Forskningsstudie: Justin Timberlake-låt får mat til å smake bedre
Forskning viser at rett musikk og bestikk gjør at maten du serverer smaker bedre.
Var du litt gnien når du valgte råvarer til middagen, eller smakte det rett og slett ikke like godt som du hadde tenkt? Ta det med ro. Dekker du opp riktig så kan du likevel skape en følelse av luksus. Nå viser nemlig forskning at det ikke bare er råvarene og krydderet som gjør at maten smaker bra eller ikke, skriver svenske Aftonbladet. Med rett form og farge på tallerkenen, tunge bestikk og nøye utvalgt bakgrunnsmusikk er sjansene store for at du alltid kan gjøre middagen til en suksess.
Søte toner
Den svenske kokken og forskeren Johan Swahn har studert hva og hvordan ulike ting påvirker smaken av det vi spiser.
– Vi har forsøkt å spille ulike sjangrer av musikk, som for eksempel hiphop, jazz eller klassisk musikk samtidig som testpersonene spiser sjokolade. Det har da vist seg at når vi spiller Justin Timberlakes «Can't stop the feeling» så oppleves sjokoladen som bedre, sier Swahn.
Han forteller til Godt at det var cirka 300 personer som deltok i studien.
Han har doktorgrad i sensorisk markedsføring og leder Sense Lab, som er en avdeling ved restaurant -og hotellhøyskolen i Grythyttan, ved Örebro Universitet. Det er hjernens multisensoriske samspill, der hjernen trekker konklusjoner, som gjør at vi kan oppleve noe som bedre bare fordi vi hører en viss type musikk, forklarer han.
– Langfrekvente lyder derimot, gir en mer bitter smaksopplevelse og de lydene finner vi for eksempel i basslyden i en del hiphop-låter, sier han.
– Det som selvsagt også spiller inn er hvilken musikk man liker, så klart.
Han oppdaget sensorisk markedsføring da han en periode jobbet på Heston Blumenthals restaurant The Fat Duck. Retten kalt «The sound of the sea», var ifølge ham selv en stor inspirasjon for hans nåværende karriere.
Kiki og bouba
Farger og former på tallerkener og serveringsfat kan også få maten til å smake forskjellig.
– Forskere forsøkte å servere en jordbærdessert på en hvit og en sort tallerken, og det viste seg at desserten smakte forskjellig avhengig av fargen på tallerkenene. Desserten på den hvite smakte søtere. Jeg synes det er fascinerende, sier Swahn.
Varm sjokolade har også vist seg å smake mer sjokolade om du serverer den i en oransje kopp enn i en blå. Også formen på tallerkenen spiller inn på smaksopplevelsen, ifølge forskningsstudier.
– Man snakker om kiki-og bouba-effekten, der kiki oppleves som litt mer spiss og bouba er rundere. Teorien er at kiki-formede ting påvirker smaken mer mot den syrlige og bitre enden av skalaen, mens bouba-formen gjør at vi opplever smaken som litt søtere. rundere og fyldigere.
– Bestikket er også viktig. Vil du gjøre middagen finere uten å kjøpe dyre råvarer, skal du ta frem sølvbestikket. På automatikk oppfatter den taktile følelsen at maten er mer eksklusiv fordi du har tyngre bestikk, sier Swahn.
- Musikk drukner smaken
Svenske Swahn er samstemt med britiske Charles Spence, som er professor i eksperimentell psykologi ved Universitetet i Oxford. Han har i en årrekke forsket på hvordan sensoriske opplevelser påvirker smakssansen, og blant annet samarbeidet med The Fat Duck.
Les også: Derfor liker du knasende mat
Spence har blant annet funnet at veldig høy musikk kan undertrykke vår evne til å smake.
– Samtidig kan musikk vi liker gjøre at alt vi spiser smaker hakket bedre, enn hvis det er musikk vi ikke liker som spilles, sier Spence til den britiske avisen The Telegraph.
Han mener at på samme måte som man bruker salt og pepper for å smakssette maten, kan man også bruke musikk.
Kjendiskokken Nigella Lawson, blant annet kjent fra TV, mener musikk ikke har noe å gjøre sammen med mat, og sier hun er «allergisk til støy, inkludert musikk i restauranter og butikker».
– Det er ødeleggende, og drukner smaken på maten, sier hun til The Telegraph.
Publisert: 07.11.2019 kl. 08:30
Oppdatert: 07.11.2019 kl. 09:49
Lag deg en gratis konto