Sommervarmen gir rekordsalg av is

FAR OG SØNN: Andreas Bjerve og Even Myrvang Bjerve (8) forteller at de spiser mye is om dagen. Her koser sistnevnt seg med en softis.
FAR OG SØNN: Andreas Bjerve og Even Myrvang Bjerve (8) forteller at de spiser mye is om dagen. Her koser sistnevnt seg med en softis.
Foto: Marie Helene Mariussen / VG
AvLea Heljesdatter KvadsheimogHelene Mariussen

Is-salget er brennhett i sommer. Spesielt én is går som varmt hvetebrød.

– Det er deilig med en kald is når det er varmt ute, sier åtteåringen Even Myrvang Bjerve.

Strålende sol og høye temperaturer har preget store deler av landet de siste ukene. Gradestokken viste 25 grader da Godt snakket med Bjerve.

Han er på Oslo-besøk fra Tønsberg med faren sin Andreas Bjerve. Sistnevnte forteller at familien har kjøpt mer is enn vanlig den siste tiden:

– Det fine været gjør at vi er mye ute og da kjøper vi ofte is.

GLEDE: Even Myrvang Bjerve forteller at han elsker is.
GLEDE: Even Myrvang Bjerve forteller at han elsker is.
Foto: Marie Helene Mariussen / VG

Diplom-Is, som har levert is siden 1930, ligger an til å ha sin beste juni noensinne.

– Sammenlignet med juni i fjor har nordmenn konsumert 20 prosent mer is – og nå snuser vi på salgsrekord for juni totalt sett, forteller Mari Ellestad. Hun er kommunikasjonsdirektør i Diplom-Is.

GULLGRUVE: Gull-pinne og frysedisk-kameratene fra Diplom-Is, fotografert i april i år.
GULLGRUVE: Gull-pinne og frysedisk-kameratene fra Diplom-Is, fotografert i april i år.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Også salget av Hennig-Olsen is har vært bra.

– Det er sterk økning på alt av iskrem, både boksis og pinneis, sier Marianne Høy Erikstad, markedsdirektør i Hennig-Olsen.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, forteller at deres kjeder har solgt 30 til 40 prosent mer av Hennig-Olsen is i juni sammenlignet med 2022.

– Jeg spiser mye mer is enn vanlig. Jeg prøver egentlig ikke å spise så mye sukker, men nå spiser jeg is nesten hver eneste dag, sier Mila Sydorets.

– Det er godt å få i seg noe kaldt når det er så varmt ute, understreker hun.

SOMMER: Mila Sydorets (56) koser seg med favorittisen, Royal med sjokolade, i solsteken.
SOMMER: Mila Sydorets (56) koser seg med favorittisen, Royal med sjokolade, i solsteken.
Foto: Helene Mariussen / VG

Også Linda Thunæs og Steffen Rønning synes det er deilig med en is i varmen.

– Det føles avkjølende, sier Thunæs.

– Har dere spist mer is enn vanlig hittil i sommer?

– Ja, det har vi nok!

FAVORITTDESSERT: Linda Thunæs (46) og Steffen Rønning (21) nyter softis på Aker Brygge.
FAVORITTDESSERT: Linda Thunæs (46) og Steffen Rønning (21) nyter softis på Aker Brygge.
Foto: Helene Mariussen / VG

Søyland i NorgesGruppen opplyser at det er de tradisjonelle Hennig-Olsen variantene det går mest av. Diplom-Is selger, imidlertid, mest av en klassiker fra 2008.

– I snitt går det over 10. 000 av typen Sitting Original ut av isdisken daglig, forteller Ellestad i Diplom-Is.

RELANSERT KLASSIKER: Sitting Original med vanilje- og jordbærsmak og tuttifrutti-strøssel.
RELANSERT KLASSIKER: Sitting Original med vanilje- og jordbærsmak og tuttifrutti-strøssel.
Foto: Lea Kvadsheim

Sitting Original ble relansert i vår og responsen har vært over all forventning.

– Allerede ved inngangen til juni hadde vi solgt det vi trodde kom til å være årsvolumet, forteller Ellestad.

– Hvorfor er den så populær?

– Det er en is som skiller seg ut og en type som mange lenge har ønsket seg tilbake, som igjen har ført til at den har fått mye oppmerksomhet og er noe folk bare «må» prøve, sier hun.

KRONER I KASSEN: Kroneis fra Hennig-Olsens fabrikk i Kristiansand.
KRONER I KASSEN: Kroneis fra Hennig-Olsens fabrikk i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Markedsdirektør i Hennig-Olsen, Marianne Høy Erikstad, opplyser at det også er stor interesse rundt nyhetene deres. Dette gjelder særlig typen NUDE Exotic Fruits.

Søyland forteller at Hennig-Olsen hadde noen produksjonsutfordringer i fjor. Det gjør at endringene til i år er ekstra stor.

– I år er det ingen større utfordringer hos produsenten, og vi har også rigget oss med store mengder iskrem på lager, så vi sikrer fulle isdisker når nordmenn vil ha is, understreker hun.

Også Mari Ellestad, direktør for strategi og kommunikasjon i Diplom-Is, forteller at de er godt forberedt i år:

– Vi har hatt noen kortvarige utsolgtsituasjoner, men utover det er vi godt rustet for å møte fortsatt høy etterspørsel.

Har du lyst til å prøve å lage is selv? Godt-redaksjonen har samlet noen oppskrifter, som du kanskje kan la deg inspirere av:

Vil du få inspirasjon og tips til andre gode oppskrifter? Den lille salatkokeboken inneholder over 40 deilige oppskrifter, og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Foto: VG
Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?