Slik holder du butikkurtene i live

8. juni 2022Aktuelt
HAGEEKSPERT: Kjøkkenhage-influenser Dennis Asbjørnsen deler sine tips for å holde liv i de butikkjøpte urtene.
HAGEEKSPERT: Kjøkkenhage-influenser Dennis Asbjørnsen deler sine tips for å holde liv i de butikkjøpte urtene.
Foto: Privat/Dennis Asbjørnsen

Det tar ikke lang tid før butikkurtene går fra frodig og grønn til vassen og brun. Her får du tipsene som forhindrer det.

For 100 kroner kan du gå på matbutikken og kjøpe inn både basilikum, koriander og kruspersille. Ikke bare smaker urtene fantastisk – de grønne gjestene tar seg også svært godt ut i vinduskarmen.

Men før du i det hele tatt har rukket å invitere til middagsbesøk med pasta og fersk basilikum på menyen, så har urtene mest sannsynlig allerede begynt å visne.

Hvorfor det, og hvordan unngår du det?

Gi urtene rom til å vokse

Hageentusiast Madeleine Strand forteller at det er en veldig logisk grunn til at butikkurtene mister piffen før man rekker å si «kruspersille».

– Butikkurtene er ikke skapt for å leve lenge, de er skapt for å vokse fort. Sår man for eksempel en basilikumplante selv, så bruker man gjerne ett eller to frø, mens i de butikkplantene så er det sikkert 100 frø i én potte. De er rett og slett alt for tett plantet.

Strand har hatt dilla på planter og urter så lenge hun kan huske, og har drevet bloggen «Hageterapi» i seks år. Om det er én ting hun har lært seg, så er det at butikkplantene må plantes om så fort som mulig.

LENGRE LEVETID: Madeleine Strand mener det er mange enkle grep man kan ta for å forlenge levetiden til butikkurtene.
LENGRE LEVETID: Madeleine Strand mener det er mange enkle grep man kan ta for å forlenge levetiden til butikkurtene.
Foto: Privat

– Jeg tar urten og river røttene litt forsiktig fra hverandre, og plasserer den oppi en større potte. Da får den ny plass til å vokse og utfolde seg, og da klarer den seg lengre.

Hun mener det er viktig å gi røttene litt pusterom – og jord, ved å dele de opp.

Dennis Asbjørnsen, også kjent som @Spiselighage på Instagram, mener at mange butikkurter har godt av å deles opp og plasseres i ulike potter.

– Det som er så fint med basilikum, for eksempel, er at én plante kan bli til så mange flere. Klipper man av en basilikumstilk og plasserer den i vann, så får man en ny plante nesten med en gang, sier han.

Urtene som elsker solen

Heldigvis passer de aller fleste butikkurtene fint for oss som setter pris på en grønn og frodig balkong. Både mynte, persille, koriander og rosmarin – for å nevne noen få – elsker å sole seg.

Men å plassere en butikkurte rett ut på balkongen er et feilgrep.

– Urter er litt som oss mennesker: Vi blir solbrente om vi ikke bruker solkrem, og urter blir solbrente om de ikke herdes, sier Asbjørnsen.

HAGEENTUSIAST: Dennis Asbjørnsen investerer mye tid i hagen sin, men det har han ingenting imot.
HAGEENTUSIAST: Dennis Asbjørnsen investerer mye tid i hagen sin, men det har han ingenting imot.
Foto: Privat

Plantene må altså trenes opp til å ikke bli solbrente. Og selv om dette kanskje høres litt komplisert ut, kan hageeksperten forsikre om at det er enklere enn man tror:

– Alt man trenger å gjøre er å plassere urtene ut i solen i omtrent en time om dagen i en ukes tid! Da vil planten venne seg til sollyset og temperaturen.

Selv om de fleste plantene klarer seg fint på balkongen, er det likevel én urt som kunne tenke seg å holde seg inne.

– Alle urter kan være ute, men basilikum er mest trivelig å ha på kjøkkenbenken. Den liker stabil temperatur, og det får den innendørs.

Fellene mange går i

– Jeg har dyrket egen kjøkkenhage i snart fem år, så det er ikke så veldig lenge. Da jeg startet for fem år siden, så hadde jeg ingen kunnskap om det her. Det viser jo bare at alle kan bli flinke til å drive med hage, sier Dennis Asbjørnsen.

Begge hageekspertene har noen tips til nybegynnerne om hva man bør unngå å gjøre dersom man prøver å fremkalle sine indre grønne fingre.

BOKSUKSESS: For fem år siden var Dennis Asbjørnsen helt fersk i «kjøkkenhage-gamet». I år ga han ut suksessboken «Spiselig Hage».
BOKSUKSESS: For fem år siden var Dennis Asbjørnsen helt fersk i «kjøkkenhage-gamet». I år ga han ut suksessboken «Spiselig Hage».
Foto: Privat/Dennis Asbjørnsen

– En felle mange går i når det gjelder butikkurtene er å klippe av alle de fine bladene de vil ha i maten, sier Madeleine Strand og ler.

– Men så lar de bare stubbene bli stående. Det som skjer da er at stubbene ikke får noe kraft til å leve videre. Da bør man heller klippe stilken helt ned, så vil det gi urten mulighet til å skyte ut nye spirer.

Asbjørnsen mener at den største feilen mange gjør, er å plassere urtene i direkte sollys – enten det er i vinduskarmen eller på balkongen – uten at planten har blitt trent opp til å tåle det først.

Og en gladnyhet for alle oss som faktisk ønsker å spise urtene vi kjøper inn, er at regelmessig bruk fører til at planten lever lenger.

– Det gjelder å klippe litt regelmessig av den. Da får urten mulighet til å skyte ut nye skudd, også unngår man at stilkene blir harde og trælete, sier Strand.

Og om du ikke har mulighet til å spise urter til frokost, middag og kvelds, så anbefaler hun å kutte opp urtene og fryse dem ned i isbitformer med olivenolje oppi.

Publisert: 08.06.2022 kl. 15:19
Oppdatert: 08.06.2022 kl. 18:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?