Dansk heder til restaurant Re-Naa

STOLT SJEF: Sven Erik Renaa mener det er ekstra kjekt å få prisen i disse turbulente tider.
STOLT SJEF: Sven Erik Renaa mener det er ekstra kjekt å få prisen i disse turbulente tider.
Foto: Tommy Ellingsen/VG
Mona Bristøl

Stavanger-restauranten Re-Naa er kåret til Årets restaurant i Norden 2019 av The Nordic Prize.

Prisen deles årlig ut av Den danske spiseguide, og er tidligere utdelt 11 ganger.

- I disse turbulente tider er det ekstra kjekt å få en slik prestisjefylt pris, takk til ansatte og gjester som støtter oss, sier Sven Erik Renaa, i en pressemelding.

Det er han som er kjøkkensjef, og sammen med sin kone Torill Renaa driver han restauranten som i vinter ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden. For øyeblikket er Re-Naa også restauranten med flest stjerner her til lands.

Prisen er ifølge pressemeldingen svært ettertraktet i restaurantbransjen. Årlig kårer en jury en lokal vinner i hvert av de nordiske landene, som igjen konkurrerer om å bli kåret til best i Norden.

Re-naa var den norske kandidaten også i 2018. Da var det Søllerød Kro i Danmark som stakk av med seieren, men til årets pris fikk altså Re-Naa, som siden den gang har flyttet, sin revansje.

Denne gangen var finalistene fra de nordiske landene, i tillegg til Re-Naa; AOC i København, Grillid i Reykjavik, Gastrologik i Stockholm og Palace i Helsinki.

– Re-naa fortjener den heder og ære de kan høste. De har gjort en utrettelig jobb for gastronomien i Stavanger og forsåvidt hele landet. De har ikke bare hatt et sterkt fokus på gode råvarer fra området, de er også veldig opptatt av å utvikle og lære opp unge talent i bærekraftstankegang og klassisk kokekunst, sier VGs restaurantanmelder Mathias Steinbru om prisen.

Han mener at slik som situasjonen er nå for restaurantbransjen, er all oppmerksomhet viktig og bra. At prisen i seg selv er viktig, tror han ikke, men oppmerksomheten som følger med betyr mye.

– Renaa er en av Norges viktigste kulturformidlere, og fortjener oppmerksomhet utenfor den ringe krets av de sterkt matinteresserte, legger han til.

Maaemo har tidligere vunnet prisen to ganger, mens Stavanger også hentet hjem prisen i 2017, da til Sabi Omakase.

Prisen deles ut på restaurant A’L’aise i Oslo 18. oktober.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?