Spisskål: Godt og rimelig tilbehør til sommermaten

Spisskål er sprø, mild og saftig, og passer bra som tilbehør.
Spisskål er sprø, mild og saftig, og passer bra som tilbehør.
Foto: Mironov Vladimir / Shutterstock
Natalie Ngo Granum

Er du en av dem som ikke synes kål er noe særlig? Det kan kanskje endre seg nå.

Godt har tidligere skrevet om kålen generelt. Da mente kjøkkensjef Jørgen Ravneberg at kålen fortjener mer oppmerksomhet. Vi i Godt-redaksjonen er helt enig.

For kål er mer enn en av få hovedingredienser i fårikålen eller kjøttkakens bestevenn i form av kålstuing.

Smørdampet nykål – også kjent som sommerkål – er en klassiker på nettopp sommeren. Den siste tiden er det imidlertid en annen i kålfamilien som har fått mer oppmerksomhet på sosiale medier.

Den norske spisskålen dukker opp litt senere på sommeren enn søskenbarnet nykål, nærmere juli. Spisskålen har ganske like egenskaper som nykålen, men det er likevel noen ting som skiller dem.

Som navnet tilsier har spisskålen en karakteristisk form med litt spiss på toppen.

– Spisskålen har i likhet med nykål god tyggemotstand på bladene, noe som gir en god krønsj. Det er god luft mellom bladverkene som gjør kålen luftig og god, forteller Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

I likhet med andre kåltyper er spisskålen rik på folat, fiber og vitamin C.

– Den har en sprø, mild smak med saftige blader. Rett og slett en allsidig og sunn grønnsak som metter godt på grunn av fiberinnholdet.

Spisskål er enkelt og raskt å legge på grillen, og passer dessuten godt som tilbehør til grillretter.
Spisskål er enkelt og raskt å legge på grillen, og passer dessuten godt som tilbehør til grillretter.
Foto: Krister Sørbø / VG

Matinfluencer Kristoffer Tvilde er også fan av spisskålen og mener den er en god og anvendelig grønnsak.

– Den funker i alt fra rå i salater, dampet til ovnsbakt. Den er mild og rund i smaken, og passer perfekt som tilbehør til det aller meste.

Kål generelt er en rimelig råvare når den er i sesong. Sånn sett kan du få et billigere grillmåltid hvis kålen får spille hovedrollen på tallerkenen.

– Spisskål er ok på pris og rask å tilberede, understreker Tvilde, som tidligere har delt flere tips til hvordan spare penger på mat.

– Nå på sommeren liker jeg best å grille den tre til fire minutter på hver side. Enkleste er å toppe med en liten klatt smør og litt salt. Skikkelig snacks!

Et annet godt tips fra Bogstrand Sagen er å grille en halv sitron og deretter «smøre» spisskålen med den gode saften.

En av de måtene som går mye igjen på blant annet Instagram og TikTok, er å kutte kålen i fire båter og steke dem med snittflaten i en varm stekepanne eller på grillen. Deretter legges lokk på slik at kålen får «dampet» seg. Da får du den gode, stekte smaken samtidig som kålen blir myk og saftig, og kan nesten skjæres gjennom med en plastskje. Kålbåtene toppes deretter med en smaksrik saus og du har et nydelig måltid i seg selv.

Et annet alternativ er å steke kålen raskt i olje i pannen først, og ettervarme båtene i stekeovnen. Pensle kålbåtene med kryddersmør og topp med revet parmesan før de settes i ovnen. Da snakker vi deilig tilbehør til grillmat!

Mange smørdamper også spisskålen. Ifølge ernæringsrådgiveren er oppskriften enkel:

Hell to cm med vann i en kjele og kok opp vannet. Ha i et par spiseskjeer med smør. Her kan du også legge i urter, sitron eller det du måtte ønske for ekstra smak. La dampe under lokk i cirka to minutter.

– Min favoritt er å smørdampe spisskålen og servere den med hollandaisesaus, honningristede hasselnøtter og syltet rødløk. Det er fantastisk godt og et festmåltid i seg selv! Det er den perfekte sommerforretten, sier Bogstrand Sagen.

Hun tipser også om å bruke kålen rå som en salat, for eksempel i tacoen.

– Du kan finsnitte kålen og kna den med litt salt, og deretter tilsette lime og olje.

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?