Hett til Valentines - piff opp vinterkvelden med chili

11. februar 2014Aktuelt
HETT: Den kruttsterke chilien gjør mer enn å sprite opp kjedelige retter. Foto: Annemor Larsen/VG
HETT: Den kruttsterke chilien gjør mer enn å sprite opp kjedelige retter. Foto: Annemor Larsen/VG
Kari Mette Hole
Kari Mette Hole

Chili er ikke bare en god kilde til antioksidanter, men også et kjent afrodisiakum. Den lille røde spriter nemlig opp mer enn bare middagen.

Da Christofer Columbus kom hjem fra en av sine ekspedisjoner på slutten av 1400-tallet, hadde han en eksklusiv gave med seg til dronning Isabella og kong Ferdinand av Spania. I landet han trodde var India, hadde han funnet pepperplanten. Ettersom pepper var en luksusvare på denne tiden, forventet han ære og berømmelse. I virkeligheten var det Amerika han hadde besøkt, og planten han hadde med seg var chili. Columbus seilte likevel inn i historiebøkene - for å ha brakt chili til Europa, og for å være opphavet til den feilaktige benevningen chilipepper.

Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, og to tredjedeler av verdens befolkning spiser chili hver dag. Enten som grønnsak eller som krydder. Og med god grunn - denne lille røde gjør langt mer i kroppen enn å danse på smaksløkene.

- Chili får fargen sin fra pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdommer, sier Gunn Helen Arsky, ernæringsfysiolog ved Bama.

Det ligger et lite medisinskap gjemt i chilien. Capsaicin, stoffet som gjør chilien så sterk, bidrar til å løsne opp vintertette nesebor og bihuler. Og til dem som er insulinresistente eller har diabetes type 2, har Arsky en gledelig melding:

- Det er vist at chili i et måltid senker kroppens behov for insulin helt ned mot halv mengde.

LITE MEDINSKAP: Chili er raskt og enkelt å bruke i matlaging for å gi rettene det lille ekstra, samt for å få i deg vitaminer og antioksidanter. Foto: Magnar Kirknes/VG
LITE MEDINSKAP: Chili er raskt og enkelt å bruke i matlaging for å gi rettene det lille ekstra, samt for å få i deg vitaminer og antioksidanter. Foto: Magnar Kirknes/VG

I Norge har interessen for chili eksplodert de siste årene. Fra 2011 til 2012 økte salget med hele 25 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret og frukt og grønt. Det er mer enn noen annen grønnsak. Hvorfor er chili så hot akkurat nå?

- Matvanene våre er i konstant endring. På 90- og 2000-tallet var fersk hvitløk det store, mens det nå er økt fokus på chili, mener Annechen Bugge, matforsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Bugge tror chilien har fått innpass på det norske kjøkken blant annet fordi det er blitt mer populært å lage meksikansk og asiatisk mat fra bunnen av.

Om chilikøen i matbutikken blir for lang, kan du dyrke det selv.

- Chiliplanten er en vakker plante med nerdepotensial lik Bonzaitreet, og fruktene er fargerike og spektakulære i sin form, sier Lars Moen, en av de grønne fingrene i Rodeløkka Småplantelag.

I Norge bør du så chilifrøene i februar.

- Med riktig stell kan chiliplanten gi nok frukt til å lage ulike chilivarianter i form av olje, krydder, tørket eller i pastaform for resten av året, forklarer Moen.

ROMANTISK KAKAO: Varm sjokolade med et chilidryss er den beste oppskriften på romanse. Foto: Magnar Kirknes/VG
ROMANTISK KAKAO: Varm sjokolade med et chilidryss er den beste oppskriften på romanse. Foto: Magnar Kirknes/VG

Det er flere grunner til å ty til chili en kald vinterkveld. Den hete grønnsaken er også et kjent afrodisiakum, som kommer godt med på Valentinesdagen 14. februar.

- Capsaicinet i chilien øker pulsen, svetteproduksjonen og følsomheten i nerveendene - en etterligning av hva som skjer når vi har sex, forteller ernæringsfysiolog Arsky.

Hennes beste oppskrift på romanse er en kopp varm sjokolade krydret med chili. Endorfinene som utløses i hjernen av chilien gir en naturlig «rus», og den mørke sjokoladen er full av forelskelsesstoffet fenyletylamin. For ikke å glemme:

- Lepper som nettopp har fortært chili kan gi et brennende hett kyss.

FAKTA:

VISSTE DU AT: Klarer du å spise en hel chili, har du dekket nesten hele dagsbehovet for vitamin C. Foto: Magnar Kirknes/VG
VISSTE DU AT: Klarer du å spise en hel chili, har du dekket nesten hele dagsbehovet for vitamin C. Foto: Magnar Kirknes/VG

Det finnes mer enn 200 chilisorter. Styrken på disse rangeres etter Scoville-skalaen, og måler innholdet av capsaicin. Eksempelvis måler paprika 0 SHU (Scoville Heat Units), mens Trinidad Moruga Scorpion, verdens sterkeste chili, måler hele to millioner SHU.

Chili har en imponerende lang holdbarhet, skal vi tro amerikanske arkeologer. På utgravninger i Bahamas og Peru har de nemlig funnet spor av chili på krukker som er hele 6000 år gamle.

Chili er hestedop. Capsaicin står på dopinglisten for hester, fordi det øker følsomheten i beina deres, noe som kan være fordelaktig i konkurranser. Dette kostet det norske sprangrytterlaget en OL-bronse i Beijing i 2008, da den norske hesten Camiro testet positivt for capsaicin.

Chili har rykte på seg som slankemiddel, men brenner nok ikke like mye kalorier som mange tror. Ifølge en studie gjort ved Purdue University i USA øker chili forbrenningen, men det er kun snakk om to skarve kalorier i timen. Ingen grunn til å kaste joggeskoene, med andre ord.

- Når ildspruten står ut av munnen, etter du har spist for sterk chili, er det ingen vits i å lete etter nærmeste vannhull. Redningen finnes derimot i et glass melk. I motsetning til vann, inneholder melk fett, som igjen oppløser fettmolekylene fra capsaicinet, og skyller det vekk fra munnen.

Publisert: 11.02.2014 kl. 07:51
Oppdatert: 12.02.2016 kl. 09:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?