Til hovedinnhold

Det beste jeg vet med donutdronningen Talor Browne

28. august 2020Aktuelt
SUKSESS: Australske Talor Browne har slått seg opp som Oslos ukronede donutdronning.
SUKSESS: Australske Talor Browne har slått seg opp som Oslos ukronede donutdronning.
FOTO: Guro Sommer.

Hun har erobret hovedstaden med sukkerglaserte donuts, men er ingen søtmons selv. Men hva er så godt at Turbo-Talor mener det vil endre livet ditt?

Det er en travel høst for Oslos australske donutdronning, Talor Browne. Hun holder på å åpne sin tredje donutsjappe i hovedstaden. Denne gangen på Paleet som skal innlemmes i det sukkerspinnrosa donutuniverset «Talormade». Men hun har flere jern i ilden.

Når Godt ringer, er hun opptatt med å holde et innlegg for studenter ved Universitetet i Stavanger. Så må hun bare jobbe litt, men så er hun klar.

Talor Browne har erobret norske ganer med glasur og sprinkles og slått seg opp som hovedstadens søte donutdronning, men det var kaffe som fikk henne til Norge.

– Jeg bodde faktisk i Paris for åtte år siden, da jeg fikk drømmejobben som hoved-roaster hos Tim Wendelboe og selvfølgelig flyttet til Oslo med en gang, forteller Talor Browne.

Det var en overgang for henne å komme fra Paris til Norge i 2012. Franskmennene var ekstremt opptatt av maten og råvarene, det var fargerikt, sprudlende og spennende å bo i hovedstaden der, mens Oslos matscene var mer - dyster og sjarmløs, eller «bleak», som den blide australieren sier.

HANDS ON: Talor Browne har kontroll på hele produksjonsprosessen.
HANDS ON: Talor Browne har kontroll på hele produksjonsprosessen.
FOTO: Guro Sommer.

– Må være sinnsyk!

– Men det har tatt seg skikkelig opp, fortsetter hun.

– Og jeg har hele tiden elsket de tradisjonelle, norske rettene som lar råvarene skinne, som for eksempel pinnekjøtt og fårikål, forsikrer hun oss om.

Men tilbake til den travle høsten.

– Ja, denne høsten er sykt busy. Vel, hele året har vært ekstremt. Hvem i alle dager er det som åpner tre steder i corona-året 2020? Man må jo være sinnsyk, ikke sant?

Talor Browne lar spørsmålet henge, og det er ikke så vanskelig å si seg enig i det.

BBQ og pavlova

Brownes hjemland er blant annet kjent for kenguru, Australsk Masterchef, Bondi beach og Vegemite, det tyktflytende, brune smørepålegget med grønnsaker og gjærekstrakt. Men har Australia en nasjonalrett?

– Hmmm. Jeg kan ikke komme på noe, men det er mange i Australia med asiatisk bakgrunn, så australsk mat er nok påvirket av det. Må jeg si noe, vil jeg si barbeque - eller grill, for alle i Australia griller, men man kan jo i prinsippet legge hva som helst på grillen.

– Men snakker vi kaker, vil jeg for eksempel si at Pavlova er australsk. Og Lamington-kaker. Og for ikke å snakke om Tim Tam sjokoladekjeks. Har du smakt dem? De er rett og slett «lifechanging good»! lover donutdronningen.

– Hva savner du mest av australsk mat?

– Kjøttpaier og «sausage rolls»!

– Det blir kanskje ikke så mye tid til frokost på travle dager, men hva er din favorittfrokost, hvis du kan velge?

Avokadotoast med posjert egg.

– Hva er din favorittmiddag?

– Den vietnamesiske retten larb. Det er krydret kjøttdeig med syltede grønnsaker servert i isbergsalatblader. Det er såå godt. Vi hadde det til middag i går, faktisk. Vent litt, googling viser faktisk at retten kanskje er fra Laos og at man også kan få den i Thailand. Well, anyways… Jeg elsker asiatisk mat.

– Har du en favorittdessert?

– Jeg er ingen søtmons. Noe som selvfølgelig er totalt overraskende for en donutdronning som sprer frostingen tykt på de friterte godsakene.

– Jeg har alltid elsket å bake og lage søte retter, men skal jeg velge noe å spise selv, blir det alltid noe salt. På restaurant velger jeg heller forrett og hovedrett og dropper desserten. Men en ting digger jeg faktisk og det er norske jordbær med sukker og fløte på. Så enkelt og så utrolig godt.

– Hva er favorittkaken?

– Det kan jeg ikke svare på. Ingen?

PYNT: Selv om hun ikke er noen søtmons selv, sørger Talor Browne for at osloborgere får i seg søte donuts.
PYNT: Selv om hun ikke er noen søtmons selv, sørger Talor Browne for at osloborgere får i seg søte donuts.
FOTO: Guro Sommer.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Sure gelegodter eller salt og eddik-chips. Endelig kom de til Norge! Jeg har ventet i årevis på at man skulle få tak i det på butikken. Det er den perfekte snacksen, for mannen min hater den, så da slipper jeg å dele!

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Det er faktisk mange som er litt engstelige for å lage mat til meg, helt uten grunn, og tror at jeg er så godt vant at jeg vil se ned på det de lager, men det stemmer jo ikke i det hele tatt. Jeg blir overlykkelig over hva som helst - hvis noen andre enn meg har laget maten. At noen gidder lage mat til meg er topp!

– Hva foretrekker du å lage selv?

– I det siste har det vært så sykt travelt at jeg ikke har laget noe særlig mat i det hele tatt. Mannen min lager heldigvis mat. Men om jeg skulle lage noe nå i høst må det bli en pai, kanskje en sheperds pie. Eller kanskje en pizza. Jeg lager faktisk skikkelig god pizza.

– Har du en favorittsesong?
– Høsten! Jeg elsker høsten av alle tenkelige grunner. Og særlig høsten her i Norge. Det er så markant skille mellom årstidene her og det er så flott. Høsten er så koselig, når kan man finne frem sine beste høstjakker og lekre strikkegensere. Ute faller bladene og fartene er fantastiske. Jeg synes også alle folk rundt meg er penest om høsten!

– Har du en høstfavoritt, noe du liker å spise om høsten?

– Alle slags supper og gryter er perfekt høstmat, synes jeg.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Sriracha!

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Med en skarp kniv kommer man langt.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Podcaster eller YouTube. Har du hørt på «Lofi hip hop radio - beats to relax/study to»? Veldig bra. Når det gjelder podcaster liker jeg psykologi-pod’er og kan anbefale «Hidden brain».

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Åh - Chicken Kiev, uten tvil. Jeg bestilte det alltid når vi var ute og spiste på restaurant. What’s not to love? Stekt kylling stuffet med smør og hvitløk?

– Hvor vil du helst reise?

– Georgia!

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Da blir det frokost til middag. Akkurat nå er favoritten kantareller, smørstekt i stekepannen servert sammen med myk eggerøre på toast.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Jeg har tre favoritter:

  1. Skaal matbar - skikkelig god mat og en super vinliste.
  2. Ben Reddik på Grunerløkka.
  3. Brutus, som jeg aldri blir lei av å besøke. De er så flinke til å drive med sanking av vekster i marka, så det er alltid noe nytt og spennende på menyen.

– Hva spiser du aldri?

– Lakris! Jeg hater lakris og kommer aldri, aldri til å like det!

Publisert: 28.08.2020 kl. 12:48
Oppdatert: 15.09.2020 kl. 22:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?