Det beste jeg vet: Frida Leonore Næss
På TikTok er det spesielt én rett Frida har blitt kjent for å lage. Her gir hun sine beste tips for å piffe opp frokosten.
– Hvordan går det om dagen?
– Akkurat nå er jeg på ferie i Spania. Jeg bare slapper av og nyter livet – Innimellom blir det litt jobb med TikTok og sosiale medier, men det er også en gøy hobby, så det går fint.
– Har du noe spennende på gang?
– Jeg flytter faktisk til Hawaii til høsten! Så nå ser jeg etter leilighet. Her skal jeg studere «business and media» i ett år.
– Så spennende! Hvorfor akkurat der?
– Hawaii er det beste stedet i hele verden! Jeg har vært på ferie der da jeg var liten, og synes det er helt nydelig.
– På TikTok ser det ut som det går mye i avokadotoast og iskaffe?
– Ja. Det var noe jeg spiste veldig mye av da jeg var på utveksling i USA i fjor. Det er så lett å lage og man får mye næring om man kombinerer det med egg og grønnsaker ved siden. Det gir meg mye energi og holder lenge. Dessuten smaker det veldig godt.
– Har du noen tips til en god avokadotoast?
– Trikset er å blande inn hvitløkskrydder i den moste avokadoen. Da smaker det som guacamole. Fetaost er også veldig godt å ha oppå.
– Jeg har også prøvd å toppe den med chilihonning. Man kan kjøpe ferdige på butikken, eller bare blande chiliflak i honningen hjemme. Da blir det en sterk-søt smak som passer veldig bra med avokado og fetaost.
Frida har et tredje tips når det kommer til det hun ser som verdens beste frokost:
– Rød pesto på brødskiven. Det er utrolig godt og gir litt mer smak.
– Hvordan er ditt forhold til matlaging?
– Etter hvert som jeg har blitt eldre har interessen for mat vokst veldig. Jeg liker også å se på andre lage mat – derfor liker jeg å lage TikTok-videoer selv. Det er en form for terapi og man får en belønningsfølelse når man har klart å lage noe godt.
Utenom avokadotoast er havregrøt med peanøttsmør enda en frokostfavoritt for Frida.
– Det hørtes ut som en god kombo!
– Ja det er det! Da bruker jeg også banan.
– Hvilken er din favorittmiddag?
– Vanlig, norsk taco. Men hvis jeg drar på restaurant bestiller jeg gjerne laks med poteter, grønnsaker og rømme. Jeg opplever at ikke så mange restauranter serverer dette, så når jeg først ser det på menyen, tar jeg det. Spesielt på fiskerestauranter – da er laksen som regel god.
– Hva med favorittdessert?
– Jeg er veldig glad i kaker, helst ostekake. Det er en restaurant som heter Mastro's i USA som har en nydelig «butter cake». Den er helt fantastisk!
– Hva er favorittgodteri eller -snacks? Er du en søtt- eller saltperson?
– Jeg spiser alle slags sjokolader – enten den er mørk eller lys. Det trenger ikke være så fancy. Vanlig «plain» Freia-sjokolade er godt.
– Hva er det beste du får servert?
– Det må nok være når mamma lager hjemmelaget pizza. Det gir barndomsminner. Da topper hun med ost, kjøttdeig og kjøttpølser og mais. Litt rar kombo, men det anbefales.
– Hva foretrekker du å lage selv?
– Jeg er som sagt glad i å lage en god frokost: havregrøt, proteinpannekaker, avokadotoast. Det gir en god start på dagen og jeg synes frokost er det beste måltidet. På kvelden når jeg skal legge meg gleder jeg meg til kaffen jeg skal drikke eneste morgen. Det er motivasjon til å komme seg opp.
– Har du en favorittsesong når det kommer til mat?
– Sommer! Da er det mye grillmat og retter med frukt, som smoothie, vannmelon og salater med frukt.
– Hva er ditt favorittredskap på kjøkkenet?
– Stekespade. Det er veldig nyttig når man for eksempel steker egg og kylling. Det er noe jeg ikke hadde klart meg uten, og brukes nesten til alt. Veldig praktisk redskap.
– Hva hører du på når du lager mat?
– På morgenene hører jeg på podkast. Jeg er glad i «Kaffeskål» med Frida og Øyunn. «Pusterommet» av Jenny Gehrkener også bra. Ellers hører jeg på min egen podkast, «Null stress», for å kvalitetssjekke.
– Når jeg lager italiensk mat hører jeg på jazz. Det er for å sette stemningen! Eller om jeg lager meksikansk mat, hører jeg på klassisk meksikansk musikk.
– Hva var det beste du visste som liten?
– Paprikapotetgull på loff. Det var skikkelig godt! ler hun.
– Det hørtes ut som en rar kombinasjon?
– Mamma har litt rare matkombinasjoner, så jeg har det fra henne. Det beste jeg visste var disse to tingene, så da kombinerte jeg det. Jeg anbefaler å prøve! Det er ikke så sunt, men lov på lørdager, ler Frida.
– Hvor reiser du for matens skyld?
– Spania. Her er det et godt utvalg av tapas, deilige spekeskinker og brød. Det liker jeg veldig godt. Jeg spiste akkurat et grillet «sole fish» servert med poteter, smørsaus og grønnsaker.
– Hva spiser du når du er hjemme alene?
– Da skal jeg være ærlig å si at jeg bestiller mye mat. Det blir mye sushi.
– Du er glad i fisk?
– Ja, det er jeg virkelig. Fisk kan brukes til så mye – også i taco! Og så er det jo sunt.
– Hva spiser du aldri?
– Typisk at jeg nå må svare makrell i tomat, ler Frida.
– Jeg vet ikke hvorfor, men det er noe med lukten. Jeg klarer det ikke.