Dette er den nye taco-snakkisen

4. mai 2023Aktuelt
POPULÆRT: Gordon Ramsay har slengt seg på den virale trenden.
POPULÆRT: Gordon Ramsay har slengt seg på den virale trenden.
Foto: Skjermdump fra Gorden Ramsays Instagram
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Smashed taco? Burgertaco? Slik lager du retten som er klint utover TikTok og Instagram.

Dalgona, tacolefse-triks, baked feta pasta, pestoegg, syltetøy-boblevann, butterboard og bakt hvitløk. Det er mange TikTok-trender som finner veien via mobilskjermen og hjem på kjøkkenet.

Nå står en ny trend for tur: «Smashed taco». Til og med Gordon Ramsay har slengt seg på.

Her legges en solid klump kjøttdeig på en tacolefse før den moses flat ut til kanten. Videre tar man på salt og pepper eller annet ønsket krydder. Så legges lefsen i pannen med kjøttsiden ned. Snus den, fortsatt i pannen, og tilsett ønsket fyll: ost, grønnsaker eller saus. Til slutt bretter man lefsen på midten så det ligner et tacoskjell eller quesadilla.

Tacoen drar tydelige paralleller til en annen populær rett – nemlig «smashed burger».

Ifølge den amerikanske avisen Huffpost oppsto den første smashedburgeren for nærmere 60 år siden i Kentucky i USA, da en ansatt ved en hamburgershappe brukte en hermetikkboks til å mose burgerkjøttet på grillen.

De siste årene har retten blitt mer og mer populært, kanskje på grunn av sosiale medier? På TikTok finner vi i hvert fall haugevis av videoer.

Noen ender også opp med en «smashed burger taco». Norske Birgitte Nordhaug er en av dem som har prøvd det.

Taco eller burger?

Hun står bak Instagramkontoen «Den lille kokeboken» med til sammen rundt 150.000 følgere på sosiale medier.

Nordhaugs smashed taco var inspirasjon fra McDonald's.

– Jeg laget en Big Mac-taco, ler hun.

– Er dette en taco eller en burger?

– Jeg ville nok kalt det en taco.

Som mange andre ble hun inspirert av TikTok.

– Det er en artig vri på noe som er veldig veletablert – noe som alle kjenner og liker godt. Det er den lille variasjonen som gjør det mer spennende, sier hun.

Ikke spar på osten

Hennes beste tips til deg som vil prøve, er å bruke mye ost.

– Dette er virkelig «comfort food»! Dermed er det godt med ulike oster – cheddar og mozzarella, for eksempel.

Man kan krydre med mye forskjellig – hva med tacokrydder eller chili?

– Det er bare fantasien som setter grenser.

Vil du ha flere tacooppskrifter? Her finner du våre favoritter.

– Jeg er veldig glad i trender. Dessuten har jeg to barn og prøver derfor å gjøre maten litt morsommere, sier Birgitte Nordhaug.
– Jeg er veldig glad i trender. Dessuten har jeg to barn og prøver derfor å gjøre maten litt morsommere, sier Birgitte Nordhaug.
Foto: Aller

Tacoelskerne

I Norge har vi i årevis hatt en veldig sterk fredagstaco-kultur som har resultert i mange høylytte diskusjoner om hva som er riktig rekkefølge på tacoingrediensene. Det kan virke som folks tacovaner er nærmest hellig. Så hva synes nordmennene om denne nye taco-varianten?

– Folk er veldig glad i tradisjoner, så dette skaper enormt engasjement, sier Nordhaug.

– Noen av følgerne mine syntes konseptet var morsomt, mens andre mente at «man ikke skal tulle med sånn», ler Nordhaug.

Kunne du tenkt deg å prøve trenden selv? Her er noen videoer til inspirasjon. Under videoene finner du også Godt-redaksjonens beste tacotips!

Her finner du noen av redaksjonens yndlingstacoer.

Vil du få inspirasjon og tips til gode oppskrifter? Den lille salatkokeboken inneholder over 40 deilige oppskrifter, og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Publisert: 04.05.2023 kl. 12:38
Oppdatert: 05.05.2023 kl. 16:25


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?