Se den elleville 3D-kaffekunsten
På liten cafe i Japan tryller barista Kazuki Yamamoto (26) frem giraffer og katter ut av cappuccinoen til kundene.
- Jeg elsker å se smilene til folk når de får øye på kaffen sin, sier 26-åringen til Godt.
At baristaer liker å servere kaffe latten med et søtt melkehjerte er ikke noe nytt. Yamamoto, som jobber på den belgiske cafeen Barrel i Osaka, tar imidlertid pyntingen et steg videre med kjendisportretter og spektakulære 3D-figurer av dyr som han legger ut bilder av på Twitter.
De siste månedene har kaffekunsten fått omtale i nettaviser og blitt delt i sosiale medier blant kaffeentusiaster verden rundt.
- Jeg begynte med å tegne bladformer i kaffen til folk, aldri hjerter. Så prøvde jeg meg på et bilde av kjendis etter ønske fra en venn, tok et bilde og la det ut på Twitter. Populæriteten kom litt etter litt, skriver Yamamoto i en epost til Godt.
Han ble barista som 20-åring, men begynte først å lage bilder og figurer for ca. tre år siden. I fremtiden håper han på å legge ut videoer på YouTube.
- Jeg henter inspirasjon fra musikk, tegnefilmer, landskap og underholdningsverden, men jeg går aldri tom for ideer. Jeg tar også imot kaffeønsker fra kunder. Jeg kan lage det meste, jeg trenger kun å øve litt, sier 26-åringen.
Kaffekunsten lages kun med melkebaserte kaffer og Yamamoto anslår at den gjennomsnittlige figuren tar 4-5 minutter å lage.
- Hvordan får du skummet til å bli tykt nok til å kunne lage figurene?
- Jeg lager en tykk melkesteam, det tar tid å perfeksjonere, men går fint å jobbe med, sier han.
Kaffekunsteren sier at å få til å lage 3D-figurer betydde mye.
- Nå har jeg selvtilliten på plass. Faren min pleide å drive en cafe. Jeg drømmer om å drive min egen café i Tokyo, skriver kaffekunsteren i eposten til Godt.
- Nordmenn elsker kaffe. Kanskje du skal komme på besøk?
- Hvis jeg får muligheten hadde jeg hatt kjempelyst til å reise til Norge. Jeg har ikke kjæreste. Kanskje hvis jeg blir mer berømt, så får jeg kjæreste i fremtiden.
Kaffesjef Ben Symes på Fuglen, den anerkjente norske kaffebaren med base i Oslo og Tokyo, tror ikke kunsten smaker noe særlig.
- Jeg liker å se på kaffekunsten, men jeg får ikke lyst til å drikke det. Trolig smaker det ikke noe godt, sier Symes, som likevel lar seg imponere av dedikasjonen til figurene.
- Melkeskummet og espressoen formes og males med utstyr. Det er i seg selv ikke veldig vanskelig, men han har åpenbart en stødig hånd og ferdigheter. Hvordan i all verden laget han giraffen, ler Ben til Godt.
På Fulgen er de fokusert på smak og kvalitet fremfor estetikken i melkeskummet. Kaffeeksperten forklarer at kaffekulturen er i stor vekst i Japan.
- Jeg ser for meg en lang kø som går ut døren og rundt hjørnet for Obama- eller Mickey Mouse-figurer. Japanske kids elsker å stå i kø. Og etterpå blogger alle om kaffen eller legger ut bilder på Instagram, avslutter Ben Symes.
Har du fått servert en artig kaffe? Ta bilde og del med oss på Godt med #godtno, så plukker vi deg til forsiden vår.
Lyst på mer kaffe? prøv disse deilige oppskriftene med kaffe:
Publisert: 05.06.2013 kl. 09:57
Oppdatert: 06.06.2013 kl. 22:03
Lag deg en gratis konto