Slik lager du enkelt digge retter på primusen
Det er bålforbud i sommer, men med primus kan du enkelt og trygt servere de lekreste retter. Primus-eksperten gir deg de beste tipsene!
Endelig sommer og lysten til å kose oss ute er stor. Og er det noe alle vet, så er det at mat smaker mye bedre ute enn inne.
Men, mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.
Sjekk også: Stressfri sommer med eltefri bakst
Det er likevel tillatt å gjøre opp ild/tenne bål der det åpenbart ikke kan begynne å brenne. Mange kommuner har også godkjente bål- og grillplasser. Du finner informasjon om hvor disse er på din kommunenes nettsider.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Billig og bra
Vi vil gjerne slå et slag for den gode, gamle primusen, som et rimelig brannsikkert alternativ til bål. I tillegg er primusen enkel og lett å ta med, du kan lage deilig mat på den og det er en rimelig investering.
– En enkel primus trenger ikke koste skjorten, sier Anine Gutubakken Byles, prosjektleder for mat i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
– Du får en helt ok primus til enkel matlaging til under 500 kroner, ja, faktisk kan du få en for rundt 300, mener Gutubakken Byles.
Du trenger altså ikke være noen Lars Monsen for å fyre opp en primus. Og primusmat kan være så mye mer enn posesupper og grillpølser.
Miljøvennlig og enkelt med gass
For mange ble det en påtvunget norgesferie i år på grunn av coronakrisen, og dermed kan primus være en smart investering for å kunne lage mat langs veien, i skog og mark, på strand og camping.
– Gassbrennere fås i to varianter. Enten med en brenner skrudd direkte på toppen av gassbeholderen eller med brenneren separat og koblet til gassboksen med en slange, forklarer Gutubakken Byles.
– En gassbrenner med påskrudd brenner og et kokekar på toppen er mer ustabil. Gass og brenner med slange er mer stødig og sikker i bruk, sier primuseksperten.
En primus er mer miljøvennlig enn for eksempel engangsgriller og den tar mindre plass i sekken. Andre fordeler med gassprimus er at den er enkel å bruke, flammen er lett å regulere, den brenner med høy temperatur – så det går kjapt å lage mat, den fungerer fint både vår, sommer og høst.
Før du fyrer opp primusen
Eksperten fra Norges Jeger- og Fiskerforbund har tre smarte tips du bør tenke på før du fyrer opp primusen:
- For å sikre mot vind kan man kjøpe en vindbeskytter.
- Ta med lighter selv om det følger med tenner til primusen. (Det er ikke alltid disse virker så godt).
- Sørg for et flatt underlagt – gjerne en stein slik at det er mindre brannfarlig og at primusen står stødig.
Primusmat
– Så hva slags mat passer det å lage på primus?
– Det meste kan lages på primus, men det er likevel smart å forberede så mye som mulig hjemme. Å lage herlig primusmat, handler mest om planlegging, mener Anine Gutubakken Byles.
Vi foreslår, som primuseksperten, at du legger lista lavt, men prøver å tenke kreativt. Mat, hvor alt tilberedes i en og samme gryte eller stekepanne er for eksempel perfekt primusmat.
Eller hvorfor ikke benytte sjansen til å tilberede en herlig fiskemiddag på primusen? Enten du fisker fisken selv eller tar med fra butikken er dette tre fiskeretter både store og små vil digge.
Primus-tur-tips:
Her er Norges Jeger- og Fiskeforbunds smarte tips før du drar på tur med primus:
- Pakk i mindre bokser, ikke ta med en hel pakke smør eller en flaske dressing.
- Stek det som kan forhåndsstekes og ha det over i boks.
- Bland sammen krydder og ha over i en liten boks.
- Ha smør/olje/dressing på liten boks.
- Kutt opp grønnsaker, salat etc. Og ha over på en boks.
- Ta med tørkepapir og stekespade.
Publisert: 06.07.2020 kl. 15:43
Oppdatert: 06.07.2020 kl. 15:58
Lag deg en gratis konto