Lise Finckenhagen: Retroklassikeren fylte grønnsaker
Fylte grønnsaker har en liten eim av noe retro over seg. La herlige grønnsaker spille hovedrollen på tallerkenen nå.
Apropos fylte grønnsaker - med fylte tomater tenker jeg straks på herlige Hellas-ferier og lunsj på stranden. Sprekkferdige store tomater - fylt til randen med ris, og med et lite (men viktig) hint av mynte, mmm..
Jeg har laget de kjøttfrie, men det er veldig godt å blande litt kjøtt inn i fyllet også, som for eksempel brunet kjøttdeig av lam. Toppet med fetaost og gjerne servert med både tzatziki og pitabrød – blir det en super lunsjrett i seg selv, men kan like gjerne være tilbehøret til høstens lam.
Lange søte paprikaer proppet fulle med en frisk osteblanding med både spinat og jalapeno, toppet med mer ost og gratinert, blir litt som søtpaprikaens svar på ovnsbakt «jalapeño poppers». Hvis du er glad i litt ekstra hete, er det bare å kjøre på med mer chili i fyllet.
Selv har jeg også alltid vært så glad i aubergine, både smaken og den «kjøttfulle» konsistensen. Men den trenger litt tid slik at den blir ordentlig mør. Fyllet denne gangen er med avokado og sesam, en nydelig liten og mettende rett med chilimajones på toppen. Sånt gleder jo alltid! Og selv om det egentlig ikke var planen, så endte alle de fylte grønnsakene opp med å være kjøttfrie. Ja, sånn går det når grønnsakene er så gode i seg selv.
Publisert: 20.08.2021 kl. 12:12
Oppdatert: 20.08.2021 kl. 12:46
Lag deg en gratis konto