Nå kommer «kjøttdeig av laks»: – Først tenkte jeg neiiii

10. september 2021Aktuelt
LAKSENYTT: Kjøttdeig av laks er laget for å skulle kunne erstatte den «vanlige» kjøttdeigen i hverdagsfavoritter som bolognese, taco og lasagne.
LAKSENYTT: Kjøttdeig av laks er laget for å skulle kunne erstatte den «vanlige» kjøttdeigen i hverdagsfavoritter som bolognese, taco og lasagne.
Foto: Lofoten

Blant høstens mest oppsiktsvekkende matnyheter – så langt – er en såkalt kjøttdeig av laks.

«Ut med kua inn med laksen!», avslører en YouTube-video sluppet i all stillhet torsdag. Hva er i alle dager er denne nyskapningen?

Kjøttdeig og laks - hver for seg er de unektelig på topplisten over nordmenns middagsfavoritter. Men nå har altså Lofoten fiskeprodukter slått samme disse to og laget et nytt produkt.

Daglig leder Øystein Rist forteller på Teams - fra Lofoten - at ideen ble unnfanget for to år siden, med et utgangspunkt i at åtte av ti nordmenn sier at de ønsker å spise mer fisk, men at de likevel kommer ut av butikken uten sjømat i handleposene.

– Mange ønsker å bytte ut noe av kjøttet men synes det virker vanskelig eller mangler inspirasjon til hvordan de kan gjøre det. Nå kan du bare bruke byttetrikset - du bare bytter ut kjøttdeig av ku med kjøttdeig av laks. For hvem vil egentlig spise kudeig? sier Rist og ler.

– Og hvordan er smaken?

– Smaken er mild og egner seg til de typiske kjøttdeigrettene som taco, lasagne og bolognese. Den får rett og slett frem smaken av de litt kryddersterke rettene enda bedre, sier Rist, som innrømmer at han i starten var skeptisk.

– Men det smaker kjempegodt. Tanken er at du nå kan spise taco på en tirsdag med god samvittighet, legger markedssjef Agnete Bell til.

BYTT UT: Nå skal du kunne putte laksen i middagen flere ganger i uken, og med det spise mer fisk.
BYTT UT: Nå skal du kunne putte laksen i middagen flere ganger i uken, og med det spise mer fisk.
Foto: Lofoten

Vil prøve

– Oi, spennende! Først tenkte jeg neiiiii, haha, men jo da, det kan hende det kommer godt med i hverdagen, er matblogger Siw Weisten reaksjon når hun hører om nyskapningen.

Kvålshaugen er i disse dager er ute med sin første kokebok «Mat til familien», og deler daglig familievennlige middagstips på sin Instagram-konto.

– Jeg ville nok brukt det mest til lakseburger og andre type retter der en vanligvis bruker kjøttdeig. Kanskje kjøttboller av laks kan bli en ny middagsfavoritt!

– Utfordringen til dette produktet, slik jeg ser det er at laks i utgangspunktet er en enkel råvare å jobbe med. Mange bruker det for eksempel allerede i taco, wraps, pasta og salater, og vil kanskje ikke se helt poenget med en kvernet variant. Men som sagt, det kan jo hende det slår an. Jeg skal i alle fall gi det en sjanse, sier Weisten.

Vil du heller ha «vanlig» laks i taco? Sjekk ut oppskriften under:

Matinfluencer Siw Weisten.
Matinfluencer Siw Weisten.

Johan Sigmundstad har tittelen «head fish butcher» hos delikatesseforretningen Annis Oslobukta. Han kommer ikke til å putte laksedeigen i tacoen med det første:

– Nei, det kommer jeg nok ikke til å bruke. Jeg spiser utelukkende laks når det er villakssesong. Men det er spennende å høre om det, for hvordan fungerer det i panna?

Han er usikker på om det kommer til å slå an.

– Det er et «weird» produkt som plutselig kan slå kjempegodt an uten at jeg vet hvorfor. Men så kan det også floppe totalt.

Høyrisiko-sport

Laksenæringen har tidligere forsøkt seg på å «laksifisere» norske middagsvinnere, uten spesielt stort hell. Samtlige produsenter som har forsøkt å få oss til å spise fisk i pølseform, har for eksempel floppet, skal vi tro NRK.

Allerede i 2004 lanserte Tine sin versjon på en matmesse i Paris, men verken franskmennene eller nordmennene ville ha produktet.

I 2008 lanserte Mills en rekke nye lakseprodukter. Ifølge Aftenposten la lakseoppdrettsegigant Gustav Witzøe og Mills tilsammen 40 millioner kroner i potten for å skulle få småbarnsforeldre til å lure laks i ungene, forkledd i smak og utseende som pølser, boller og burgere. Det klarte de tydeligvis ikke. Og allerede et drøyt år senere var produktene på vei ut av butikkhyllene igjen.

Som ved laksepølseslippet i 2008, vil fiskeriministeren også denne gangen kaste glans over lanseringen. Laksekjøttdeigen vil være på vei ut i butikken fra slutten av neste uke.

– Hva tenker dere om den tidligere skepsisen til laksifiserte salgsvinnere, som laksepølser?

– Vi vil oppfordre folk til å teste selv, jeg tror du vil bli positivt overrasket. Det ser vi i hvert fall på alle som har testet det.

– Men det kjennes jo som vi driver med høyrisikosport ved å konkurrere med et produkt som folk kjenner så godt. Vi lurer jo litt på hvorfor ingen har gjort dette før oss, sier Rist.

Lyst på hverdagspasta med laks? Sjekk ut godbiten under!

Sjefsfiskeslakter Johan Sigmundstad hos Annis.
Sjefsfiskeslakter Johan Sigmundstad hos Annis.

Ikke resteprodukt

Sigmundstad hos Annis Oslobukta har et delt syn på det nye fiskeproduktet.

– Det første jeg tenker er at navnet er misvisende, for det er ikke kjøttdeig. Hvorfor ikke kalle det laksedeig, og stå for at det er et produkt av laks?

Han fortsetter:

– Men hvis dette er et produkt som er laget av noe som vanligvis ville blitt kastet, er det flott hvis de kan tilby et rimelig produkt som minker matsvinn. Og som også kan gjøre fisk mer tilgjengelig som protein for de som for eksempel ikke har like god økonomi, sier fiskeeksperten.

Laksedeigen er dog ikke laget av noe som vanligvis ville blitt kastet, men av kvernede laksefileter, og er ikke er tilsatt noe. Prisen vil bli på nivå med karbonadedeig.

– Så dere bruker ikke fiskerester?

– I Norge er vi fiskeindustrien gode på å bruke hele fisken. Hadde vi laget et resteprodukt, så tror vi ikke forbrukerne ville kjøpt det igjen, sier Bell i Lofotprodukt.

Publisert: 10.09.2021 kl. 13:38
Oppdatert: 10.09.2021 kl. 14:29


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?