Til hovedinnhold

Derfor kan latte og sjokolade bli dyrere med klimaendringene

24. april 2014Aktuelt
SJELDNE VARER: Det kan bli vanskelig å få tak i blant annet kaffe, epler og Bordeaux-vin om noen år. FOTO: VG/Trond Solberg/Frode Hansen/Bjørn Djupvik
SJELDNE VARER: Det kan bli vanskelig å få tak i blant annet kaffe, epler og Bordeaux-vin om noen år. FOTO: VG/Trond Solberg/Frode Hansen/Bjørn Djupvik

Godbiter som sjokolade, epler og kaffe kan bli sjeldne varer hvis klimaendringene fortsetter.

Klimaendringer påvirker ikke bare været. I løpet av de kommende tiårene regner forskere med at skiftende klima kan føre til at enkelte avlinger blir dårligere i løpet av de neste tiårene, noe som vil påvirke tilfanget av verdens mest populære råvarer.

Den store amerikanske nettavisen Huffington Post har sett nærmere på hvordan klimaendringene vil ha påvirket matvareindustrien og spesielt de råvarene vi bruker hyppigst. Nedenfor ser du noen av utslagene og hvordan matvareindustrien vil møte utfordringene som kan komme.

Kaffe latte på spill

FOTO: Annemor Larsen/VG
FOTO: Annemor Larsen/VG

Det meste av verdens kaffe lages avto kaffevarianter: Arabica og Robusta. Arabicabønnen, som er ansett for å være den mest smakfulle typen, er mer utsatt for en sykdom som kalles «coffee rust». Sykdommen fører til at bladene faller av, og planten slutter å produsere bønner. Og nettopp klimaendringer er sett på somen av årsakenetil spredningen av denne sykdommen.

Enundersøkelse finansiert av The Royal Botanic Gardens i London, har også ymtet frempå at økende temperaturer kan få viltvoksende Arabica til å forsvinne innen 2080. Tim Schilling, direktør ved the World Coffee Research Center, sier også at dette etterhvert kan bety at store kaffeproduserter som Nicaragua ikke kan dyrke kaffe innen 2050.

Dette har ført til at Starbucks nå har kjøpt en egen kaffegård for å undersøke om man kan skape en Arabicaplante som er motstandsdyktig mot klimaendringer.

Sjokoladen kan blir dyrere

Foto: Fredrik Solstad/VG
Foto: Fredrik Solstad/VG

Sytti prosent av all kakaoen i verden kommer fra Vest Afrika, ifølge World Cocoa Foundation. Dette er en region som forventes å bli varmere som klimaendringene fortsetter, skriver Huffington Post.

I 2011 gjennomførte The Bill and Melinda Gates Foundation en undersøkelse rundt kakaogårdsbruk, som spådde en global temperaturøkning på 2,3 grader. Ikke bare kan dette skape store prisøkninger på kakao, men også gjøre det vanskelig for kakaobøndene, siden temperaturøkningen gjør landene de bor i upassende for kakaoplanten.

Ifølge den samme rapporten kan dette heldigvis kanskje løses gjennom forskning på varmeresistende kakaoplanter.

Peanøtter kan slite ved temperaturendringer

Foto: Trond Solberg / VG
Foto: Trond Solberg / VG

Peanøtter og peanøttsmør er enormt i USA: Det myke, fyldige pålegget spises i over 90 prosent av alle husholdningene i landet, og det forbrukes i gjennomsnitt over 680.000 kg peanøttsmør og -produkter årlig. Selv om vi i Norge kanskje ikke er helt der ennå, er peanøtter fortsatt utrolig populært - og godt.

Men også peanøttplanten kan slite på grunn av økte temperaturer. Planten trenger en spesiell mengde nedbør årlig, og ifølge en rapport fra 2009 kan selv den minste temperaturendring føre til en redusering av avlinger.

Fransk vin påvirkes

FOTO: Frode Hansen/VG/Kristofer Sandberg
FOTO: Frode Hansen/VG/Kristofer Sandberg

Etter å ha merket en endring i avlingene, begynte vinmakere i Frankrike å bytte til mer varmeresistente druesorter for tretti år siden. Men ifølge en artikkel i The Telegraph kan Bordeaux-regionen, der noen av verdens dyreste og mest eksklusive viner lages, være upassende for vindyrking innen 2050 på grunn av global oppvarming.

Epler som trenger kulde

Foto: Marlen Foseid
Foto: Marlen Foseid

Er du glad ieplekake? Da må du kanskje skynde deg. Økende temperaturer kan nemlig også føre til færre - og annerledes - epler: Det viser seg at epletrærne er avhengig av enlengre periode med kald temperaturfor at de skal blomstre ordentlig. Hvis vintrene blir mildere og kortere som følge av global oppvarming, kan dette skape problemer for berørte landområder.

I tillegg viser en japansk studie at global oppvarming fører til at eplene smaker annerledes. Etter å ha fulgt Fuji-eplets utvikling gjennom 40 år, kan de nå fortelle at det har blitt både mykere og søtere.

Øl

FOTO: DAG FONBÆK/VG
FOTO: DAG FONBÆK/VG

Mikrobryggerier og hjemmebrygging av øl har tatt av de siste årene i Norge. Men hvis du også vil prøve deg som ølmaker, er det mulig du bør begynne snart.

Det kan nemlig bli vanskeligere å få tak i både humle og bygg i løpet av de neste tiårene: Humle er avhengig av en kald vinter og en varm sommer for å gro ordentlig, noe som har vært vanskelig i England de siste årene på grunn av ujevnt vær. I tillegg har klimaforskerJim Salinger sagt at klimaendringene sannsynligvis vil føre til dårligere byggavlinger enkelte plasser.

Bananer i krise

Foto: JAN OVIND / VG
Foto: JAN OVIND / VG

Banan er den mest solgte matvaren i Norge, men også denne kan lide under klimaendringene.

Costa Rica var tidligere verdens største bananeksportør, og den gule frukten stod for ti prosent av eksportverdien i 2001. Men nedbørs- og temperaturendringer har skapt en grobunn for skadedyr og sykdommer.

Bananproblemene har blitt så store at Nicaragua erklærte en banankrise i 2013. Direktøren for landets landbruksdepartement uttalte da at hun med nær sikkerhet kunne si at klimaendringene stod bak fremveksten av skadedyrene.

Publisert: 24.04.2014 kl. 07:41
Oppdatert: 24.04.2014 kl. 07:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?