Til hovedinnhold

Chips og champagne: En ikonisk duo

26. desember 2022Aktuelt
FRISK SLURP: Et forfriskende glass bobler trenger ikke en fancy følgesvenn på tallerkenen.
FRISK SLURP: Et forfriskende glass bobler trenger ikke en fancy følgesvenn på tallerkenen.
Godt
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Friske bobler + fete smaker = sant. Vi spurte tre vinkjennere om hvorfor det er sånn – og hva deres favoritt Champagne-og-snack-kombo er.

For mange er en flaske bobler forbeholdt festlige feiringer, men slik trenger det ikke være. Bobler kan være nedpå, også. Din favoritt-champagne, -crémant, -cava, -Pét nat, engelsk musserende, hva det måtte være du liker best, kan funke vel så godt til pommes frites eller en pose chips på sofaen.

Som det kommer frem i en artikkel i britiske Financial Times:

«En god match til champagne trenger tre ting: fett, som mykner og runder syren i vinen; protein til å balansere og karbohydrater ... Fast food har alle tre».

Salt og fett er deilig til bobler!
Salt og fett er deilig til bobler!
Sara Johannessen Meek / VG

Riktig type chips er viktig

– Bobler og fetere mat passer bra sammen fordi fettet trenger syre, og bobler har vanligvis høy syre. Surt og søtt = sant. Det handler om å få en kontrast som gir en harmoni og balanse. Man vil at hjernen skal få så god underholdning som mulig, sier sommelier Anna Jæger til Godt.

Men, sier hun, man skal helst velge riktig type chips for at chips og champagne-kombinasjonen skal være fullkommen.

– Champagne fungerer best med salt og fet chips, for eksempel original, salt Sørlandschips, men ikke «Sour cream & onion»-chips og ikke «Salt & Vinegar», sier Jæger.

Hennes personlige go-to?

– Favoritt «pairing’en» min er ostepop og bobler foran TV-en. Den komboen der er perfekt. Her har du fett og salt i ostepop, som passer bra med det syrlige og søte i bobler.

Anna Jæger jobber i vinbransjen, er utdannet sommelier og har blant annet drevet vinbar i Oslo.
Anna Jæger jobber i vinbransjen, er utdannet sommelier og har blant annet drevet vinbar i Oslo.
Privat

Til ostepop foreslår Jæger følgende: «Martin Faudot – Cremant du Jura « (100 % Chardonnay) eller «Laurent Cazottes – Buleversant Methode Trad.» (100 % Mauzac Blanc).

– En annen fantastisk kombo er lambrusco og pizza. Jeg er en sucker for pizza og hvis du har en god lambrusco til, så er det som at alt bare klaffer. Du har det syrlige og fruktige i lambrusco som går hånd i hånd med det salte og fete i pizza, sier Jæger.

Til pizza foreslår hun: «Folicello – Il Rosso Lambruusco Emilia Bio» (100 % Lambrusco Grasparossa di Castelvetro) eller «Il Farneto – Frisant Rosso» (100 % Lambrusco Grasparossa).

– Veldig avslappende

I Stefanie Schneider, sommelier ved Hyde i Oslo, sine øyne, passer bobler til nesten alt.

– Men særlig til mat med mye fett og salt som man jo ofte finner i junkfood. De små boblene og syren man ofte kjenner i en champagne renser munnen, som gjør at man kan spise enda mer, forklarer hun.

– Jeg synes også at ideen om at man drikker noe, som har tatt lang tid og god håndverk til å lage, sammen med mat som har en kjent smak, har noe veldig avslappende i seg. Man spiser det man har lyst på sammen med noe av høy kvalitet uten å følge masse regler, sier Schneider.

Og selv om hun jobber med fine dining, har hun en ganske så enkel favoritt.

– Personlig elsker jeg chili-cheese nuggets fra McDonalds og en deilig «Blanc de Blancs»-champagne, altså en vin som er laget av 100 % hvite druer. Det passer godt til ost med jalapeño biter i fritert deig.

En av Schneider’s absolutte favoritter når det kommer til denne type champagne er «Chartogne Taillet – Chemin du Reims NV», av 100 % Chardonnay.

– En elegant dimensjon

Vinekspert i VG, Sara Døscher, sier fettet gjør chips så bra til champagne.

– Til tross for smaken av salt og potet, er fettet halve gleden med chips. Det er dette fettet som gjør at smaksløkene våre hyler etter noe leskende, syrlig og friskt, sier Døscher.

Fet mat trives best med en frisk vin ved sin side, altså en vin med høy syrlighet.

– Boblene gir en ekstra elegant dimensjon og gjør totalopplevelsen både lettere og luftigere. Mange musserende viner har jo både nettopp dette; bobler og friskhet.

Sara Døscher har lang fartstid i vinbransjen, og jobber blant annet som vinekspert i VG.
Sara Døscher har lang fartstid i vinbransjen, og jobber blant annet som vinekspert i VG.
Yan Sun / VG

– Champagne, crémant, engelsk musserende, tysk sekt, cava, det er mye å velge blant. Det viktigste er at vinen har en ren og sunn fruktighet og at den ikke er for søt. Styr unna de vinene med høyt sukkernivå – her er det de tørre vinene som kommer best til sin rett, synes jeg, sier Døscher.

Tips: Se etter «Brut» på etiketten.

– En enkel, tørr og frisk sekt eller cava kan for meg være det beste følge til salte chips, sier Døscher.

Hennes topp tre «junk food»-bobler som hun mener passer fra alt til Sørlandschips, pommes frites eller fish and chips er:

Champagne «A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut», engelsk musserende, «Simpsons Chalklands Classic Cuvée NV» og Pét Nat; «Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2021».

Publisert: 26.12.2022 kl. 05:30
Oppdatert: 26.12.2022 kl. 09:52


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?