Matprisen 2019: Dette er vinnerne

12. november 2019Aktuelt
FIKK HOVEDPRISEN: Heinrich Jung fikk Matprisen. Han driver med økologisk frilandsgris. Foto: Jimmy Linus
FIKK HOVEDPRISEN: Heinrich Jung fikk Matprisen. Han driver med økologisk frilandsgris. Foto: Jimmy Linus

Hovedprisen gikk til svineprodusenten Heinrich Jung, mens Kokkeprisen gikk til kjøkkensjef Mette Beate Evensen.

– Det er en stor ære, det føles veldig godt, sier Heinrich Jung til Godt.

Jung, som driver med økologisk frilandsgris, fikk tildelt hovedprisen under Matprisen-utdelingen, som gikk av stabelen mandag kveld. Tidligere vinnere er blant annet Michelin-kokk Heidi Bjerkan og Matsentralen Norge.

– Vi setter stor pris på at noen eksternt ser hva vi driver med og hva vi prøver å oppnå i forhold til produksjon av kvalitetsmat basert på økologisk drift, god dyrevelferd og artstilpasset dyrehold. Så det er stor stas.

Matprisen har fokus på bærekraft og har blitt arrangert siden 2014. Prisen eies av DebioInfo som er et ideelt AS eid av Debio, og som blant annet jobber med utvikling og veiledning innen økologi, ifølge nettsiden deres.

I juryens begrunnelse heter det at blant annet at Jung har vist «med største tydelighet at dårlig dyrevelferd og rovdrift ikke er en uheldig nødvendighet, men både en strukturell og empatisk svikt», og at han er «nisjeprodusenten som viser at man kan drive stort, og samtidig vise respekt for alle levende veseners egenverdi».

Større interesse for dyrene

Jung har holdt på med økologisk frilands grisedrift siden 1999. Dette vil si at grisene hans har omlag 200 kvadratmeter med uteareal å bevege seg på, og at de tre-fire ganger i livet flyttes til nye områder som er like store. De har også hytter å oppholde seg i.

– Det er heller aldri mer enn fem griser per dekar, forteller Jung.

Tidligere i år kokte det rundt konvensjonell grisenæring etter at NRK Brennpunkt slapp dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Jung forteller at de har merket en økt interesse rundt hvordan dyrene har det etter dette, og at det verdsettes at dyrene hans går ute.

– Men rent økonomisk med tanke på salgstall er det kanskje for nytt. Men vi har holdt på med frilandsgris i mange år, og jeg tror våre kunder verdsetter dette - og jeg tror det er nettopp derfor vi har kunder; på grunn av måten vi driver og kvaliteten vi produserer, sier bonden, hvis produkter nylig fikk Dyrevern-merket.

METTE BEATE EVENSEN. Foto: Celine Bergundhagen
METTE BEATE EVENSEN. Foto: Celine Bergundhagen

- For en ære

Årets kokkepris gikk til Mette Beate Evensen som er kjøkkensjef på Røst Teaterbistro i Trondheim. Juryen trekker blant annet frem at hun velger råvarer i sesong fra lokale produsenter - og «forvandler dem til storslåtte smaksopplevelser. I sitt kjøkken inviterer vinneren inn lærlinger, og gjennom sin smittende nysgjerrighet og genuine interesse for råvarene skapes fremtidige kokker med bærekraft i ryggmargen».

I en melding til Godt skriver hun at hun er utrolig stolt og glad.

– For en ære å stikke av med denne prisen. Tenk at en liten kokk som meg kan gjøre en forskjell, og at folk har lagt merke til jobben vi gjør! Glad for å kunne bidra med trygge og gode læreplasser, og skape god mat som gagner oss og fremtiden.

Astrid Regine Nässlander, som fikk Kokkeprisen i fjor, fikk tildelt KokkeKarlas stipend i år. Stipendet skal hun bruke for å heve sin egen kompetanse om kjøttforedling og produksjon med høye etiske verdier, da hun tar over driften av Salten Kjøtt og Vilt i 2020, ifølge pressemeldingen.

Juryen mener VG kan forbedre seg. I begrunnelsen for Utfordrerprisen som VGs matbørs fikk, sto det at verktøyet har «et potensiale til å kunne påvirke svært mange mennesker til å reflektere over hva slags mat og matproduksjon vi trenger mer av. Vi får vite prisen på alt, men ikke verdien av noe. Verdien av et bærekraftig måltid kan ikke måles i bare kroner og øre», og ble utfordret til å «følge med i tiden, og legge til rette for investeringer i en bærekraftig framtid».

Disse vant under Matprisen 2019:

Matprisen: Heinrich Jung

Kokkeprisen: Mette Beate Evensen

Årets kjøkken: Under

Årets produsent: Homlagarden

Debioprisen: Hrímnir Ramen

Årets formidler: Bondens Marked Norge

Barne- og ungdomsprisen: Steinerbarnehageforbundet

Utfordrerprisen: VGs matbørs

KokkeKarlas Stipend: Astrid Regine Nässlander

Publisert: 12.11.2019 kl. 22:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?