Sunne supper etter ferien
Etter mange uker med feriediett og avslappende rutiner er det faktisk litt godt å komme tilbake til hverdagen.
Og når lommeboken er litt slunken og magen litt fyldigere kan det være fornuftig å velge noen rimelig og lett. En deilig mettende suppe blir sjeldent feil, enkelt er det også.
Fløyelsmyk blomkålsuppe med sprøstekt skinke og basilikum er bare så godt. Og en lett og elegant løksuppe varmer opp en kjølig kveld. Ingen grunn til å ty til posevariantene her, altså.
Ferske råvarer er dessuten sunnere og smaker så utrolig mye bedre en industriens likegyldighet. Det synes jo alle, vel nesten alle.
Vis oss dine glass med hjemmelaget syltetøy eller saftflasker, og merk bildene med #godtno! For deilige matbilder og bak i kulissene-bilder, følg Lise Finckenhagen på Instagram.
For hva er det egentlig med barn og posetomatsuppe? Hvorfor elsker nesten alle barnehagebarn den fordømte posen, mine egne inkludert? Sannelig om jeg vet. Men denne gangen likte de faktisk den hjemmelagde tomatsuppen, og ja, det er bare å innrømme at det skjer ikke så altfor ofte.
Velg skikkelig modne og smaksrike tomater, så skal du se den får små ben å gå på.
Enkel tomatsuppe
Varmende løksuppe
Ukens kraft
En god kraft er et godt utgangspunkt for gode supper. Har du noen grønnsaker liggende i grønnsakskuffen, kan du koke en grønnsakskraft. Løk, hvitløk, purre, persille, gulrot og tomat blir til en deilig grønnsakskraft som passer til alt.
Brun kyllingkraft kan også brukes til nesten alt mulig og gir en mild og fin smak.
Oppskriften er som følger:
1 1/2 kg kyllingbein/kyllingskrog
1 gulrot
1 løk
3 hvitløkfedd
1/2 purre
1-2 persillestilker eller selleristilker
1 kvast timian eller estragon
2 ss olje
En klype salt
Rens og hakk grønnsaker. Del kyllingskroget i mindre biter. Brun bein og grønnsaker i en romslig kjele. Hell på vann så det dekker, tilsett litt salt og kok opp.
Skum av kraften, la den småputre/putre videre i 1 time. Sil kraften og om ønskelig kok den ned for å oppnå en kraftigere smak. Det er litt avhengig av bruken.
Oppbevar kraften i kjøleskapet (ca 5 dager) eller frys den ned til senere bruk.
Ukens nybakte
Nybakt brød til suppen gjør lykken komplett. Dette brødet er både enkelt og supergodt.
Yoghurt- og olivenbrød
3 dl yoghurt
3 dl vann
3 ss olivenolje
25 g gjær
1 ss salt
750 g hvetemel
150 g oliven uten stein
Olivenolje til pensling
Varm yoghurt og vann til fingervarmt, ca 37 grader, i en kasserolle.
Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over den lunkne væsken og løs opp gjæren.
Tilsett salt, olje og det meste av melet. Arbeid deigen godt sammen, ca 10 minutter i maskin.
Tilsett oliven til slutt. De skal bli jevnt fordelt i deigen, men skal ikke knuses.
Dekk til bakebollen, la deigen heve et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor.
Hell deigen ut på et melet bakebord og kna den godt sammen.
Form et stort rundt brød og legg det over på et stekebrett kledd med bakepapir. Dekk til og etterhev brødet.
Lag et dypt kryss i det ferdighevede brødet og stek det midt i ovnen ved 200-210 grader i ca 35 minutter.
Pensle det ferdigstekte brødet med olivenolje og avkjøl på rist.
Ukens suppevri
Erstatt hvitvinen i løksuppen med øl, bruk helst en litt mørk type. Følg oppskriften som beskrevet, men ølet trenger ikke å koke noe særlig inn før du har i kraften. En veldig god og morsom vri på løksuppen.
Kyss og suppe
Et kyss uten kjærlighet er som suppe uten salt.
Nordisk ordtak