McDonald's får kritikk for papirsugerør: – Som en badebombe i colaen min

25. april 2019Aktuelt

Så raskt går sugerøret i oppløsning

Sugerør som «kollapser halvveis i drikken», «går i oppløsning» og «ødelegger brusen din» har ført til at nesten 40.000 briter har skrevet under på en underskriftskampanje for å få kjeden til å gå tilbake til plastsugerør.

I mars byttet McDonald's ut plastsugerørene i alle sine 72 norske restauranter, til fordel for 100 prosent nedbrytbare sugerør i papir.

Kjeden er fortsatt i prosessen å gjøre samme endring internasjonalt, etter press fra både miljøorganisasjoner og sine egne kunder.

Det er imidlertid ikke alle som er like ivrig i plastreduksjonen. Ifølge Daily Mail har sugerørendringen «splittet kundene» i Storbritannia, og skapt stor frustrasjon.

Hos en av kundene, Martin Reed, var frustrasjonen så stor at han opprettet en underskriftkampanje for å få tilbake de gamle plastsugerørene.

«Hvorfor dette er viktig? Så jeg kan drikke milkshaken min ordentlig,» skriver han om kampanjen.

– Umulig å drikke

I skrivende stund har kampanjen fått inn over 38.000 underskrifter. Samtidig har en rekke internettbrukere tatt til Twitter for å uttrykke sine meninger:

– Det er nå umulig å drikke en McDonald's-milkshake gjennom deres nye papirsugerør, skriver en bruker.

– Jeg spiste akkurat mitt sugerør fordi det smeltet inn i colaen min, skriver en annen.

– Jeg er helt for at McDonald's bruker papirsugerør, men de kan gjøre dem litt sterkere. De oppfører seg som en j*vla badebombe i colaen min.

MISFORNØYD: Tusenvis av britiske McDonald's-kunder ber nå om at hurtigmatkjeden skal ta tilbake de gamle plastsugerørene, fordi de mener papirvariantene er av dårlig kvalitet. Foto: Toini Thanem/Skjermdump: Twitter
MISFORNØYD: Tusenvis av britiske McDonald's-kunder ber nå om at hurtigmatkjeden skal ta tilbake de gamle plastsugerørene, fordi de mener papirvariantene er av dårlig kvalitet. Foto: Toini Thanem/Skjermdump: Twitter

Kan føles rart i starten

Kommunikasjonssjef Kristina Johansen i McDonald's Norge sier til Godt at kjeden fikk en del tilbakemeldinger på de nye sugerørene i begynnelsen, men at en klar majoritet av kundene deres synes det er bra at de tar miljøgrep.

– Det er litt rart å bruke de nye sugerørene for første gang, men kundene våre sier at de venner seg til det.

Hun sier videre at papirsugerørene ble testet med alle de forskjellige drikkene kjeden selger før lansering, og at de i tillegg ble testet i flere restauranter i fjor høst. Etter McDonald's mening var disse sugerørene de beste alternativene på markedet.

– Det er selvsagt mulig å drikke opp brusen eller andre drikker med de nye sugerørene. Det man derimot ikke kan gjøre er å tygge på dem, da kan de etter hvert gå i oppløsning, forklarer hun.

McDonald's får også støtte på Twitter:

Går ikke tilbake til plast

Johansen avkrefter at McDonald's kommer til å bytte tilbake til de gamle plastsugerørene, men utelukker ikke at de i fremtiden kan få nye, bærekraftige sugerør.

En av de som støtter kjeden i dette er Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. Han forteller at artikler som sugerør er noe av det man finner mest av når de rydder strender.

– Rundt omkring i verden blir det jevnlig funnet skilpadder, fugler og andre dyr som har spist eller satt seg fast i sugerør og lokkene som følger med. Det er en bra ting at McDonald's tar grep for å redusere plastbruken, sier han.

Han håper at folk etter hvert vil se at det å droppe plastsugerøret faktisk er en liten pris å betale for å ta vare på livet i havet, og at det er verdt det.

– Det er klart det er kjipt hvis sugerøret ditt går i oppløsning, men plastforurensning er et gedigent problem for naturen, og da må vi slutte med unødvendig engangsplast. Så burde nok McDonald's se mer på om det er mulig å finne bedre papirsugerør, eller om det er andre materialer som kan brukes, sier han.

– Også er det jo faktisk mulig å drikke brus uten sugerør.

Publisert: 25.04.2019 kl. 16:33
Oppdatert: 25.04.2019 kl. 21:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?