På kafé i skogen
Vilt og hjemmelaget.
Den humpete grusveien snor seg mellom bjørk og gran, jorder som lyser av løvetann og forbi digre stabler med tømmer. Et vann, noen kuer som beiter og en veldig stillhet. Har vi kjørt feil?
Men omsider dukker et raust og rødt hus og et lafta stabbur opp på toppen av en bakke. Over tunet kommer katten. Så kommer husfrua. Lukten av nybakt lokker oss lukt inn i Eldhuset.
Saftig kringle
- Det er blitt et godt hus, sier Ann-Iren Sæthra (43) og smører melisglasur ut over en lunken kringle før hun skjærer i den så vaniljekremen tyter og tunga løper i vann.
- Her er det bryllup og begravelser, bursdager og julebord. Og helt alminnelig kveldsmat med brødskive og godt pålegg. Folk liker gammeldags mat, og de vil vite hva de spiser og hvor maten kommer fra. Her kommer ingenting fra pose, boks eller terning. Vær så god, smak!
Nærmat
Elg, hjort og rådyr er særdeles kortreist fra skogen rundt huset. Tyttebærene likeså. Ørreten kommer fra elva som renner forbi, og brød, munker og lefser fra Ann-Irens flittige hender. Det bakes i en flott og vedfyrt steinovn fra Italia som troner ute på tunet året rundt.
- Og så koker jeg suppe på kraftbein og lager pølsene selv. Det tar tid. Men det blir godt.
Derfor tar flere og flere av fra gamle E 18 mellom Tvedestrand og Risør, humper seg fire kilometer innover skogsveien og havner til slutt på tunet foran Skjerkholt gård.
Ann-Iren Sæthra på gårdstunet foran Eldhuset der hun har onsdagskafé med sjølskutt elg og hjort på menyen, i tillegg til vedfyrte grovbrød og gammeldags kringle.
Drømmen
Da Ann-Iren var liten hjemme i Risør, spurte hun om de ikke kunne lage kafé hjemme. Men moren som brukte det meste av tiden til å bake og stå over grytene, hadde ikke overskudd. Imens hang Ann-Iren på kjøkkenet og så hva mora gjorde. Og lærte.
Etter mer enn 30 år, et ekteskap og jobb på sykehjem, har hun endelig fått kafeen sin.
- Jeg gifta meg til nabogården først. Så ble vi skilt, og etter hvert begynte karen på den andre gården og jeg å prate sammen. Dermed ble de gode naboene mann og kone. Rene Se og Hør-historien, gapskratter Ann-Iren.
I begynnelsen av hverdagen på den nye gården, fortsatte hun i halv stilling på Strannasenteret i Tvedestrand, mens mannen drev med tømmer. Så bygde gårdeier Halvor Skjerkholt Eldhuset, og i 2008 kunne Ann-Iren endelig åpne den kafeen hun hadde drømt om.
- Det var andre søndag i advent, og det skulle komme 60 gjester til betasuppe på elg og nybakt brød. Jeg hadde både hjertebank og svettetokter, men folk åt og var fornøyd.
To år senere får hun og Halvor Bygdeutviklingsprisen.
Turbobudeia
Ann-Iren kan lage blodpølse av eget slakt. Hun sylter, safter og kan konservere mat på gammeldags vis. Hun jobber bokstavelig talt inni granskauen og sier matgleden er medfødt.
- Den har jeg fått av mamma. Jeg vokste opp med god mat. Og så har Bodil Nordjore vært mentor. Det har vært så gøy å være på kurs hos henne.
Smakebiter fra Eldhuset
- Alle spør etter oppskriftene mine, og jeg har prøvd meg fram i flere år før jeg ble fornøyd. Du kan si det sånn at jeg har laga min egen vri på Bodils oppskrifter. Og det synes jeg folk som er matinteresserte også burde gjøre! Sett ditt eget preg på maten, sier Ann-Iren.
Her er et knippe grunnoppskrifter:
Ann-Irens beste brød
Ingredienser:
Litt olje
en liten neve salt
3 pk gjær, den røres ut i passe varm væske
1 kg sammalt hvete grov
1 kg sammalt hvete fin
1 kg helkorn, legges i bløt om kvelden
350 g havregryn og hvetemel til passe deig
Må eltes godt.
Stekes på passe varme i bakerovnen i ca. 40-45 min.
Lykke til med baksten!
Elgkarbonader
Ingredienser:
1/2 kg elgkjøttdeig
1/2 ts pepper
1 1/3 l vann
2 ts salt
1/2 ts ingefær
1 ss potetmel
1 1/4 dl rømme
Fremgangsmåte:
Bland raskt inn krydder og så potetmel.
Spe med rømme.
Form karbonadene og legg dem i nøttebrunt smør i stekepanne og stek dem over middels varme.
Serveres med melne poteter, brokkoli, blomkål og gulrøtter. Eller på nybakt brød med stekt løk.
Tyttebærrømme
Smak til rømme med rørte tyttebær, salt, litt pepper og evt. litt sukker hvis tyttebærene er sure.
Kringle med valgfritt fyll
Ingredienser:
175 g smør
1 dl melk
1 stk egg
75 g gjær
150 g sukker
1,5 ts kardemomme
1 kg hvetemel
egg til pensling
ev. mandelflak og perlesukker til dryss
Fyll 1:
100 g mandler
1 stk eggehvite
1 dl sukker
Fyll 2:
4 dl ferdig vaniljekrem (helt greit å bruke Piano)
ev. rosiner
Fyll 3:
smør
sukker
kanel
ev. rosiner
Fyll 4:
Eplesyltetøy
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og ha i melk og varm til fingervarmt, ca 37 ºC.
Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Tilsett sammenpisket egg, sukker, kardemomme og mesteparten av melet.
Elt sammen til en smidig deig, minst 5 min. i kjøkkenmaskin, tilsett evt. resten av melet.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i 30- 40 minutter.
Velg ett av fyllene, eller fyll halve kringlen med hvert sitt fyll.
Mandelfyll lages ved å male mandler, tilsette sukker og eggehvite og arbeide sammen til mandelmasse. Eller bruk mandelmasse fra pose som tilsettes kun vann.
Elt den hevede deigen lett sammen og trill ut til en lang pølse, ca. 1 meter.
Klem eller kjevle den ut til bredden er ca. 15 cm.
Fordel ønsket fyll langsetter midten av deigen.
Rull sammen og form til kringlefasong på et stekebrett.
Husk å legg skjøten ned.
Dekk til og la kringlen etterheve 50-60 min.
Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandelflak og perlesukker.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 190 ºC i 20 -30 min. Avkjøl på rist.
Fædrelandsvennen 2011