La deg inspirere: Lag blomsterpasta
Det spirer og gror i pastadeigen.
Det tikker mot vår, men før hestehoven og blåveisen våger seg opp av bakken, kan du lage blomstereng i pastaen.
Med jevne mellomrom dukker det opp ting på sosiale medier som vi får lyst lage selv. Som pisket smør, og pesto-egg.
Akkurat nå vil vi lage blomster-pasta. Ikke at blomster i mat, både spiselige og som dekor, er noe nytt. For eksempel marsipanrose dynket i konditorfarge på marsipankaken.
Og du husker kanskje blomster-skivene og blomster-focaccia fra 2020?
Men akkurat nå vil vi altså fremskynde våren litt med blomsterpasta på tallerkenen.
Den britiske matformidleren og fotografen Aimee Twigger, @twiggstudios på Instagram, er blant dem som har inspirert oss til å lage blomsterpasta. Hun bruker på estetisk og kunstnerisk vis levende vekster i både pasta og bakverk.
– Jeg elsker å bruke lyse, livlige blomster med tynne kronblader, sier Twigger til Godt.
Først lages pastadeigen, og så rullers den ut før blomster eller urter vilkårlig plasseres rundt. Laminer så over et til lag rullet deig, og rull gjennom pastamaskinen igjen.
– Du må bruke urter og blomster som er tynne og myk, slik at de flater fint ut når du ruller de gjennom pastamaskinen. Husk å fjerne stilken, tipser Twigger.
Twigger sier at hun gjerne bruker så mye blomster eller urter som mulig, for et finere uttrykk.
– Når jeg bruker flere blomster, sprer de seg godt ut i deigen når den rulles ut. Med få blomster blir de fort usynlige når deigen kuttes opp, sier hun.
Har du ikke pastamaskin, funker det fint å rulle ut pasta med kjevle også, bare sørg for at du får deigen så tynn som mulig uten at den deler seg.
Formen til blomstene eller urtene endrer og strekker seg ofte når de blir rullet ut, som kan føre til uventet og marmorert mønster.
– Jeg liker å plassere blomstene tilfeldig rundt, men planlegger gjerne mønster med ulike farger, tipser Twigger.
Hun råder til å bruke økologiske blomster eller urter, for eksempel fra egen hage. Før blomstene spirer i hagen, kan du også bruke tørkede, spiselige blomster som finnes i velassorterte matbutikker. En rekke urter lager også nydelig mønster.
Ravioli og papadelle er supre pastatyper å lage, slik at man ser mønsteret når pastaen kuttes opp.
Noen spiselige vekster smaker godt, mens andre tilfører lite smak men gjør mye ut av seg visuelt.
Her følger noen av Twigger sine smakfulle favoritter å bruke i pasta.
Vekster med smak:
- Urter – som rosmarin, basilikum, oregano og timian.
- Dagfiol – krydret smak.
- Gressløkblomst – løksmak.
- Blomkarse – krydret smak.
- Ringblomst – mild krydret, muskatlignende smak.
- Primula – søte og fargerike.
Blomster uten distinkt smak, men med fine farger:
- Viol
- Kornblomst
- Forglemmegei
- Primula
Om du ikke vil bruke levende blomster eller urter, kan du også lage blomsterpasta med konditorfarge, eller naturlige tilsetninger.
Det gjør amerikanske Fiona Afshar. For over 200.000 følgere på Instagram deler hun pastakreasjoner med i spreke farger og lekne mønster.
Hun holder også kurs i farget pasta.
– Jeg begynte å leke med pastadeig fordi det er en veldig enkel deig å eksperimentere med. Jeg bruker friske urter og «superfood» for å sette farge på deigen, sier Afshar til Godt.
Hun forteller at matlaging for henne handler om kjærlighet og samhold.
– Pasta er en type mat som bringer frem mange minner, følelser og opplevelser – med få ingredienser. Smak og test og øv deg frem. Ikke vær redd for å endre på smaker og å forsøk å ha det gøy med det du gjør, tipser Afshar.
Supermat og krydder som setter farge på pastadeigen:
- Spirulina for blågrønn
- Hvetegress for grønn
- Gurkemeie for gul
Grønnsaker som setter farge på pastadeigen:
- Rødbete – for rød farge.
- Paprika – rød paprika for oransje farge. Tips: Stek paprikaen i ovnen i ca. 15–20 min så den blir myk, før du kjører den i blender og blander i deigen.
- Spinat – for grønn pasta.
Tips: Kok og kjør grønnsaken du bruker i en blender før du blander inn i pastadeigen, juster med mel om det trengs.