God jul med glutenfri julebakst

19. desember 2016Aktuelt
GÅR FOR GLUTENFRITT: Monica Jensen Hellmann har testet ut og smakt seg gjennom masse glutenfri julebakst, nå deler hun oppskriftene sine med oss for en god, glutenfri jul. Foto: Marte Garmann.
GÅR FOR GLUTENFRITT: Monica Jensen Hellmann har testet ut og smakt seg gjennom masse glutenfri julebakst, nå deler hun oppskriftene sine med oss for en god, glutenfri jul. Foto: Marte Garmann.

Du trenger ikke å gå glipp av den gode julebaksten selv om du har glutenallergi, her får du nemlig tips til glutenfri baking og oppskriftene på god, glutenfri julebakst.

For åtte år siden fikk Monica Jensen Hellman cøliaki, som er en autoimmun sykdom som skyldes overfølsomhet overfor gluten. Det innebar at hun måtte kutte gluten ut av kostholdet og med det mel og gryn, og alle de matvarene som inneholder mel, som brød og kake og boller og annen bakst. Men fordi om man ikke kan spise gluten, betyr det ikke at man ikke har lyst på god bakst. Løsningen for Monica var at hun måtte begynne å bake selv.

- Jeg har alltid likt å bake, og har vokst opp med en mamma som alltid bakte. Hun har alltid de beste løsninger om det er feiring av bursdager, jul eller bare at noen stikker innom på besøk så en viktig kilde til min inspirasjon kommer helt klart fra henne, forteller Monica til Godt.no.

Dermed var kanskje terskelen lavere for å begynne å eksperimentere litt med glutenfri bakst. Da sønnen hennes også fikk cøliaki ble motivasjonen enda større.

- Den største utfordringen var det mentale. Det går så mange rykter om at det å bake glutenfritt er fryktelig vanskelig. Men har du de rette ingrediensene, bakeredskapene, motivasjon og litt tålmodighet, så går det stort sett greit.

Den «vanskeligste» glutenfrie baksten er tradisjonell gjærbakst. Vanlig mel inneholder gluten som binder mel og deigen bedre sammen, det får du ikke gleden av når du baker glutenfritt.

- Da gjelder det å finne de beste råvarene og ingrediensene som gir best resultat, tipser Monica.

Hun har selv lansert en serie bakemikser under merket «Det glutenfrie verksted», som alle er helt glutenfire og med mindre sukker og mer fiber, komponert etter iherdig testing og smaking.
Mange som får glutenallergi tenker at det ikke blir like godt når man må erstatte med glutenfrie alternativer, stemmer det?

- Jeg synes jo ikke det stemmer, men det er også fordi jeg har bakt og testet så mange varianter og dermed funnet mine favoritter. Det er bare å ikke gi opp om det går skikkelig galt første gangen. Det er alltid verdt et nytt forsøk – og slik er det jo med vanlig bakst også? Sjelden at vanlig bakst blir like vellykket hver gang.
For det kan jo gå galt når man baker. Særlig med nye ingredienser og metoder. Monica har opplevd steinharde boller, brød som faller sammen og bakst som rett og slett bare blir skikkelig tørr.

- Men alt dette finner du etter hvert ut årsaken til. Som for eksempel at deigen bør blandes ekstra godt når du baker glutenfritt, alle ingredienser du tilsetter gjærbakst bør være lunkne, og så videre. Det handler vel så mye om erfaring og det å gi det tid.

Trenger man noe spesielt utstyr?

- Om man skal bake gjærbakst er det alltid lurt med en kjøkkenmaskin. Bakespatel er også lurt for å dele opp deigen da den ofte oppleves litt mer klissete enn vanlig deig. I tillegg kan silikonmatte/bakematte være til hjelp, og måleskjeer. Men egentlig trenger man ikke annet utstyr enn til vanlig bakst.

I høst har Monica gitt ut boken «Glutenfri jul», i håp om at alle de som ikke tåler gluten allikevel kan nyte godt av julens bakst og småkaker. Til de av oss som skal test glutenfri baking for første gang har hun også følgende tips:

1. Vær tålmodig

2. Les oppskriften nøye

3. Mål og vei opp ingrediensene nøye

4. Ha alle ingredienser tilgjengelig før du starter å bake

5. Ha positive folk rundt deg som vil smake

Hun anbefaler også å sjekke nettet og finn nettsider du liker med glutenfrie avsendere, og å være aktiv på Instagram, Facebook og Pinterest. Her kan man finne mye inspirasjon og mange tips.

- Prøv deg frem og allier deg gjerne med gode venner og familie slik at du har positive prøvekaniner som kan guide deg på veien. I tillegg så vil jeg helt klart anbefale de som er interessert i å bake å melde seg på et bakekurs i regi av cøliakiforeningen – da lærer du alle triks og tips du trenger for å komme i gang. I tillegg er det flere og flere bøker med oppskrifter og inspirasjon som gjør hverdagen og høytider enklere å håndtere. Det kan også være lurt å starte med ferdige mikser slik at du slipper å kjøpe inn et antall råvarer du ikke vet om du får mere bruk for men at du kjøper en miks som du enkelt kan tilberede. Sjekk alltid næringsinnholdet i ferdige mikser så du unngår glutenfrie alternativer med mye sukker og hvetestivelse, avslutter bakebokforfatteren.

Publisert: 19.12.2016 kl. 14:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?