Tre supre måter å tilberede asparges
I vann, i olje, og over glørne. I andre utgave av VGTV-serien «Smak av vår» er det vårens beste råvare som står på menyen.
Jeg gjentar det du har hørt før: Asparges er den beste råvaren vi får om våren. Jeg mener den fortjener sitt rykte. Godt tilberedt er den frisk, sprø, innbydende og elegant. Men det er fort gjort å herpe den.
Har aspargesen kommet til deg? Del dine aspargesbilder med hashtagen #godtno, og vi plukker deg til forsiden vår.
I Harold Mcgees (mester)verkOn Food and Cooking kan du lese det aller meste som er verdt å vite om mat, hvordan maten vår er satt sammen, hvordan denvirker,og ikke minst, hvordan du tilbereder den best. Blant annet står det at asparges inneholder vannløselige smaksmolekyler. Det betyr altså at aspargesen, og dens smak, løser seg opp i vann. Hvis du koker dem for lenge blir de ikke bare litt vasne og kjipe, de blir – i ytterste konsekvens – borte.
Perfekt til suppe
I «Smak av vår – Asparges» viser jeg hvordan den vanligste måten å koke asparges på er veldig godt egnet for å koke suppe, men ellers egentlig er risikosport med vårens edleste råvare.
Olivenolje
Hvis du derimot koker dem i olje, bevarer de maksimalt av smaken. Jeg viser hvordan du kan inkludere aspargesene i en enkel pastarett med hvitløk og olivenolje – en variant av klassikeren spaghetti aglio olio – og få en knallgod, vårlig pastarett.
Aspargesen inneholder en del bitterhet, noe koking minimerer. Men man kan også spille videre på bitterheten ved å grille dem. Servert med en god dose hollandaise og lakserogn balanserer det i havn likevel – med mye av alt, i vårens enkleste luksusrett.