Tyttebæret – bedre enn sitt rykte

11. september 2020Aktuelt
SØTT OG SALT: Tyttebær er deilig både i søte og salte retter.
SØTT OG SALT: Tyttebær er deilig både i søte og salte retter.
Foto: Godt/VG.

Trodde du tyttebær bare kunne spises med kjøttkaker? Langt ifra! Her er ti søte og salte retter med skogens rubinrøde favoritt.

Tyttebær kan være litt krevende å bruke på grunn av sin litt syrlige og beske smak. Mang en ivrig, liten bærplukker har blitt overrasket når det skinnende røde lille bæret har havnet i barnemunn. Utseende og smaken stemmer liksom ikke helt overens.

Høsten er høysesong for tyttebærplukkere. Og er du av typen som fortsatt har noen tyttebær igjen nederst i frysen – bør du nå bruke dem før du fyller opp med nyplukkede bær.

Men tyttebær kan brukes på mange måter og vi synes det er bedre enn sitt rykte om å være litt beske og vanskelige å bruke. Det finnes faktisk mange måter man kan bruke dette skogsbæret på. En ting å være oppmerksom på er at om man skal lage kaker, syltetøy eller dessert krever tyttebærene en god porsjon sødme. Til salte retter kan man være litt mer tilbakeholden på søtningen.

Reinsdyrstek med rørte tyttebær

Til sin møre reinsdyrstek med pastinakkpuré, stekt rosenkål, varme pærer og rødvinssaus serverer Lise Finckenhagen enkelt og greit rørte tyttebær.

Elgburger med tyttebærrømme

En annen rett, hvor vi også fråtser i høstens vilt, er denne oppskriften på elgburger med bacon, stekt løk og tyttebærrømme. Vilt godt!

Mesterkokkens finnbiff med tyttebær

Mesterkokk, og dommer i «FamilieKokkene», en av høstens nye matserier på TV, Bent Stiansen, har delt sin fantastiske finnbiff-gryte med Godts lesere. Her ligger tyttebærene som små rubiner til pynt på toppen. Lekkert!

Gravet hjort med tyttebærrømme

Også hjortekjøtt passer godt sammen med tyttebær og er en perfekt kombinasjon nå når begge er i sesong. Dette kan fort bli din nye favorittrett, tror Lise Finckenhagen og byr på gravet hjort servert med tyttebærrømme med revet brunost og hakkede hasselnøtter.

Tyttebærsyltetøy

Av og til trenger man bare oppskriften på et tyttebærsyltetøy – og her kommer den! Perfekt som tilbehør til kjøttkaker og andre kjøttretter.

Trollkrem

Tyttebærdesserten over alle tyttebærdesserter er trollkrem. Her er det rimelig høy retrofaktor. Sjansen for at du har fått denne servert hos en bestemor eller oldemor er ganske stor. Man skulle tro at denne luftige, rosa desserten inneholder krem, men her er det eggehviter som gjør den fluffy.

Tyttebærsmoothie

En litt nyere måte å bruke tyttebærene på er å ta dem med i smoothien. Sammen med vaniljekesam og tranebærjuice gir tyttebærene både deilig smak og lekker farge til smoothien.

Tyttebærscones

Lises scones er raske å røre sammen. Revet eple i deigen gjør disse sconesene ekstra saftige, og tyttebær bidrar med hyggelige fargeinnspill, smak og friskhet.

Tyttebærkake

Denne kaken består av en herlig, myk kakebunn, som består mest av havregryn og veldig lite mel. Havrebunnen dekkes med rørte tyttebær og pisket krem. En deilig smakskombinasjon som du burde prøve!

Pannekake-kake med tyttebærkrem

Denne kaken er konstruert med tynne pannekaker med tyttebærkrem imellom. Kaken passer også godt som en herlig dessert.

Publisert: 11.09.2020 kl. 11:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?