Til hovedinnhold

«Sensurert» ost kommer tilbake i butikkene

3. februar 2023Aktuelt
KLISTREMERKE: Påskriften om «jarlsbergost-type» ble dekket med et svart «Sensurert»-klistremerke. Merk: Bildet er fra 2016.
KLISTREMERKE: Påskriften om «jarlsbergost-type» ble dekket med et svart «Sensurert»-klistremerke. Merk: Bildet er fra 2016.
Foto: Terje Pedersen/NTB

Dog uten sensurert-klistremerkene, og med litt annerledes smak og konsistens enn forrige gang.

Hvert år kommer det masse spennende produktnyheter, men det går ikke alltid helt knirkefritt. Som da Kims måtte i retten over uttrykket «potetgull». Eller da Synnøve Finden lanserte sin Kongsgård-ost, og havnet i retten fordi Tine reagerte på at det stod «av jarlsbergost-type» på pakken.

Som mange kanskje husker, endte det med at Kongsgård-pakkene fikk svarte «sensurert»-klistremerker på seg. Det var nemlig allerede produsert 100.000 oster med påskriften. For å slippe å måtte kaste alle ostene, ble de svarte klistremerkene påført i etterkant, skrev Aftenposten.

Etter hvert ble det ryddet opp i påskriften, og osten var i salg uten «av jarlsbergost-type» på pakken - før den til slutt falt ut av markedet.

Etter en pause på flere år, kommer nå Kongsgård tilbake i butikkene. I pressemeldingen fra Synnøve Finden står det at det er «mange eksempler på hvordan konkurranse og innovasjon skaper vekst».

– I dag er det ingen konkurranse innenfor Jarlsberg/Emmentaler segmentet, og nettopp her skal Synnøve nå gi valgmulighet for forbruker med Synnøve Kongsgård. Synnøve Kongsgård er en norsk Emmentaler – en fyldig hverdagsost med rund og nøtteaktig smak og karakteristiske store hull, står det videre.

– Var superpopulær

Camilla Sterri er markedssjef i Synnøve Finden. Hun forteller at Kongsgård kommer tilbake fordi det er et forbrukerbehov etter emmentaler-ost i markedet.

– Kongsgård var superpopulær da den først ble lansert. Etter en tid fikk vi utfordringer med svingninger i kvaliteten, som ga variasjoner på konsistensen og smak. Da vi etter hvert fikk kontroll, var det for sent, og vi ble tatt ut av dagligvaren i februar 2018.

NY FORPAKNING: Den nye Kongsgården omtales som rund og nøtteaktig i smaken.
NY FORPAKNING: Den nye Kongsgården omtales som rund og nøtteaktig i smaken.
Foto: Synnøve Finden

– Så det var ikke Tine-krangelen som førte til at den forsvant?

– Nei, den var jo på markedet i to år, og det med Tine ble ryddet opp i. Og så har vi jobbet videre med denne osten siden den gikk ut av markedet. Vi har gjort flere forbedringer, som å bruke nye melkesyrebakterier, og en litt annen lagringsprofil. Så nå lanserer vi en veldig god ost med enda bedre smak og konsistens enn sist, sier markedssjefen.

Positiv til mangfold i ostedisken

Ifølge Sterri har de fått mange henvendelser fra forbrukere de siste årene om Kongsgård-osten, og det er også noe av grunnen til at de bruker det samme navnet på nytt.

– Kongsgård er det navnet som tester desidert best hos forbrukeren.

– Mange forbinder kanskje navnet med at den var «sensurert»?

– Vi ser at de færreste kjenner til dette, noe mer kjent er det blant den eldre generasjonen, men da er det utelukkende positive assosiasjoner. Dette er fortsatt en norsk Emmentaler, og med de endringene vi har gjort, så vil de som likte den sist, trolig like den enda bedre nå.

– Er dere nervøse for at Tine skal reagere på denne også?

– Osten lanseres som Synnøve Kongsgård, og vi håper at Tine, sånn som oss, setter pris på konkurranse i markedet. Det er det beste for alle, også forbrukeren, sier Sterri.

Olav Håland er pressevakt i Tine. Han sier at de heier på mangfold i ostedisken.

– Sammen med forbrukerne heier vi på mangfold i ostedisken, ikke minst norsk mangfold. Utvalget og kvaliteten på norske oster, laget med norsk melk fra gårder over hele Norge, er blitt stadig bedre de senere årene. Norvegia og Jarlsberg har i en årrekke stått for høy kvalitet – med høy internasjonal anerkjennelse. Den nye og smaksrike osten Østavind, som produseres på Sømna i Nordland, kjøpes av stadig flere og Norsk Alpeost, produsert i Elnesvågen i Romsdal, er vår nyeste hvitost som også høster internasjonal anerkjennelse.

Publisert: 03.02.2023 kl. 13:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?