Mat-podkaster du ikke må gå glipp av

20. desember 2019Aktuelt
GUIDET AV TOPPKOKKENE: I podkasten «Hva skal vi ha til middag» forteller Tom Victor Gausdal deg steg for steg hvordan du lager gode middager. Foto: FRODE HANSEN/VG
GUIDET AV TOPPKOKKENE: I podkasten «Hva skal vi ha til middag» forteller Tom Victor Gausdal deg steg for steg hvordan du lager gode middager. Foto: FRODE HANSEN/VG

Juleferien i år er for mange ekstra lang. Hvorfor ikke slappe av, lage mat eller gå en skitur, med et matprogram på øret?

Godt-redaksjonen gir deg tipsene til våre favorittpodkaster:

1. BBC The Food Programme:

Denne podkasten har tema-episoder, hver episode tar deg med på en liten matreise, så du kan høre et program helt løsrevet fra de andre. Dette er klassiske radioprogrammer som tar deg med ut i felten, eller dybdeintervjuer med kjente matprofiler. Du får for eksempel et times langt intervju med Jamie Oliver (en dobbeltepisode), gjort fordi det i år er 20 år siden han publiserte sitt første «Naked Chef»-program på You Tube.

Våre favoritter er også episodene med kokken Samin Nosrat – «Can anyone learn to cook», og «Baking in the nordic» hvor du får bli med på flatbrød-baking med familien til stjernekokk Magnus Nilsson.

GIR SEG: Kjøkkensjef Magnus Nilsson som driver tostjernersrestauranten Fäviken Magasinet stenger i disse dager restauranten for godt. I BBC-podkasten kan du bli med han på flatbrødbaking med tjukke slekta. Foto: Fäviken Magasinet
GIR SEG: Kjøkkensjef Magnus Nilsson som driver tostjernersrestauranten Fäviken Magasinet stenger i disse dager restauranten for godt. I BBC-podkasten kan du bli med han på flatbrødbaking med tjukke slekta. Foto: Fäviken Magasinet

2. Bon Appétit Foodcast:

Det toneangivende amerikanske matmagasinet Bon Appétit Magazine som vi synes har noen av de mest fristende oppskriftene og inspirerende matreportasjene - samt et uslåelig design - lager denne podkasten. Dette er magasinet i radioformat. Intervjuer med matprofiler, nerding i dybden rundt ulike mattrender, mikrotrender eller retter, som en hel episode dedikert til galetten eller «The egg sandwich» som tok over L.A – eller hva med å bli med på grilling med Foo Fighters-vokalist Dave Grohl?

SØT FRISTELSE: Galetten, som denne med nektariner, plommer og blåbær blir viet en hel episode i Bon Appétit Foodcast. Er du mer nysgjerrig på smaken? Her finner du oppskriften! Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv
SØT FRISTELSE: Galetten, som denne med nektariner, plommer og blåbær blir viet en hel episode i Bon Appétit Foodcast. Er du mer nysgjerrig på smaken? Her finner du oppskriften! Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

3. Honey and Co: The Food Talks:

Live-pod som sendes fra London-delien «Honey and Spice», og gir deg følelsen av å henge med der det skjer, midt i storbyjungelen. Itamar Srulovich og Sarit Packer, som er restaurant- og deli-eiere og kokebokforfattere, inviterer folk fra matverdenen som de beundrer: Fra kokker og servitører til journalister og tenkere. Nylig har de blant annet hatt besøk av den amerikanske suksesskokebokforfatteren Alison Roman, og den tidligere Master Chef-vinneren Tim Anderson. Andre episoder går i dybden på råvarer og teknikker som honning, urkorn eller fermentering. Matnerding på høyt nivå! Målet er å gi deg noe hyggelig og inspirerende å høre på mens du lager mat.

FERMENTERT: Hvorfor ikke fordype deg i fermentering med matpodkasten The Food talks. Foto: Shutterstock
FERMENTERT: Hvorfor ikke fordype deg i fermentering med matpodkasten The Food talks. Foto: Shutterstock

4. Vinmonopolets podkast

Vi kommer ikke unna å anbefale Vinmonopolets egne podkast, som nesten er for veteran å regne i podkast-verden. Polets eksperter Anders, Trond Erling og Anne deler raust av all sin kunnskap, samtidig som de også får med seg gjesteeksperter på ulike områder. Her får du episoder som dykker ned i spennende innsikt i vinområder eller druer. Det er også avsnitt med drikkeanbefalinger til ulike måltider – som julemiddagen, blindsmakinger og lytterspørsmål.

DEN NYE VINEN? Nysgjerrig på å lære mer om viner fra «down under»? Vinmonopolet har laget en helt podkast-episode hvor du kan ta et dypdykk i australsk vin. Her fra Frogmore Creek i Hobart på den australske øya Tasmania. Foto: Reuters
DEN NYE VINEN? Nysgjerrig på å lære mer om viner fra «down under»? Vinmonopolet har laget en helt podkast-episode hvor du kan ta et dypdykk i australsk vin. Her fra Frogmore Creek i Hobart på den australske øya Tasmania. Foto: Reuters

5. Hva skal vi ha til middag:

Ny av året er denne podkasten med kokkene Tom Victor Gausdal og Jan Robin Ektvedt som guider deg gjennom hvordan du lager retter som gnocchi og risotto. Lydkvaliteten er så som så, de står jo tross alt på kjøkkenet og lager mat. Men har du behov for å bli holdt i hånden av proffe kokker mens du lager mat, er denne podden artig å teste ut. Handleliste og oppskrift ligger tilgjengelig i episodebeskrivelsene.

KOKKELERE SAMMEN: Med podkasten «Hva skal vi ha til middag» kan du nå lage middagen sammen med toppkokk Tom Victor Gausdal, som blant annet står bak kokebokklassikeren «Familiekokeboka». Kokkekollega Stian Floer (som for ordnes skyld ikke er med i podkasten) står her med ryggen til. Foto: Frode Hansen/VG
KOKKELERE SAMMEN: Med podkasten «Hva skal vi ha til middag» kan du nå lage middagen sammen med toppkokk Tom Victor Gausdal, som blant annet står bak kokebokklassikeren «Familiekokeboka». Kokkekollega Stian Floer (som for ordnes skyld ikke er med i podkasten) står her med ryggen til. Foto: Frode Hansen/VG

6. En skikkelig digg fremtid

Er du nysgjerrig på å teste ut et plantebasert kosthold, eller går med en tanke i bakhodet om at nyåret skal bli mindre kjøttfylt? Da kan du la deg inspirere av podkasten til Hanne-Lene Dahlgren. I februar sa Dahlgren opp drømmejobben og ble vegetarentusiast på heltid. Siden da har hun blant annet gitt ut kokebok, og er i gang med egne programmer på Matkanalen. Podkasten er relativt ny, men allerede nå kan du lytte til tips til hvordan du kan beholde julegleden, selv om den ikke lenger består av ribbegilde og kjøttkoma.

SER SEG IKKE TILBAKE: Da Hanne-Lene Dahlgren forsto at vegetarmat kunne smake minst like godt som hennes vanlige mat, var det ingen vei tilbake. Siden har hun hverken spist kjøtt eller fisk. Her er hun avbildet på Eat-konferansen. Foto: Privat
SER SEG IKKE TILBAKE: Da Hanne-Lene Dahlgren forsto at vegetarmat kunne smake minst like godt som hennes vanlige mat, var det ingen vei tilbake. Siden har hun hverken spist kjøtt eller fisk. Her er hun avbildet på Eat-konferansen. Foto: Privat

Publisert: 20.12.2019 kl. 13:18
Oppdatert: 20.12.2019 kl. 13:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?