Turmattips med «helenemoo»: Slik pakker hun mat til turen

18. juni 2021Aktuelt
@helenemoo er kjent for å dele turtips på Instagram.
@helenemoo er kjent for å dele turtips på Instagram.
Foto: Helene Myhre

Instagram-favoritten forteller deg hva du bør pakke med deg - og for all del ikke glemme - når du skal ut på tur.

Selv om du ikke er en turperson, har du helt sikkert fått med deg Helene Myhre, eller @helenemoo som hun kaller seg på Instagram, som reiser landet rundt. Boken hennes «Tur-retur Norge» har vært på bestselgerlistene i sommer, og har til og med solgt mer enn Lucinda Riley på et tidspunkt.

24-åringen, som jobber som frilansfotograf til vanlig, har over 120.000 følgere på Instagram og en hovedinntekt som kommer fra å selge bildefiltre. Feeden er derfor, logisk nok, full av naturskjønne bilder fra fjell, marka, vidder og telt. Men inniblant naturen, er det bilder av primus, en stekepanne fylt med kanelsnurrer, en kopp som fylles med kaffe, og steking av enkle quesadillas foran vakker natur. For uten mat og drikke, duger helten ikke.

– Det aller viktigste å tenke på med mat på reise, er rett og slett å ha nok mat. Hvis man skal gå mye turer, trenger man mer næring enn man gjør hjemme. Så ha næringsrik mat tilgjengelig, ikke bare Kvikk lunsj og loff. Prøv å få inn grønnsaker og fargerik mat som gjør deg skikkelig god og mett, tipser Myhre.

Den beste matopplevelsen hun har hatt, var i Undredal i fjor sommer. Hun, samboeren og noen venner hadde booket en gapahuk som lå 1000 meter over havet. Etter en tretimers gåtur var de ved gapahuken, «dødslitne».

Burgeren i Undredal er Myhres beste matopplevelse på tur.
Burgeren i Undredal er Myhres beste matopplevelse på tur.
Foto: Helene Myhre

– Da fyrte vi opp og lagde burger. Jeg hadde med løkringer og guacamole, spinat og paprika. Og jeg tror jeg aldri har spist en så god burger i hele mitt liv. Det hadde sikkert litt å gjøre med at jeg var så sliten, men å spise den mens vi fikk med oss solnedgangen over fjorden var fantastisk. Jeg digger å ta med mat på turer, for det er sjeldent mat smaker så godt.

Matbag

Før hver tur pakker hun og samboeren en matbag hvor de samler all maten.

– I den har vi en plastboks hvor vi oppbevarer alt av krydder og tørrvarer man kan ha lenge. Jeg er vegetrianer, så jeg trenger mye krydder for å få smak på maten. Derfor har vi sikkert med ti forskjellige krydre. I matbagen har vi også matolje, litt pasta, kakaoposer, te, kaffe - alt om varer en hel sesong. Så den fyller jeg opp før sommeren, og så fyller vi på med ferske grønnsaker og meieriprodukter underveis, tipser hun.

Matbagen er viktig å pakke før tur. Myhre pakker en boks med tørrvarer i starten av sesongen, mens ferskvarer fylles på underveis.
Matbagen er viktig å pakke før tur. Myhre pakker en boks med tørrvarer i starten av sesongen, mens ferskvarer fylles på underveis.
Foto: Helene Myhre

Myhre begynte å reise rundt i bilen ved en tilfeldighet.

– Samboeren min og jeg skulle finne en billig løsning på ferie, og så dro vi bare avgårde med stasjonsvognen. På nettene la vi ned setene og sov på en 90 centimeter bred madrass - noe vi fortsatt gjør, selv om vi ikke har studentbudsjett lenger.

– Du må ha et godt sovehjerte?

– Egentlig ikke! Jeg sovner sjeldent i bilen mens vi kjører, jeg sover ikke på fly, og jeg krisemaksimerer veldig om skumle ting når vi ligger i bilen eller i telt. Men vi har en tykk madrass med masse luft, og madrassen føles større siden man ligger inntil veggen. Da får man romfølelse. Så jeg sover faktisk bedre i bilen enn i telt, forteller Myhre.

En stekepanne som funker

– Er det noe man alltid må ha med seg av utstyr?

– Stormkjøkken er det viktigste. Det finnes mange forskjellige typer, men vi bruker gass istedenfor rødsprit fordi jeg synes det er enklere.

Etter mye leting har hun også funnet en stekepanne som funker, nemlig en Mackenzie.

– Det har vært en lang prosess å finne en stekepanne som ikke svir absolutt alt. Det er mange merker som sier at pannene er non stick, når de egentlig ikke er det. Men pannen jeg bruker nå funker bra, og den er ganske rimelig, tipser hun.

I boksen med tørrvarer har hun gjerne pasta og havregryn, samt masse krydre.
I boksen med tørrvarer har hun gjerne pasta og havregryn, samt masse krydre.
Foto: Helene Myhre

I tillegg anbefaler hun å ha en kjele og et lokk til stekepannen, så den kan fungere som en slags stekeovn.

– Da kan du steke ting som trenger litt tid for å bli gjennomstekte, som pizzasnurrer eller kanelsnurrer. Det er også digg med skjærebrett og en kniv. Jeg bruker for det meste en spikkekniv.

Enkle løsninger

Fotografen ser ikke på matlaging ute som styr, snarer tvert i mot.

– Jeg synes det er veldig hyggelig, og ser ikke problemet rundt det så lenge det er enkle løsninger. Jeg lager stort sett den samme maten som jeg gjør hjemme, jeg finner bare litt enklere løsninger som gjør at det ikke blir så mye oppvask. Jeg lager mye alt-i-ett-gryter, for da behøver jeg bare å vaske opp den. Tenk hele tiden: «Hvilke ledd kan jeg kutte ut? Må brokkolien være stekt i denne pasta- og brokkolisalaten, eller kan den være rå?».

Lager hun havregrøt til seg selv, spiser hun heller rett fra kjelen, enn fra en bolle hun må vaske opp senere. På campingplasser er det ofte oppvaskområder der det både er varmt vann og såpe. Og er det lite vann tilgjengelig, bare heller hun litt kokende vann i bollen hun har spist av, og tørker av.

– Det viktigste er å få vekk bakterier og å få det til å se rent-ish ut. Hvis du camper ved en elv, kan du vaske opp i den.

Havregrøten spises rett fra gryta for å spare oppvask.
Havregrøten spises rett fra gryta for å spare oppvask.
Foto: Helene Myhre

Myhres go-to-retter er quesadilla og kremet pasta. Quesadillaen lager hun ved å legge pesto eller hvit saus, mozzarella, oregano og diverse grønnsaker på en tortillalompe, før hun bretter og steker den. Den kremete pastaen finner du oppskriften på under.

– Pastaen tar kanskje 30 minutter å lage, men det er verdt det for en så god middag. Pizzasnurrer er også veldig godt. Da kjøper jeg ferdig pizzadeig, legger på ost og grønnsaker, ruller sammen, og kutter den opp i små snurrer. De stekes tett i tett i stekepanna med lokk, og det blir nesten som en liten formkake av pizzasnurrer.

Slik lager Helene Myhre pizzasnurrer på primus: Rull ut deigen og ta på det du vil av pizzafyll, eller smør på en blanding av smør kanel og sukker (hvis du heller vil lager kanelsnurrer). Rull deigen og kutt den opp i passe tykke snurrer. Stek i stekepanne på lav varme til snurrene er gjennomstekt, gjerne med lokk.
Slik lager Helene Myhre pizzasnurrer på primus: Rull ut deigen og ta på det du vil av pizzafyll, eller smør på en blanding av smør kanel og sukker (hvis du heller vil lager kanelsnurrer). Rull deigen og kutt den opp i passe tykke snurrer. Stek i stekepanne på lav varme til snurrene er gjennomstekt, gjerne med lokk.
Foto: Helene Myhre/Strawberry

Olje-tabbe

Etter å ha gått så mange turer som Myhre har, er det ikke rart at hun har gått på noen skikkelige bommerter. Som den gangen hun, samboeren og noen venner hadde gått en ti kilometer lang tur over Romsdalseggen, og innså på toppen at de hadde glemt olje å steke pannekakerøren med.

– Alle fire hadde gledet seg skikkelig til å komme på toppen for å spise pannekaker, og det var null sjans å få stekt de uten olje. Alt bare hang fast i pannen. Jeg hadde med nøtter, så jeg prøvde å steke nøtter i vann for å lage en slags olje av det, men det var helt krise, ler hun.

«Pannekakene» på Romsdalseggen ble ingen stor suksess.
«Pannekakene» på Romsdalseggen ble ingen stor suksess.
Foto: Helene Myhre

Det eneste de kunne spise, var en liten sidesalat og noen nøtter. Så turen ned ble på tom mage.

– Det ble en burger på bensinstasjonen ved midnatt.

– Så det er en tabbe man ikke må gjøre, altså.

– Ja, ikke glem matolje! Og ikke stol på at pannen er non stick, for det har jeg brent meg på.

Slik lager @helenemoo kremet pasta

Denne pastaen er en av Myhres favoritter på tur.
Denne pastaen er en av Myhres favoritter på tur.
Foto: Helene Myhre/Strawberry

Du trenger:

Asparges, stekt i smør, salt, pepper og hvitløk

Pastaskruer/penne/sløyfer

Brokkoli

HVIT SAUS:

2 ts smør smeltet i kjele

2 ts mel vispes inn i smøret

Havrefløte

Grønnsaksbuljong

Muskat

Salt

Pepper

Så har jeg gjerne i krydder som røkt paprika og kajennepepper, og næringsgjør (en ingrediens kjøpt på helsekost, som gir fyldig og osteaktig smak) om jeg har med det. Mel er ikke absolutt nødvendig, men sausen kan bli litt tynn uten.

Publisert: 18.06.2021 kl. 13:23
Oppdatert: 29.06.2021 kl. 17:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?