for å få sirup med smak. La det stå å trekke i 30-60 minutter før du heller sirupen over i en flaske.
ISKALD LATTE: Fyll shakeren godt opp med is for å unngå at kaffedrinken smelter før du heller i espresso og sukkerlake. Foto: Kyrre Lien/VG
ISKALD LATTE: Fyll shakeren godt opp med is for å unngå at kaffedrinken smelter før du heller i espresso og sukkerlake. Foto: Kyrre Lien/VG

Og her er fire oppskrifter på iskaffe - med og uten melk:

Vis bilder av din hjemmelagde iskaffe på Instagram og merk dem med #godtno, så plukker vi deg til forsiden vår eller reposter dem!

Publisert: 09.08.2013 kl. 07:33
Oppdatert: 10.05.2016 kl. 13:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?