Norsk og eplekjekk

5. desember 2014Aktuelt
Du kan trygt servere eplemost til julens tunge måltider. Foto: Geir Salvesen/Aftenposten
Du kan trygt servere eplemost til julens tunge måltider. Foto: Geir Salvesen/Aftenposten

Nærmest struttende sunne er den nye generasjonen av norske eplemoster. Og hvis du trenger litt smaksstøtte, stiller siderne opp.

Pussig med det. De har liksom alltid vært rundt i utkanten av drikkeuniverset, eplemostene. Og siderne. Men det er først de siste årene hvor man kan snakke om et gjennombrudd. I tilfeller der man trenger lavalkoholisk eller ikke-alkoholisk drikke kan disse være akkurat det man trenger. Enten det er til en lettere salattype. Eller til mer tung julemat som ribbe og pinnekjøtt.

Egentlig er det eplemostene som til nå har fått det største gjennombruddet. Det kom da enkelte eksklusive Oslo-restauranter gikk på jakt etter noe som kunne erstatte avalkoholisert druevin. Bagatelle og Stadtholdergaarden var noen av dem som var tidlig ute. Heldigvis fantes det et eplepresseri ute i det vakre landskapet på Ringi i Bærum. Ringi ble gjennombruddet. Relativt transparente, elegante, syrlige og ikke for søte moster var kjennetegnet. Og er det fortsatt. For når man gjør som jeg, setter seg ned og går igjennom en bunke med eplemoster, er det lett å få øye på hvilken filosofi som råder. Mye smak og sødme, eller mer eleganse og aromaskapende syre.

I og med at jeg er på leting etter vinerstattere, er jeg mest interessert i de syrlige og elegante dråpene. Men i et måltid der alle fra tante Birgit til lille Ola skal like det, kan de mer sødmefulle være et valg. Det er også klart at det skal en del sødme i mosten for å stå opp imot det røkte og salte i f. eks pinnekjøtt.

Siderne er et kapittel for seg. De har vært vanskelige å selge, på grunn av at de må innom Polet for å være i tråd med norsk alkohollovgivning. Men nå har et utvalg konkludert med at sider ikke kommer i konflikt med EØS-lovgivningen og at det dermed kan etableres et salgssystem hvor man kan få kjøpt sider på over 4,5 volumprosent alkohol direkte fra gårdene. Regjeringen utarbeider trolig ny lovgivning på dette feltet slik at sider blir enklere tilgjengelig for norsk gårdsproduksjon.

Sider har den fordelen at den er fortsatt lavalkoholisk med 7–8 volumprosent alkohol. Men den alkoholen som finnes, gir mer smaksstøtte i midtpartiet slik at man ikke trenger så mye sukker igjen for at den skal smake godt. Ofte kan man ikke gjære norske, sentmodnende epler til noe særlig høyere alkohol enn rundt 8 volumprosent uten å dra på med ekstra sukker. Og det sukkeret har en tendens til å bli hengende utenpå hovedsmaken.

De beste eplemostene og siderne til julematen

Numrene og prisene er Vinmonopolets. Men eplemostene er også å få kjøpt i dagligvarebutikker som har sine egne priser. Hvis ikke annet er oppgitt, gjelder prisene 75 cl flasker.

Ringi Gravenstein eplemost

1077601

Pris: Kr. 64,90,-

Terningkast: 6

Flott most, miks av røde og gule epler i smaken, noe sødme, men pent balansert med en forsiktig syre. Middels fyldig. Ikke tilsatt sukker.

Ringi Summerred gårdspresset eple

1079101

Pris: Kr. 51,40,-

Terningkast: 5

Faktisk litt pæreduft- og smak i denne, litt smalere, kjøligere og en god del mer syre enn Gravenstein.

Egge Gård Liereple Gravenstein

1412601

Pris: Kr. 46,90,-

Terningkast: 5

Gulbrunoransje, mest rødlig smak, kraftig i midtpartiet, med noe klar sødme. Flott most, dette. Høy syre og lav på sukkeret.

Balholm Eple & Pære Øko Premium

539491

Pris: Kr. 74,70,-

Terningkast: 4

Frisk miks av eple- og pæremost, ditto smak. Noe restsødme med 50 g pr. liter, men på grunn av frisk syre, er den balansert og fyldig i munnen.

Egge Gård Liereple Gourmet

1074602

Pris: Kr. 37,90,-for 50 cl

Terningkast: 3

Melne epler, litt søtlig, litt spinkel. Ikke så konsentrert som Ringi-dråpene. Men helt grei.

Ulvik Frukt og Cideri Hakastad Sider Gravenstein 2013

1654801

Pris: Kr. 129,-

Elegant, syrlig, slank og kjølig sider, på duft litt pære og sple, minner om Champagne, faktisk. Gjæret med naturlig villgjær. Laget beintørr, (trass i 8 gram restsødme) og det er jo flott.

Kvasshovden Hardanger Cider, Lekve Gard

5177301

Pris: Kr. 143,80,-

Svakt musserende sider, litt gule epler på duft og smak, klar sødme i midtpartiet, kunne gjerne vært litt tørrere. Middels til god fylde, men helt grei. Elegant finish med en liten oppstrammer.

Sognefjord Økologisk eplesider, Ciderhuset i Balestrand

580201

Pris: Kr. 129,80,-

Brunlig på farge, eddikstikk på duft og smak. Den var ikke stabilisert med og dermed var den gått over i eddik-fasen. Etiketten opplyser at det ikke er tilsatt svovel, og det var vel her det gikk galt. Trolig det samme med de andre på polhyllene. Synd. For dette kan være gode saker, ellers.

Publisert: 05.12.2014 kl. 11:53
Oppdatert: 05.12.2014 kl. 14:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?